Temat: szacowanie na roboty dodatkowe
czy do oszacowania zamówienia na roboty dodatkowe potrzebny jest kosztorys inwestorski, czy szacujemy na podstawie kosztorysu ofertowego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy do oszacowania zamówienia na roboty dodatkowe potrzebny jest kosztorys inwestorski, czy szacujemy na podstawie kosztorysu ofertowego?
Roboty dodatkowe czy zamówienie dodatkowe, jak rodzaj wynagrodzenia?
co znaczy "jak rodzaj zamówienia" - ja powiedziałabym że jednoznacznie jak mamy rb. to szacujemy na podst. k.inwestorskiego i tyle.
Zgadza się już się nie będę zagłębiał - k.inwestorski.
nie rozumiem po co Ki ? protokół konieczności spisany i zatwierdzony przez Kierownika zamawiającego , a kosztorys na roboty dodatkowe przedkłada wykonawca inspektor sprawdza - ścina o połowę ( hihihi)
Dlatego też pytałem wcześniej jaki jest to rodzaj zamówienia.
tylko w przypadku jeżeli dotyczy zamówienia dodatkowego art.67
tylko w przypadku jeżeli dotyczy zamówienia dodatkowego art.67
Zgadzam się z koleżanką.
Witam, roboty dodatkowe, wynagrodzenie ryczałtowe, przewidywana kwota to około 14 tys ZŁ. brutto jak to zrobić? Zamówienie z 67 ust 1 pkt 5 ppkt b. (potem protokół ogłoszenie o udzieleniu zamówienia i inne papiery) czy jeżeli kwota nie przekracza wewnetrzych progów regulaminu do 14 tys EURO wystarczy umowa z jednym i gotowe. Prosze o pomoc
Stosujesz procedurę wew. bez stosowania przepisów ustawy.
Stosujesz procedurę wew. bez stosowania przepisów ustawy.
no tak ale na forum są tez wypowioedzi mówiące o tym, że trzeba stosować się do ustawy mimo, iz kwota robót nie przekracza 14. tys zł.
Oczywiście że są, jak w wielu innych tematach różne opinie, w każdym razie ja nie stosuję, obowiązku takiego nie ma.
dzięki, zastosuje wew regulacje.
Wasz wybór
no tak ale na forum są tez wypowioedzi mówiące o tym, że trzeba stosować się do ustawy mimo, iz kwota robót nie przekracza 14. tys zł.
Owszem są, ale co najwyżej w niektórych przypadkach ZAMÓWIEŃ dodatkowych, od których nie daje się uwolnić.
Ja zaś proponuję myśleć tak: jeśli planowane teraz roboty naprawdę MUSZĄ być wykonane zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, bo bez nich nie daje się zakończyć zamówienia podstawowego, to można uważać, że wchodzą w zakres tamtego zamówienia zgodnie z art. 647 Kc (czyli w zasadzie wykonawca powinien je wykonać w ramach tamtego wynagrodzenia). W przeciwnym przypadku nie widzę powodu łączyć z tamtym zamówieniem, w efekcie mamy całkiem NOWE niezależne zamówienie, tym bardziej gdy jest ono poniżej 14000?. Co innego gdyby powyżej, wtedy może warto pokombinować z art.67, poniżej zdecydowanie NIE.
Ja właściwie nie znam jak dotąd żadnego dobrego autentycznego przykładu zamówień dodatkowych przy robotach budowlanych.
Roboty dodatkowe czy zamówienie dodatkowe, jak rodzaj wynagrodzenia?
Marcel co tak odpuściłeś w postach przecie roboty dodatkowe to nie zamówienia dodatkowe a i nie bez znaczenia ma tu rodzaj wynagrodzenia.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc