KIO powiada, że trzeba wykluczyć -
1. Zdaniem Izby brak na ww. dokumentach zapisu ?za zgodność z oryginałem?, czy też ?zgodne z oryginałem? lub zapisu o podobnej treści, uniemożliwiał zamawiającemu w sposób jednoznaczny stwierdzenie, czy złożone przez odwołującego dokumenty odzwierciedlają stan faktyczny w nich stwierdzony. Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie. Należy stanowczo podkreślić, że zamawiający nie może domniemywać, że podpisy złożone na wskazywanych dokumentach miały na celu potwierdzenie zgodności tej kopii z oryginałem. Formuła potwierdzenia dokumentów za zgodność z oryginałem ma bowiem walor oświadczenia o określonej doniosłości prawnej i nie może być wywodzona w drodze domniemania.
ale
są i takie opinie
2. Dokumenty w postępowaniu o zamówienie publiczne są składane w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę (§ 4 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów). W związku z tym, że nie ma szczególnej regulacji instytucji poświadczania za zgodność z oryginałem, tak jak np. dla zachowania formy pisemnej, możesz zastrzec, że poświadczenie za zgodność z oryginałem powinno być opatrzone pieczęcią w celu identyfikacji podpisu osoby. Niemniej jednak dla skutecznego poświadczenia dokumentu wystarczy sam podpis wykonawcy lub upoważnionej osoby.
Raczej byłbym za 1 opcją.