1

Temat: pełnomocnictwo i potwierdzanie dokumentów

do oferty dołączono kopie pełnomocnictwa rodzajowego dla osoby Y poświadczone za zgodność z oryginałem przez osobę X, która udzieliła te pełnomocnictwo.
do oferty załączono też notarialnie poświadczone pełnomocnictwo dla osoby X podpisane przez zarząd spółki, z którego wynika że może ona udzielać pełnomocnictw rodzajowych.
czy forma tego pierwszego pełnomocnictwa jest ok?

wszystkie kopie dokumentów za zgodność z oryginałem poświadczyła osoba Y ale odpis z KRS poświadczyła osoba X, która jest dyrektorem oddziału spółki.
czy to mogę zaakceptować?

pozdrawiam

szad

2

Odp: pełnomocnictwo i potwierdzanie dokumentów

Tak, można uznać.

3

nawet jeżeli w siwz miałem napisane, że pełnomocnictwo ma być w oryginale lub kopii poświadczonej notarialnie?

4

Poświadczone przez mocodawcę to można potraktować jak oryginał.

5

tak na zdrowy rozsądek czy są do tego jakieś podstawy prawne?

jeszcze mam pytanko odnośnie poprawiania omyłek:
- w formularzu ofertowym wykonawca pomylił się o 1 grosz dodając netto i vat. Poprawiam to jako oczywistą omyłkę rachunkową, czy do punktacji mam przyjąć podaną przez niego wartość brutto, bez względu na to jak do niej doszedł?

- w formularzu przy wykonawca pomylił się przy kodzie pocztowym> czy to też należy poprawić? omyłka pisarska?

6

Kod pocztowy jako omyłka pisarska, natomiast, do oceny przyjmujesz kwotę ale już poprawioną.

7

tak myślałem.

jeszcze odnośnie pełnomocnictwa:
Sygn.akt V Ca 85/07
Nawet jeśli zamawiający dopuścił w siwz możliwość złożenia kopii pełnomocnictwa poświadczonej jedynie przez samych wykonawców to startujący w przetargu przedsiębiorcy powinni dołączać do oferty oryginały pełnomocnictwa lub kopie poświadczone notarialnie - wynika z wyroku wydanego przez Sąd Okręgowy w Warszawie dnia 31 stycznia 2007 roku

a z drugiej strony jak podpisał tę kopię to jest to już forma pisemna?

jakiś wyrok mówiący o potwierdzaniu kopii przez osobę dającą pełnomocnictwo?

8

Teraz nie mam, trzeba poszukać ale temat był już wałkowany.