1

Temat: Szacunek niższy a oferty wyższe

Mam do was takie pytanko. Jestem po otwarciu ofert na udzielenie kredytu w przetargu nieograniczonym poniżej progów. Natomiast wszystkie czyli 2 oferty zostały złożone a ich kwoty przewyższają próg UE 780 000. Co w takim wypadku proponujecie podwyższyć kwotę i podpisać umowę czy ogłosić 2 przetarg UE. Czekam na wasze opinie.

2

Odp: Szacunek niższy a oferty wyższe

Nina, jak szacowałaś wartość zamówienia?, co było podstawą?

3

kredyt na 9  lat, kredyt spłacany  w 36 ratach  kwartalnych  malejących,   wibor 3M plus marża.

4

Szacunku dokonywał referat finansowy smile

5

Dołożyć.

6

jak dołożyć ?

7

Skoro referat finansowy jest pewny że oszacował z należytą starannością to nie ma się czym przejmować, lecz sądzę że wartość zamówienia została niedoszacowana!!!

8

namawiqam aby sprawdzić szacunek bo jak blisko progu to mogą bardzo drążyć - jeżeli się pomylono unieważnić

9

Wydaje się że było blisko progu!, tak nina?

10

Skąd 780 000?

11

780000:3,839= 203 177,91   
nie ma takiego progu

12

Marcel napisał/a:

Wydaje się że było blisko progu!, tak nina?

705 000 zł  szacunek.

13

Nina ja mam takiego samego bakcyla. Jeśli możesz to napisz proszę jak postąpiłaś? i jeszcze jedno czy ta różnica powinna się znaleźć w uchwale budżetowej? czy na ten rok powinno się zabezpieczyć pieniądze na odsetki, a na pozostałe lata spłaty będzie przecież w każdym roku nowy budżet.

14

proszę pomóżcie sad

15

jeżeli macie należycie oszacowaną wartośc zamówienia to sugerowałabym kontynuować rozpoczęty przetarg

16

a co ze środkami w budżecie, możemy już teraz podpisać umowę czy najpierw rada gminy powinna dokonać stosownych zmian tzn. dołożyć różnicę?

17

dwie kwestie szacunkowa wartość zamówienia i kwota jaką Z. zamierza przeznaczyć na zamówienia, jeśli chodzi o tą drugą kwotę to możecie po otwaciu ofert ją zwiększyć jeśli znajdą się dodatkowe środki.

18 (edytowany przez nina 2011-11-04 19:41:39)

ola2003 napisał/a:

Nina ja mam takiego samego bakcyla. Jeśli możesz to napisz proszę jak postąpiłaś? i jeszcze jedno czy ta różnica powinna się znaleźć w uchwale budżetowej? czy na ten rok powinno się zabezpieczyć pieniądze na odsetki, a na pozostałe lata spłaty będzie przecież w każdym roku nowy budżet.

Udzieliłam zamówienia zwiększyłam kwotę.  Jak dobrze oszacowałaś to udzielaj zamówienie.