1 (edytowany przez DKO 2011-11-06 19:30:03)

Temat: Wartoś umowy w umowie

Witam
Proszę o pomoc.
Przetarg na druk. W umowie nie ma wpisanej Wartości całej umowy tylko jest zapis o Wartości za jeden egzemplarz jaka wygrała - wykonawcy składali oferty na Wartość brutto jednej sztuki na poziomie kilkudziesięciu groszy. Mam pytanie czy w umowie musi być koniecznie Wartość całej umowy czy jeśli jest mowa o cenie jednej sztuki, ilość nakładu i określono ile razy w roku będzie zlecenie to nie wystarczy?

To samo dotyczy stawki godzinowej jeśli w umowie określono stawkę za godzinę i określono dokładnie ile będzie godzin w roku to czy trzeba podawać Wartość całkowitą w umowie czy nie wystarczy stawka godzinowa ? Przecież przetarg jest na stawkę godzinową  czy też druk jednego egzemplarza??

Bardzo proszę o info dlaczego trzeba taką Wartość podać i gdzie jest to uzasadnione żeby na przyszłość nie popełniać błędów.

2

Odp: Wartoś umowy w umowie

Wystarczy jak w umowie podana będzie stawka godzinowa, cena ogólna z oferty - cena jednostkowa x przewidywana ilość służy do porównania ofert i wyboru oferty najkorzystniejszej, z zasady jest to potrzebne np. do ogłoszenia o udzieleniu zamówienia, tam ceny jednostkowej wpisać nie wolno.

3

DKO napisał/a:

Witam
Proszę o pomoc.
Przetarg na druk. W umowie nie ma wpisanej wartości całej umowy tylko jest zapis o wartości za jeden egzemplarz jaka wygrała - wykonawcy składali oferty na wartość brutto jednej sztuki na poziomie kilkudziesięciu groszy. Mam pytanie czy w umowie musi być koniecznie wartość całej umowy czy jeśli jest mowa o cenie jednej sztuki, ilość nakładu i określono ile razy w roku będzie zlecenie to nie wystarczy?

To samo dotyczy stawki godzinowej jeśli w umowie określono stawkę za godzinę i określono dokładnie ile będzie godzin w roku to czy trzeba podawać wartość całkowitą w umowie czy nie wystarczy stawka godzinowa ? Przecież przetarg jest na stawkę godzinową  czy też druk jednego egzemplarza??

Bardzo proszę o info dlaczego trzeba taką wartość podać i gdzie jest to uzasadnione żeby na przyszłość nie popełniać błędów.

Ja kiedyś podawałam stawkę godzinową (tylko) ale po jednej z kontroli US hohoho teraz wpisuję stawkę godzinową  x ilość np. druków i cenę za całość. Jak wykorzystam to ok jak nie to pomniejszam. Jak zastosujesz tylko stawkę godzinową czy szt. to umowa jest na jaką wartość? właśnie hoho i jeszcze więcej. Jak dla mnie i US musi być wartość umowy podana za całość.

4

oczywiście - uważam że to dość powszechny błąd, cena oferty nie może być ceną jednostkową choćby dlatego że przedmiotem zamówienia nie jest jedna jednostka tylko ich jakaś chociażby szacunkowa ilość

5

nina napisał/a:

Jak dla mnie i US musi być wartość umowy podana za całość.

Hmm.. chyba muszę się zgdzić z powyższym.
Czytając zapis art. 2 pkt.1) ustawy Pzp a następnie art. 3 ust. 1 pkt.1 ustawy o cenach chodzi tu o cenę za całość zamówienia. Dopiero w ust. 2 tego art. jest mowa o cenach jednostkowych.
Zdarzało mi się wymagać w formularzach ofertowych cen jednostkowych sad  ale do umów zawszę piszę cenę za całość zamówienia.

6

Jak potraktować umowę-zlecenie na usługi eksperckie  na czas określony (16 miesięcy) w której podana jest stawka za 1godz. Rozliczenie następuje na koniec każdego miesiąca na podstawie tzw. karty pracy w której ekspert pisze co zrobił i ile zajęło to czasu. Co jest wartością takiego Zamówienia i jak je oszacować skoro nie wiemy ile godzin przepracuje ekspert w czasie trwania tej umowy? Zgodnie z podpisaną umową wykonuje pracę w zależności od bieżących potrzeb na  usługi eksperckie Zamawiającego (bez podania określonej liczby godzin). Pozdrawiam.

7

Typowe tak zwane wynagrodzenie kosztorysowe. Wartość szacunkową obliczasz na podstawie swoich szacunków co do ilości godzin i należy zastosować odpowiedni tryb do wyników swojego szacowania. Rozliczenie w oparciu o stawkę jednostkową i ilość faktycznie wykonanych usług.

8

Może być podana cena jednostkowa w umowie.  Będziesz rozliczał się na podstawie cen jednostkowych tj. za faktyczną ilość wykonanych usług czy robót smile

9

Dodam, że najlepiej podać górna granicę wartości umowy. Bo przy tak skonstruowanej umowie czyli z ceną jednostkową bez kwoty maksymalnej  istnieje niebezpieczeństwo puszczenia zamawiacza z torbami.