Temat: zakaz powierzenia podwykonawcy
Czy mogę zastrzec, że wykonawca nie może zostać powierzone podwykonawcy? Chodzi o usługę szkoelniową. Czy trzeba to jakoś uzasadnić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → zakaz powierzenia podwykonawcy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy mogę zastrzec, że wykonawca nie może zostać powierzone podwykonawcy? Chodzi o usługę szkoelniową. Czy trzeba to jakoś uzasadnić?
5. Wykonawca może powierzyć wykonanie zamówienia podwykonawcom, z wyjątkiem przypadku gdy ze względu na specyfikę przedmiotu zamówienia zamawiający zastrzeże w specyfikacji istotnych warunków zamówienia, że część lub całość zamówienia nie może być powierzona podwykonawcom -
A jaka to jest specyfika Twojego przedmiotu zamówienia ??. Trudno się jej doszukać w usłudze szkoleniowej.
Oczywiście, że możesz zastrzec bez uzasadnienia w SIWZ. Takie uzasadnienie miej u siebie lepiej.
No właśnie, przygotowuję dokumentację przetargową dla firmy, która organizuje szkolenia dla nauczycieli. Są to szkolenia wymagane przepisami. Program szkolenia musi być zgodny z programem ramowym MEN.
Zastanawiam się, jak sprawdzić potem tego podwykonawcę, czy spełnia nasze wymagania. Wyykonawca "spowiada się" z kwalifikacji w ofercie. Co prawda na powierzenie realizacji części zamówienia podwykonawcy Wykonawca musi uzyskać zgodę Zamawiającego, ale moze być różnie.
Zrób więc zastrzeżenie takowe tym bardziej.
Zastrzeżenie musi być zasadne. Ja takiej zasadności tu nie widzę.
Jak potem sprawdzić podwykonawcę? Ano podobnie jak teraz.
Popieram hubala.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc