1

Temat: uprawniony podział?

Planujemy organizację szkoleń w 2 zakresach tematycznych: bibliotekoznawstwo o oligofrenopedagogika (pedagogika osób z upośledzeniem umysłowym). Oba razem przekraczają 14.000 weuro, ale każdy z osobna nie. Moim zdaniem są to na tyle różne zakresy tematyczne, że mozna spokojnie udzielić odrębnych zamówień poza ustawą. Niestety szkolenia są finansowane ze srodków UE (Kapitał Ludzki) i Dyrekcja sie obawia zarzutów o nieuprawniony podział w trakcie kontroli.
Jak myślicie bezpiecznie jest rozdzielić te dwa zakresy na dwa zamówienia odrębnie szacowane?

2

Odp: uprawniony podział?

Szkolenia zapewne były przewidziane w budżecie, więc powinny być traktowane jako jedno zadanie. Wydaje się rozsądniejsze rozwiązanie przeprowadzić jedno postępowanie z podziałem na części...

3

A z czego wynika, że przewidzenie w budżecie skutkuje łączeniem zamówień?

4

Jedno zamówienie z podziałem na części wskazane, jednak są to dwa szkolenia o różnej tematyce i zasadniczo można podzielić.
Ze względu na bardzo zróżnicowaną tematykę oraz przeznaczenie szkoleń nieuzasadnione byłoby traktowanie ich wszystkich jako jednego dużego zamówienia składającego się z wielu części. Dlatego gdy już zaplanujesz wszystkie możliwe do przewidzenia szkolenia, podziel je na konkretne ?przedmioty zamówienia? lub inaczej mówiąc określone ?bloki szkoleniowe?. Każdy taki blok będzie stanowić odrębne zamówienie.
W bloku szkoleniowym powinny znaleźć się szkolenia o takim samym lub podobnym charakterze czy przeznaczeniu. Chodzi w tym przypadku o końcowy ich efekt. Pamiętaj, że kluczem do zgrupowania zamówień w bloki nie są nazwy poszczególnych szkoleń, ale ich cel i charakter!
Decyzję, czy masz do czynienia z jednym zamówieniem czy z kilkoma odrębnymi zamówieniami, podejmujesz samodzielnie jako zamawiający.

5

Szkolenia organizowane są w ramach kursu kwalifikacyjnego dla nauczycieli, w tym samym czasie, w ramach tego smaego projektu w ramach PO Kapitał Ludzki. Chyba jednak należałoby połączyć, skłaniam się do tego bardziej z ostrożności, niż z przekonania.  Oczywiście oba bloki stanowic będą odrębne części zamówienia.
Jeszcze z innej beczki:
1. czy dopuszczalne jest zastrzezenie, że wykonawca moze złożyć ofertę tylko na jedną część?
2. Czy do realizacji jednej części mogę wybrać np. 2 wykonawców? Nadmieniam, że ma to być przetarg nieograniczony (a nie np. umowa ramowa, gdzie miałoby to rację bytu...).
Moim zdaniem obie sytuacje są niedopuszczalne, ale góra sie upiera...

6

Ad. 1 oczywiście że tak.
Ad. Nie

7

Jaka jest podstawa prawna dla pytania 1? Nie mogę znaleźć... I czy trzeba to czymś uzasadnić?

8

Takie uprawnienie ma Zamawiający art.83.3

9

odp na 1 tak. ad 2 nie jak marcel.
A co do dzielenia jak jesteś pewna, że są to  inne zamówienia  to podziel ale jak masz wątpliwości to przetarg z podziałem na części ale szacunek dla całości.

10

Jasne, dziękuję za pomoc.