1

Temat: czy jest to omyłka rachunkowa?

w formularzu cenowym jest

ilość szt. 20 000 x cena jednostkowa netto 0,20 = 4 000 x 22%VAT = 4800 zł brutto a powinno być 4880.
wiadomo, że VAT jest 22%.

czy błąd wynikający z błędnego mnożenia 4 000 zł netto x stawka VAT można podciągnąć pod art. 88 ustawy Pzp.

proszę o pomoc

2

Odp: czy jest to omyłka rachunkowa?

nie, nie można jej poprawić ale jeżeli z umowy i zapisów siwz wynika że cena za realizację zamówienia jest ceną ryczałtową to bez względu na sposób jej wyliczenia przyjmuje się że jest ok.

3

tomele22 napisał/a:

w formularzu cenowym jest

ilość szt. 20 000 x cena jednostkowa netto 0,20 = 4 000 x 22%VAT = 4800 zł brutto a powinno być 4880.
wiadomo, że VAT jest 22%.

czy błąd wynikający z błędnego mnożenia 4 000 zł netto x stawka VAT można podciągnąć pod art. 88 ustawy Pzp.

proszę o pomoc

czy w formularzu jest także cena jednostkowa brutto ?

Jeżeli nie, to jest problem.

Tryb art. 88 mówi o poprawieniu omyłki rachunkowej w obliczeniu ceny . Definicja ceny w art. 2 pkt. 1 odsyła nas do ustawy o cenie art. 3 ust. 1 pkt. 1 - i zawsze chodzi o cenę brutto. Zamawiający sami na swoje życzenie tak konstruują tabele cenowe, że nie mogą potem poprawić omyłki rachunkowej, bowiem te nie maja żadnegoodniesienia do ceny i wartości NETTO.

nora

4

nora4 napisał/a:

Zamawiający sami na swoje życzenie tak konstruują tabele cenowe, że nie mogą potem poprawić omyłki rachunkowej, bowiem te nie maja żadnegoodniesienia do ceny i wartości NETTO.

Jak mozna skonstruować tabele cenową bez ceny netto?
I czemu taka tabela uniemozliwia poprawienie omyłki?

5

w formularzu nie ma ceny jednostkowej brutto.
formularz wygląda następująco:
ilość sztuk - cena jednostkowa netto - VAT - cena brutto

to waszym zdaniem jak prawidłowo powinien wyglądać tzw. formularz cenowy, gdzie jest kilka pozycji?
I czy rzeczywiście jest problem?

6

jest problem ponieważ art 88 nie przewiduje poprawienie błędu rachunkowego spowodowanego błędem przy naliczaniu podatu VAT (chyba, że jest to cena ryczałtowa - bez względu na sposób obliczenia ceny przyjmuje się że cena ryczałtowa jest prawidłowa)

7

Dziękuję za odpowiedz

8

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Zamawiający sami na swoje życzenie tak konstruują tabele cenowe, że nie mogą potem poprawić omyłki rachunkowej, bowiem te nie maja żadnegoodniesienia do ceny i wartości NETTO.

Patrz wyżej, Piotrze... znajdziesz odpowiedź. A, może mi wyjaśnić odwrotnie - po co zamawiającemu wiedza przy wyborze najkorzystniejszej oferty, jaka jest cena netto?

smile nora

9

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Ponadto, polemizujesz ze mną, a może odpowiesz na problem w jakim wywołał dyskusję Tomele 22. wink

nora

10

tomele22 napisał/a:

w formularzu nie ma ceny jednostkowej brutto.
formularz wygląda następująco:
ilość sztuk - cena jednostkowa netto - VAT - cena brutto

to waszym zdaniem jak prawidłowo powinien wyglądać tzw. formularz cenowy, gdzie jest kilka pozycji?
I czy rzeczywiście jest problem?

bardzo prosto:

ilość/ cena brutto/ wartość brutto// %VAT (ten tylko dla identyfikacji poprawności jego podania)

nora

11

nora4 napisał/a:

ilość/ cena brutto/ wartość brutto// %VAT (ten tylko dla identyfikacji poprawności jego podania)

Tylko że z ceny brutto nijak nie da się uzyskać wartości brutto.
Wartość brutto oblicza się na podstawie ceny netto, niestety...

12

a, to zadziwiające.. yikes.

Jak ostanio kupowałam batoniki po 3,50 zł/ 1 szt (cena brutto0, a kupiłam ich 3 szt. to wyszła mi bardzo dobra wartość brutto 10,50 zł.

