1

Temat: Za zgodność z oryginałem ?

Witam.

W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego, Zamawiający żądał dołączenia do oferty:

a. opisów (i/lub) folderów (i/lub) wyciągów z katalogów  (i/lub) innych dokumentów w j. polskim szczegółowo opisujących zaoferowany przedmiot zamówienia.

Wykonawca dołączył do oferty czarno biały wydruk strony internetowej opisującej artykuł. Na opisie umieścił parafkę. Brak potwierdzenia za zgodność z oryginałem. Powinienem wezwać do uzupełnienia?

pozdrawiam

2

Odp: Za zgodność z oryginałem ?

KIO powiada, że trzeba wykluczyć -
1. Zdaniem Izby brak na ww. dokumentach zapisu ?za zgodność z oryginałem?, czy też ?zgodne z oryginałem? lub zapisu o podobnej treści, uniemożliwiał zamawiającemu w sposób jednoznaczny stwierdzenie, czy złożone przez odwołującego dokumenty odzwierciedlają stan faktyczny w nich stwierdzony. Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie. Należy stanowczo podkreślić, że zamawiający nie może domniemywać, że podpisy złożone na wskazywanych dokumentach miały na celu potwierdzenie zgodności tej kopii z oryginałem. Formuła potwierdzenia dokumentów za zgodność z oryginałem ma bowiem walor oświadczenia o określonej doniosłości prawnej i nie może być wywodzona w drodze domniemania.

ale

są i takie opinie

2. Dokumenty w postępowaniu o zamówienie publiczne są składane w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę (§ 4 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów). W związku z tym, że nie ma szczególnej regulacji instytucji poświadczania za zgodność z oryginałem, tak jak np. dla zachowania formy pisemnej, możesz zastrzec, że poświadczenie za zgodność z oryginałem powinno być opatrzone pieczęcią w celu identyfikacji podpisu osoby. Niemniej jednak dla skutecznego poświadczenia dokumentu wystarczy sam podpis wykonawcy lub upoważnionej osoby.

Raczej byłbym za 1 opcją.

3

Darek W. napisał/a:

KIO powiada, że trzeba wykluczyć -
1. Zdaniem Izby brak na ww. dokumentach zapisu ?za zgodność z oryginałem?, czy też ?zgodne z oryginałem? lub zapisu o podobnej treści, uniemożliwiał zamawiającemu w sposób jednoznaczny stwierdzenie, czy złożone przez odwołującego dokumenty odzwierciedlają stan faktyczny w nich stwierdzony. Tym samym niezachowanie wymaganej formy poświadczenia kopii za zgodność z oryginałem, na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 ustawy Pzp, stanowi podstawę do wykluczenia odwołującego z postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, nie wykazał on bowiem spełnienia warunków udziału w postępowaniu, a to na wykonawcy spoczywa ciężar dowodzenia w tej sprawie. Należy stanowczo podkreślić, że zamawiający nie może domniemywać, że podpisy złożone na wskazywanych dokumentach miały na celu potwierdzenie zgodności tej kopii z oryginałem. Formuła potwierdzenia dokumentów za zgodność z oryginałem ma bowiem walor oświadczenia o określonej doniosłości prawnej i nie może być wywodzona w drodze domniemania.

ale

są i takie opinie

2. Dokumenty w postępowaniu o zamówienie publiczne są składane w formie oryginału lub kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez wykonawcę (§ 4 rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów). W związku z tym, że nie ma szczególnej regulacji instytucji poświadczania za zgodność z oryginałem, tak jak np. dla zachowania formy pisemnej, możesz zastrzec, że poświadczenie za zgodność z oryginałem powinno być opatrzone pieczęcią w celu identyfikacji podpisu osoby. Niemniej jednak dla skutecznego poświadczenia dokumentu wystarczy sam podpis wykonawcy lub upoważnionej osoby.

Raczej byłbym za 1 opcją.

Proszę wskazać warunek udziału w postępowaniu ? art.22

4

Dlatego napisałem raczej .... zastanawiam się jeszcze nad tym.  Rozumiem, że tym wydrukiem potwierdził, że oferowane dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez Zamawiającego ??

5

Jak tu traktować wydruk ze strony internetowej- oryginał to czy kopia?

6

jako inny dokument , ktory miałeś dopuszczony w siwz

7

No ok. Strona jako taka może być, tylko zastanawiam się czy wykonawca nie powinien  tego wydruku potwierdzić za zgodność z oryginałem?

8

postawił parafkę - masz taką pieczątkę .......................................    big_smile

9

Bitter napisał/a:

Powinienem wezwać do uzupełnienia?

Tak, bo to kopia.

10

wydrukuj to z podanej strony internetowej i stwierdź czy to oryginał - jakieś paradoksy

11

I to wystarczy?

12

Bitter napisał/a:

Jak tu traktować wydruk ze strony internetowej- oryginał to czy kopia?

... ano kopia.

13

Dzieki