1

Temat: różnica między przedmiarek a dokumentacją techn PILNA PROŚBA O POMOC

Witam!  Robota budowlana PN Na 6 dni przet terminem otwarcia ofert okazało się, że jest różnica między przedmiarem a projektem budowlanym. Poprawić projekt można dopiero po terminie otwarcia ofert. Zdaje mi się, że nie mam podstawy do unieważnienia postępowania. Muszę chyba zrobić zmianę ogłoszenia i przesunąć termin otwarcia ofert przynajmniej o kilka dni ( ile) po zamieszczeniu poprawek w projekcie.
Bardzo proszę o ustosunkowanie sie do moich pomysłów

2

Odp: różnica między przedmiarek a dokumentacją techn PILNA PROŚBA O POMOC

2 razy TAK.  - O tyle dni aby wykonawcy mogli je uwzględnić.

3

Nie rozumiem - czy chodzi o błąd w projekcie czy w przedmiarze czy może w obu są błędy i jakie wielkie. Tak czy owak należałoby zmienić termin, zawiadomić o błędach oraz wskazać poprawne dane, tak by było łatwo poprawić oferty.
Warto jednak zauważyć, że niektóre błędy nie wymagają usilnego prostowania na obecnym etapie, ale to indywidualna sprawa, zależy też od sposobu wynagrodzenia.

4

cena ryczałtowa, a brak dokumentacji technicznej do puktu, który jest w kosztorysie ofertowym.
Dzięki za odpowiedź

5

Cena ryczałtowa, a więc przedmiar zapewne jest pomocniczo, najważniejszy jest projekt.

6

A może w tej sytuacji całkiem zrezygnujcie z przedmiaru (zalecane).

Mam też inny pomysł: na wszelki wypadek warto przewidzieć i zapisać w umowie sposób postępowania na wypadek innych błędów czy niedoróbek, zwłaszcza sposób ustalania wynagrodzenia. Przypomnę, iż przepisy prawa dają pełną swobodę w sposobie ustalania wynagrodzenia za roboty budowlane (!), jest to ograniczone głównie wyobraźnią stron i przyzwyczajeniami.

7

hubal napisał/a:

A może w tej sytuacji całkiem zrezygnujcie z przedmiaru (zalecane).

Mam też inny pomysł: na wszelki wypadek warto przewidzieć i zapisać w umowie sposób postępowania na wypadek innych błędów czy niedoróbek, zwłaszcza sposób ustalania wynagrodzenia. Przypomnę, iż przepisy prawa dają pełną swobodę w sposobie ustalania wynagrodzenia za roboty budowlane (!), jest to ograniczone głównie wyobraźnią stron i przyzwyczajeniami.

oj to mi się podoba tak też praktykuję i polecam.