Czyżbym źle liczyła, albo kasjerka mnie orżnęła wink,

a do pytania źródłowego postu nadal się Piotrze nie odniosłeś.

smile nora

13

nora4 napisał/a:

Jak ostanio kupowałam batoniki po 3,50 zł/ 1 szt (cena brutto0, a kupiłam ich 3 szt. to wyszła mi bardzo dobra wartość brutto 10,50 zł.

Trzy batoniki na raz? To już obżarstwo tongue

OK, Twój sposób liczenia jest dobry - pod warunkiem że wykonawca jest handlowcem a nie producentem. Jeśli w przetargu wystartuje producent nie bedzie mógł obliczyć wartości w ten sposób.

14

noooo, bo ja lubięęęę, mniam, mniam...,

producent też może, a nawet chyba będzie musiał, bo ja jako zamawiacz mogę realizowac każdą dostawę jednostkowo, nie muszę od razu hurtem wink

zamówię np. 56 opakowań accardu na rok, a producent zaoferowała cenę X i zgodnie z wymaganiami w zakresie realizacji, będę zamawiać po 1 opakowaniu raz w  tygodniu.

Mam prawo, mam ....,

a, jak mu nie pasuje, to niech nie przystępuje do postępowania

Piotrek, chcesz cukerka tongue

nora

15

nora4 napisał/a:

zamówię np. 56 opakowań accardu na rok, a producent zaoferowała cenę X i zgodnie z wymaganiami w zakresie realizacji, będę zamawiać po 1 opakowaniu raz w  tygodniu.

Ale gdybyś chciała zamówić 5 opakowań na raz, to nie będzie podstawy do zapłaty, bo w umowie jest tylko cena brutto, a na fakturze nie ma ceny brutto.

nora4 napisał/a:

Wole batonika, jeśli jeszcze jakiś Ci został tongue

16

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Ale gdybyś chciała zamówić 5 opakowań na raz, to nie będzie podstawy do zapłaty, bo w umowie jest tylko cena brutto, a na fakturze nie ma ceny brutto.

nora4 napisał/a:

Wole batonika, jeśli jeszcze jakiś Ci został tongue

tak, masz rację, ale może podać cenę netto na fakturze, nic nie szkodzi, nie jest to sprzeczne z ofertą, potem wartość netto, ostateczną cenę do zapłaty i wyjdzie, że zapłacę mniej niż kupowałabym pojedyńczo wink a to jest korzystne dla zamawiającego i z matematyki prawie zawsze wyjdzie na równo lub najczęściej mniej w hurtowym sposobie liczenia.
Odwrotnie jak dochodzi do realizacji pojedyńczej a wykonawca jest wyłaniany hurtowo - nie wiedzieć czemu ostateczna realizacja cząstkowa umowy wychodzi czasami drożej.:(

Nie mam już batonika sad(

ale kupię Ci huuuuurtem!!! gdzie hurtownik ma dostarczyć? smile

nora

17

nora4 napisał/a:

tak, masz rację, ale może podać cenę netto na fakturze, nic nie szkodzi, nie jest to sprzeczne z ofertą...

Może i nie jest sprzeczne, ale nie jest też zgodne z ofertą/umową. Jak zamawiasz np. 20 produktów i w kazdym cena z faktury jest inna niż cena z umowy to jest problem.

nora4 napisał/a:

...potem wartość netto, ostateczną cenę do zapłaty i wyjdzie, że zapłacę mniej niż kupowałabym pojedyńczo wink

Hehe, wyjdzie własnie więcej. Jak kupujesz pojedynczo 30 batoników po 3,50 brutto to zapłacisz 105 zł. Gdybyś kupiła je na raz u wytwórcy zapłacisz o 4 grosze więcej!

nora4 napisał/a:

Dworek Łagiewniki Małe koło Łodzi smile

18

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

tak, masz rację, ale może podać cenę netto na fakturze, nic nie szkodzi, nie jest to sprzeczne z ofertą...

