1

Temat: kilku ubezpieczonych na jednej polisie

Mam pytanie odnośnie polisy.
1. Żądaliśmy polisy OC działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia na 5 mln. Wyk. złożył polisę ale jest w niej napisane, że ubezpieczonymi jest 10 spółek. Suma gwarancyjna wynosi 5 mln na jedno i wszystkie zdarzenia. Brak innych zapisów co do tego która spółka na jaką kwotę jest ubezpieczona. Jak to interpretować? A może wezwać o wyjaśnienie i dosłanie umowy i OWU z których będzie wynikać czy te 5 mln dotyczy każdego z ubezpieczonych osobno czy razem?

2. Inny W złożył z kolei polisę z sumą gwarancyjną 5 mln, ale jest w niej wpisany podlimit:  "szkody majątkowe - 3 mln." Chyba nie można tego uznać bo to przecież znaczy, że de facto jak wyrządzi szkodę majątkową (a to są roboty budowlane) to dostaniemy najwyżej 3 a nie 5 mln. Z drugiej strony w SIWZ piszemy tylko ogólnie o OC działalności gospodarczej na 5 mln nie wskazując ile na jakie szkody. Czy uznać taką polisę? Co o tym sądzicie?

2

Odp: kilku ubezpieczonych na jednej polisie

1. Wezwać do wyjaśnienia.
2. Raczej jest to do uznania.

3

Ja mam inny pogląd:
1. raczej jest to do uznania
-  chyba że zaczniecie wyjaśniać lub wcale nie chcecie tej oferty

2. uznać bez wahania.
Przy okazji: ta polisa NIE JEST na ubezbieczenie Waszych interesów, lecz zupełnie do innego celu, wiadomo jakiego.

4

No raczej innego poglądu niż ja to nie masz smile
Pamiętać należy że co do kwestii nr1, wyjaśnić można zawsze, jeżeli Zamawiający ma zbyt wiele niewiadomych, a ma, ponieważ pyta na forum.

5

Niby z formalnego punktu widzenia wyjaśnić można zawsze, jednak okazuje się, że NIE ZAWSZE WARTO z powodów praktycznych, a tu mamy tego przykład. W toku wyjaśnień można się zamotać, możemy nie dostać dowodu na tak i wyjdzie na nie, a do tego wszyscy się napracują. Ubezpieczenie 10 spólek na 5 milionów osobiście rozumiem w ten sposób, że polisa jest, jest literalnie zgodna z wymaganiami, wykonawca jest ubezpieczony na pełną kwotę, że zapłacił i wszystko formalnie jest w porządku, ale gdy zacznę kombinować, to zmyślę podejrzenia, że wykonawca nie ma lepszej polisy, że nie ma dowodu ile kto zapłacił, więc nie ma dowodu że opłacił, czyli nie opłacona, a ponadto nie jest pewne czy aby dostanie pełną kwotę, czyli nie są spełnione wymagania - i mamy problem na własne życzenie. Problem w tym, że na mojego nosa sprawa nie jest oczywista i nawet na wyrok sądu nie liczę.
Czyż więc warto grzebać?

6

Czasami nie, czasami tak, wszystko zależy od danego przypadku.

7

Nie jest to kwestia robienia sobie dodatkowej pracy tylko konsekwencji niewyklucznia (= udzielenia zamówienia) wykonawcy, który podlegał wykluczeniu, tudzież nieuprawnionego wzywania do uzupełnienia. No ale jak to w zamówieniach, nic nie jest oczywiste.

8

no tak gdy się stawia aż tak wygórowane wymagania to przeważnie są problemy, uważam że nie można podważyć tej polisy, z tego co piszesz to wynika że jest ubezp. na 5 mln no i tyle - a że na te 5 mln to jest aż 5 spółek - no to co?
istotne jest to co pisał hubal - polisa OC chroni interesy W. a nie Z.

9

A ja się grzecznie pytam smile -Po jakie licho na etapie ofert wymagać polisy !!!!!!!!

10

responder napisał/a:

A ja się grzecznie pytam smile -Po jakie licho na etapie ofert wymagać polisy !!!!!!!!

No niestety, co za dużo, to niezdrowo.

11

Ano na potwierdzenie dobrej kondycji - nie tylko finansowej.

12

Marcel napisał/a:
responder napisał/a:

No niestety, co za dużo, to niezdrowo.

nauczą się upraszczać procedury jak ich przystawi smile