Temat: Rozwiązanie umowy
Moze ktoś pomoże mi w takiej kwestii:
Wykonawca realizuje umowę poprzetargową na wykonanie dokumentacji technicznej na przebudowę budynku. Przedstawia wstępna koncepcję, z której wynika, że aby uzyskać założony efekt przebudowy trzeba zainwestować kilka milionów z uwagi na trudnosci konstrukcyjne itd. Wcześniej miało być tanio, szybko i pieknie więć w umowie nikt nie przewidział jej rozwiazania z takiego powodu. Dyrekcja wymyśliła że rozwiąże tą umowę z wykonawcą, zapłaci mu częsć pieniędzy za to co zrobił do tej pory i zawrze z nim nową umowę na przebudowę innego budynku z przeznaczeniem na ten cel co poprzedni. Ta umowa ma byc już z wolnej ręki ponieważ koszt wykonania dokumentacji dla tego budynku ma być niższy.
Ja mam znależć teraz podstawę do rozwiązania umowy poprzetargowej, coś w rodzaju ,,jej realizacja nie lezy w interesie publicznym" chociaż brak w niej uregulowań w zakresie rozwiązania poza sytuacją gdyby Wykonawca nie realizował zadania. Poza tym jest kwestia rozliczenia już wykonanego zakresu prac w sytuacji gdy w umowie przyj eto rozliczenie ryczałtowe.
Jak to widzicie?