Może i nie jest sprzeczne, ale nie jest też zgodne z ofertą/umową. Jak zamawiasz np. 20 produktów i w kazdym cena z faktury jest inna niż cena z umowy to jest problem.

ale jest korzystniejsza..., niż w ofercie

nora4 napisał/a:

...potem wartość netto, ostateczną cenę do zapłaty i wyjdzie, że zapłacę mniej niż kupowałabym pojedyńczo wink

tak, ale ja podaję, że zapłacę taniej za coś co kupuje hurtowo (o 4 grosze, nie wiem czemu napisałeś więcej!!) niz podano w ofercie - w tej jest wszak cena brutto/ 1 szt. więc jest to korzystne dla zamawiającego, a nie jak bywa odwrotnie, do czego się nie ustosunkowałeś. Miałam tak nie raz z lekami. Kupowałam hurtem zgodnie z umową, ale na koniec przy zsumowaniu dostaw i faktur okazało się, że zapłaciłam więcej o 24 zł niż w umowie, bo częśc była realizowana jednostkowo. Hmmm, i co Ty na to?

nora4 napisał/a:

Dworek Łagiewniki Małe koło Łodzi smile

OK, adresuję jak wyżej plus Piotrek z Forum NP

19

nora4 napisał/a:

tak, ale ja podaję, że zapłacę taniej za coś co kupuje hurtowo (o 4 grosze, nie wiem czemu napisałeś więcej!!) niz podano w ofercie - w tej jest wszak cena brutto/ 1 szt. więc jest to korzystne dla zamawiającego

To może na przykładzie:
Oferta na dostawe batoników - cena brutto: 3,50 zł / 1 szt.
Wartość 30 batoników wg oferty = 3,50 zł x 30 = 105 zł.
Jesli kupisz hurtem 30 batoników, to zapłacisz: 2,87 zł (cena netto) x 30 + 22% VAT = 105,04 zł.
Kupując hurtem płacisz o 4 grosze DROŻEJ!

A Ty podaj przykład, gdy kupując hurtem płacisz taniej.

20

oto, przykład wyrób medyczny:

wkład do ssaka 3 500 szt. w cenie netto 5,12 zł daje wartość netto 17 920,00 plus 7% Vat
1 254,40, daje nam [/] 19174,40[b/] wartości brutto

liczone od ceny brutto

5,12 + 7% VAT (0,36) = 5,48 zł brutto x 3 500 szt = [/]19 180[b/] brutto

różnica wynosi + 5,60 zł w stosunku do obliczeń wg. Twojej matematyki, czyli drożej niż hurtem.

chcesz inny przykład, bo z batonikami był niekoniecznie, najlepiej je schrupać... tongue

spokojnej nocy Piotrze

nora

21

Jak widać z powyższych przykładów, raz wychodzi więcej, a raz mniej.
Problem pojawia się jednak przy akceptacji faktur do zapłaty. Czy u Was nikt nie robi problemów z faktu, że ceny na fakturze są inne niż w umowie?

Bo przecież wygląda to tak:
Batonik - cena z umowy: 3,50 zł brutto; cena z faktury: 2,87 zł netto
Wkład do saka - cena z umowy: 5,48 zł brutto; cena z faktury: 5,12 zł netto
Towar AA - cena z umowy: XX brutto; cena z faktury: YY netto
Towar BB...
Towar CC... itd.

22

robią wlasnie wtedy gdy z umowy wychodzi, że mamy kupić coś za 100 zł, a w ostatecznym rozliczeniu wychodzi, że płacimy 102,10 zł, bo realizacja..., patrz przykłady j.w.

ale, tak na marginełku cena netto jest dla nas bez znaczenia, istotne jest to co faktycznie wypływa z kasy, dlatego uznaje najlepsze rozwiązanie:

ilość / cena j. netto/ cena j. brutto/ wartość brutto // vat dla identyfikacji poprawności zastosowania.

miłej niedzieli

smile nora

23

Nora, a co zrobisz jak wykonawca mimo wszystko obliczy wartość brutto na podstawie wartości netto, a nie ceny brutto?

24

Obecnie, nie mam już takich problemów i sie tym nie zamartiwam.

Jednak, jeżeli miałoby coś takiego nastapić, nie martwie się, bo płace taniej... wink

a to jest korzystne dla zamawiającego.

spokojnej nocy smile nora

25

Chodziło mi o to, że wykonawca obliczy wartość oferty brutto nie w sposób podany przez Ciebie w SIWZ (tj. na podstawie ceny brutto), ale w sposób właściwy dla wystawiania faktur (tj. na podstawie wartości netto). Czy taka oferta jest dla Ciebie OK?

P.S. A swoją drogą to ciekawe, że jakby nie było zawsze płacisz mniej. Czyżby matematyka preferowała Norę? smile