1

Temat: Umowa pon. 14.000 na odbiór zużytych tonerów

Witam, chcę podpisać umowę na sukcesywny odbiór zużytych tonerów na okres 3 lat.
Do umowy dołączę cennik, na podstawie którego będzie obliczana kwota do wystawienia rachunków dla Odbiorcy pustych tonerów.

Moje pytanie brzmi:
Jaką kwotę wstawić w umowie (chodzi o wartośc umowy).
Czy przeliczyć sobie ilość zamówionych tonerów z ostatnich 3 lat i pomnożyć to przez cenę podaną za dany model w cenniku.?

Jak byście to Wy zrobili?

2

Odp: Umowa pon. 14.000 na odbiór zużytych tonerów

Czy orientowałeś się czy nie możecie oddawać tonerów za darmo? My nic za to nie płacimy, odbiera dostawca - bez dodatkowych kosztów albo szkoła, która bierze udział w jakimś programie.

3

Nie orientowałam się. Wiem, że zawsze otrzymywaliśmy pieniądze za ich odbior.

4

Nero a tak trochę czytelniej - Ty oddawać tonery i Ty za to płacić czy dostawać pieniądze smile

5

No wychodzi na to, że Nero jeszcze dostaje pieniądze za tonery a ja myślałem, że darmo to już jest ok wink

6

Nio, bo teraz wiele się zmieni od stycznia... wchodzi znowelizowana ustawa o utrzymaniu czystości i porządku. Obowiązek odbierania wszelkich odpadów przechodzi na gminy.

7

Jeśli dostaje za to "kaske" to nie wiem po co komplikować życie (pzp nie dotyczy), robisz Nero jak Wam wygodniej.

8

Maarta napisał/a:

Nio, bo teraz wiele się zmieni od stycznia... wchodzi znowelizowana ustawa o utrzymaniu czystości i porządku. Obowiązek odbierania wszelkich odpadów przechodzi na gminy.

Nie jestyem gminą, ale mam nadzieje że wiele sie nie zmieni. Znając życie duża zmiana pociągnie za soba duże zmiany na niekorzyść przedsiębiorów (a my "produkujemy" dużo odpadów). smile

9

responder napisał/a:
Maarta napisał/a:

Nie jestyem gminą, ale mam nadzieje że wiele sie nie zmieni. Znając życie duża zmiana pociągnie za soba duże zmiany na niekorzyść przedsiębiorów (a my "produkujemy" dużo odpadów). smile

Generalnie cenowo wyjdzie podobna kwota za odbiór odpadów... opłaci się segregacja;) Mogę nawet stwierdzić, że ten kto dużo płaci teraz to zyska....
No i niedługo zorganizowanie takiego przetargu mnie czeka... ciężki orzech...

10

CHodzi o płatny odbiór do bezpłatnej utylizacji - myślę, że jest już jasno.

11

Od początku temat poza Pzp, ale też od początku nikt nie tyka sedna, to może ja.
W takim i podobnych przypadkach wydaje się najlepiej: w umowie podać cenę (z podatkiem) za ilości zaplanowane w specyfikacji i wycenione w ofercie, z dopisaniem zastrzeżenia, że w przypadku zmiany ilości cena zostanie zmieniona odpowiednio do faktycznych ilości i stawek (cen jednostkowych) zawartych w .... - to do adaptacji oczywiście.