1

Temat: Usługa/robota budowlana

Mam problem z zakwalifikowaniem przedmiotu zamówienia na usługi sprzętowe tj. planowanie , zagęszczanie odpadów na wysypisku śmieci. Dział Ochrony środowiska dał informację że jest to Usługa  z VAT 8 % natomiast dział finansowy kwalifikuje to jako Roboty budowlane specjalistyczne i wat 23%.
Moja p. Mecenas chce przeanalizować definicje dotyczące usług i robót budowlanych wg. ustawy PZP i zasugerowała, że był kiedyś takie rozporządzeniu , które  nawiązywało do tych definicji ( nie chodzi o rozporządzenie  w sprawie usług priorytetowych)

2

Odp: Usługa/robota budowlana

podaj CPV - jaki jest ?

3

Kod nie jest podstawą, lecz raczej wynikiem kwalifikacji.
Planowania nie da rady zaliczyć na poważnie do robót budowlanych.
Zagęszczania śmieci też trudno, żaden normalny budowlaniec - na ile ich znam - na trzeźwo wink nie przytaknie.
Nie kombinujcie w tym kierunku.

4

To znaczy w jakim , ja chcę przeprowadzić rozległą analizę w kierunku uznania tego jako usługi związanej z odpadami o vat 8%

5

hubal napisał/a:

Kod nie jest podstawą, lecz raczej wynikiem kwalifikacji.
Planowania nie da rady zaliczyć na poważnie do robót budowlanych.
Zagęszczania śmieci też trudno, żaden normalny budowlaniec - na ile ich znam - na trzeźwo wink nie przytaknie.
Nie kombinujcie w tym kierunku.

Przy usługach Pzp jest podstawą i to szczególną do określenia usług w związku z art 2a.

6

Bursztynowa napisał/a:

To znaczy w jakim...

Wyjaśniam. Nie kombinujcie w kierunku budowlanym  - chyba że planujecie przebudować czy remontować (odbudować).
Nawet robót polegających na doraźnej czy okresowej konserwacji wysypiska jako obiektu budowlanego nie musicie traktować jako budowlanych.
Należy wziąć pod uwagę definicję robót budowlanych zawartą w art.2 p.8 Pzp. Odsyła ona do innej ustawy Prawo budowlane, ta jednak jest poświęcona - w uproszczeniu - zbudowaniu obiektu budowlanego oraz robotom służącymi budowie, a zajmuje się głównie
procedurami, obejmującymi np. zgłoszenie, w sumie można powiedzieć, że gdy nie obowiązują tamte procedury, nie mamy do czynienia z robotami.
Z zapytania wynika, że chodzi o typową eksloatację składowiska odpadów. Tego typu prace mają odrębny kod CPV, nie mający nic wspólnego z robotami budowlanymi.