Temat: druk ZP-11
witam
jezeli umowe podpisuja wicestarosta i czlonek zarzadu (starosta na urlopie) to czy obaj musza zlozyc druk ZP-11? jezeli tak, to rozumiem ze druk ten powinien byc zlozony z data podpisania umow?
pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam
jezeli umowe podpisuja wicestarosta i czlonek zarzadu (starosta na urlopie) to czy obaj musza zlozyc druk ZP-11? jezeli tak, to rozumiem ze druk ten powinien byc zlozony z data podpisania umow?
pozdrawiam
U mnie ZP11 składaja wszyscy którzy biorą udział w postępowaniu, a że postępowanie praktycznie kończy się z chwilą podpisania umowy, to i ci którzy zawierają umowę składają te druki. Jeśli chodzi o datę, to ta z umowy-w tym momencie "pojawiają się" w postępowaniu. Pozdrawiam.
czy należy podpisywać ZP-11, jeśli nie złożono żadnej oferty?
Nie, bo nie ma podmiotu/ów w stosunku do których należy sie wyłączyć bądź nie
a jeżeli w ZP-1 w pkt. 5 wpisuję dane kierownika zamawiającego oraz dane pracownika, któremu kierownik powierzył ... itd ale zadnego dokumentu nie podpisal kierownik tylko osoba, ktorej obowiazki powierzyl kierownik, Czy w takiej sytuacji zp 11 kierownik rowniez musi wypisac
a jeżeli w ZP-1 w pkt. 5 wpisuję dane kierownika zamawiającego oraz dane pracownika, któremu kierownik powierzył ... itd ale zadnego dokumentu nie podpisal kierownik tylko osoba, ktorej obowiazki powierzyl kierownik, Czy w takiej sytuacji zp 11 kierownik rowniez musi wypisac
Sprawa niejednoznaczna. W myśl art. 17 ust. 2 oswiadczenie muszą złozyc osoby "wykonujące czynności w postępowaniu". Czy powierzenie czynności pracownikowi jest czynnością w postępowaniu?
Chyba lepiej, niech złoży.
Ale wyłączenie osoby z postępowania następuje całościowo, a nie tylko w stosunku do określonych podmiotów. Poza tym, spośród przesłanek wyłaczenia zawartych w art. 17 ust. 1, nie wszystkie dotyczą związku z wykonawcą (pkt 5 i ew. 1).
Poza tym, spośród przesłanek wyłaczenia zawartych w art. 17 ust. 1, nie wszystkie dotyczą związku z wykonawcą (pkt 5 i ew. 1).
Właśnie stąd moje pytanie
Właśnie stąd moje pytanie
Osoby wykonujące czynności w postępowaniu powinny złożyć oświadczenia.
A zajką datą powininno być ZP 11? Czy z data otwarcia ofert (tak jak ZP-12), czy z datą, kiedy rozstrzygamy postepowanie i robimy pozostałe załączniki do protokołu?
otwarciia
Dzięki
Jeżeli wcześniej wicestarosta i członek zarządu nie wykonywali żadnych czynności w postępowaniu, to według mnie nie muszą oni wypełniać druku ZP 11. Podpisanie umowy nie jest bowiem częścią postępowania o udzielenie zamówienia publicznego a czynnością udzielenia zamówienia, dokonywaną po zakończeniu postępowania. Wykonawca jest już wybrany, czas na złożenie środków ochrony prawnej minął. Nie ma więc w tym przypadku mowy o jakimś obiektywiźmie lub jego braku!
Ps. Istnieją w tej kwestii zdania odmienne (chociaż w mniejszości)!
Pozdrawiam!!!
Osoby podpisujące umowę to nie są osoby biorące udział w postępowaniu. Taką osobą jest osoba zatwierdzająca postępowanie (niezależnie kierownik jednostki czy osoba upoważniona). osoby upoważnione do podpisywania umów są władne w tej sprawie na podstawie innych przepisów.
czy należy podpisywać ZP-11, jeśli nie złożono żadnej oferty?
Nie musi być oferty zeby byl podmiot - polecam lekture Art. 2 pkt 11 PZP (definicja wykonawcy).
Mam świadomość, nie edytuje postów post factum jak napisze bzdure co innym sie zdarza
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc