1

Temat: Treść ogłoszenia-ważna umowa

Potrzebuje się informacji w następującej kwestii: jeżeli ogłoszenie o zamówieniu nie zawierało wszystkich inf. zgodnie z art. 41 lub siwz  z art. 36 i nie zostało to oprotestowane - czy podpisana umowa w takim postępowaniu jest ważna?

2

Odp: Treść ogłoszenia-ważna umowa

Przesłanki nieważności umowy z mocy prawa masz w 146.1
Ogłoszenie zamieszczone w BZP lub Unii nie zawierało wszystkich inf? Jakich inf?

3

Brak jest opisu warunków udziału w postępowaniu. Ogłoszenie zawiera jedynie, że wykonawcy maja spełniać wymogi określone w art.22 i określone w siwz, a także nie podlegać wykluczeniu na podstawie art. 24. W siwz też nie ma tych warunków opisanych. Jest natomiast lista dokumentów, które należy załączyć zarówno w ogłoszeniu jak i  w siwz.

4

oczywiście że umowa jest ważna, chociaż w ogłoszeniu podajesz warunki takie same jak w siwz więc nie możesz się w ogłoszeniu odwoływać do siwz. wszystko jest ik jeżeli w siwz nie stawiałaś jakich szczególnych warunków ale jeżeli nawet to ostatecznie były one znane każdemu z potencjalnych wykonawców więc ich niepodanie w ogłoszeniu nie miało wpływu na wynik postępowania więc nie doszło do rażącego naruszenia przepisów - umowa jest ważna

5

nooooo, ja mam poważne wątpliwości. Wszystko zależy jakich żądałaś dokumentów. Czy tylko z &1 ust. 1 pkt. od 2-5 rozporządzenia w sprawie dokumentów (...)? - jeżeli tak, jest O.K. Jeżeli inne także, tzn z ust. 2 i/lub ust. 3 to masz problem. tongue

nora

6

może to i jest problem ale tak analizując to większość zawieranych umow w sprawie zamówień publicznych byłaby z mocy prawa nieważna, często przegłądałam ogłoszenie w BZP 90% z nich zawierała zapis wskazujące że warunki podane są w siwz, zresztą w obecnych obłoszeniach też tak bywa. Myślę że jeżeli wszyscy wykonawcy spełnili stawiane warunki to nie ma co robić zamieszania.

7

każdy orze jak może lub bardziej pasuje "jak potrafi", nie przekonuje mnie teza, że mam brać złe przykłady i one to już usprawiedliwiaja moje niedociągnięcia.

Danaug w czasie jakiejkolwiek kontroli nie będzie Twój argument brany wogóle pod uwagę. zastanów się i może już teraz wartocos poprawiać..

smile nora

8

Nora - za asertywność masz 10 smile

9

Marko napisał/a:

Nora - za asertywność masz 10 smile

Marko, a jaki miernik skali stosujesz - górna 100 czy 10 wink

jeżeli 10, to dziękuję smile smile

nora

10