1

Temat: szacowanie na roboty dodatkowe

czy do oszacowania zamówienia na roboty dodatkowe potrzebny jest kosztorys inwestorski, czy szacujemy na podstawie kosztorysu ofertowego?

2

Odp: szacowanie na roboty dodatkowe

Roboty dodatkowe czy zamówienie dodatkowe, jak rodzaj wynagrodzenia?

3

co znaczy "jak rodzaj zamówienia" - ja powiedziałabym że jednoznacznie jak mamy rb. to szacujemy na podst. k.inwestorskiego i tyle.

4

Zgadza się już się nie będę zagłębiał - k.inwestorski.

5

nie rozumiem po co Ki ? protokół konieczności spisany i zatwierdzony przez Kierownika zamawiającego , a kosztorys na roboty dodatkowe przedkłada wykonawca inspektor sprawdza - ścina o połowę ( hihihi)

6

Dlatego też pytałem wcześniej jaki jest to rodzaj zamówienia.

7

tylko w przypadku jeżeli dotyczy zamówienia dodatkowego art.67

8

myszy1953 napisał/a:

tylko w przypadku jeżeli dotyczy zamówienia dodatkowego art.67

Zgadzam się z koleżanką.

9

Witam, roboty dodatkowe, wynagrodzenie ryczałtowe, przewidywana kwota to około 14 tys ZŁ. brutto jak to zrobić? Zamówienie z 67 ust 1 pkt 5 ppkt b. (potem protokół ogłoszenie o udzieleniu zamówienia i inne papiery) czy jeżeli kwota nie przekracza wewnetrzych progów  regulaminu do 14 tys EURO wystarczy umowa z jednym i gotowe. Prosze o pomoc

10

Stosujesz procedurę wew. bez stosowania przepisów ustawy.

11

Marcel napisał/a:

Stosujesz procedurę wew. bez stosowania przepisów ustawy.

no tak ale na forum są tez wypowioedzi mówiące o tym, że trzeba stosować się do ustawy mimo, iz kwota robót nie przekracza 14. tys zł.

12

Oczywiście że są, jak w wielu innych tematach różne opinie, w każdym razie ja nie stosuję, obowiązku takiego nie ma.

13

dzięki, zastosuje wew regulacje.

14

Wasz wybór smile

15

dorota26 napisał/a:

no tak ale na forum są tez wypowioedzi mówiące o tym, że trzeba stosować się do ustawy mimo, iz kwota robót nie przekracza 14. tys zł.

Owszem są, ale co najwyżej w niektórych przypadkach ZAMÓWIEŃ dodatkowych, od których nie daje się uwolnić.
Ja zaś proponuję myśleć tak: jeśli planowane teraz roboty naprawdę MUSZĄ być wykonane zgodnie z zasadami wiedzy technicznej, bo bez nich nie daje się zakończyć zamówienia podstawowego, to można uważać, że wchodzą w zakres tamtego zamówienia zgodnie z art. 647 Kc (czyli w zasadzie wykonawca powinien je wykonać w ramach tamtego wynagrodzenia). W przeciwnym przypadku nie widzę powodu łączyć z tamtym zamówieniem, w efekcie mamy całkiem NOWE niezależne zamówienie, tym bardziej gdy jest ono poniżej 14000?. Co innego gdyby powyżej, wtedy może warto pokombinować z art.67, poniżej zdecydowanie NIE.

Ja właściwie  nie znam jak dotąd żadnego dobrego autentycznego przykładu zamówień dodatkowych przy robotach budowlanych.

16

Marcel napisał/a:

Roboty dodatkowe czy zamówienie dodatkowe, jak rodzaj wynagrodzenia?

Marcel co tak odpuściłeś w postach przecie roboty dodatkowe to nie zamówienia dodatkowe a i nie bez znaczenia ma tu rodzaj wynagrodzenia.