1

Temat: Nieaktualne zaświadczenie o wpisie do ew. dział. gosp.

Witam,
W zamówieniu na RB poniżej progów Zamawiający żądał, cytuję:

"- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
a w przypadku osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy"

Wybrany wykonawca (osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą) dołączył do oferty zaświadczenie z art. 24 ust1 pkt 2 wg wzoru dołączonego do specyfikacji oraz zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej... z tamtego roku! Grubo ponad pół roku po terminie ważności tego dokumentu.

Zamawiający nie prosił o uzupełnienie tego dokumentu, ważnego na dzień składania ofert, ponieważ tłumaczy, iż rozporządzenie w tej kwestii nie nakazuje takiego zaświadczenia, a w stosunku do osób fizycznych jedynie może żądać oświadczenia w zakresie jw. zaświadczenie żądają tylko przy podpisywaniu umowy...

Wg mnie skoro wykonawca już taki dokument dołączył, wypadałoby, aby to był dokument ważny i należałoby to uzupełnić. Jesteśmy drugą w kolejności firmą i zastanawiam się czy jest szansa na podważenie takiego wyniku przetargu.

Jakie jest Wasze zdanie?

2

Odp: Nieaktualne zaświadczenie o wpisie do ew. dział. gosp.

Moje zdanie jest takie że ten dokument nie znajduje się w dok. z rozporządzenia i jak twierdzi Zamawiający nie jest on istotny w przedmiotowym postępowaniu.

3

Marcel napisał/a:

Moje zdanie jest takie że ten dokument nie znajduje się w dok. z rozporządzenia i jak twierdzi Zamawiający nie jest on istotny w przedmiotowym postępowaniu.

czyli śmieć

4 (edytowany przez maxi 2011-11-18 17:28:17)

kamyk_zar napisał/a:

dołączył do oferty ...... zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej... z tamtego roku! Grubo ponad pół roku po terminie ważności tego dokumentu.

Pomijam fakt ze wpisu EWG się nie żada. Ale wytłumaczcie czy taki dokument może być po terminie ważności ???? Przecież przedsiębiorca dostaje ten dokument raz na zawsze - to nie odpis z KRS. 
Pozdrawiam.

5

Teraz tylko samo oświadczenie w tym zakresie.

6

kamyk_zar napisał/a:

zastanawiam się czy jest szansa na podważenie takiego wyniku przetargu.

Ja takiej szansy na razie nie widzę, szkoda sił na wszczynanie awantury.

Moim zdaniem zamawiający całkiem racjonalnie zachował się ignorując zbędny dokument, a nawet tak właśnie powinien się zachowywać.

7

Tak dokładnie, nie ma powodów aby cokolwiek działać w tym zakresie.

8

jedynie jak to środki UE a dokładnie mówiąc z RPO to dostanie 2% korekty za żądanie dokumentu z poza rozporządzenia. A ciekawa jestem co zaznaczył w ogłoszeniu o zamówieniu.

9

Ale Zamawiający tego. dok. nie żądał, to Wykonawca dołączył go z własnej inicjatywy.

10 (edytowany przez nina 2011-11-18 20:22:33)

ale  kamyk pisze że żądał  tego dokumentu zamawiacz.

11

kamyk_zar napisał/a:

Witam,
W zamówieniu na RB poniżej progów Zamawiający żądał, cytuję:

"- aktualny odpis z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, wystawiony nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert,
a w przypadku osób fizycznych oświadczenie w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy"

No to jak nina?

12

jejku marcel sorki ja już idę spać bo widzę co innego i piszę co innego smile pewnie że nie żądał smile.

13

smile

14

maxi napisał/a:
kamyk_zar napisał/a:

dołączył do oferty ...... zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej... z tamtego roku! Grubo ponad pół roku po terminie ważności tego dokumentu.

Pomijam fakt ze wpisu EWG się nie żada. Ale wytłumaczcie czy taki dokument może być po terminie ważności ???? Przecież przedsiębiorca dostaje ten dokument raz na zawsze - to nie odpis z KRS. 
Pozdrawiam.

Z czystej ciekawosci ponawiam pytanie -czy wpis do EWG może byc przeterminowany???

15

a pewnie że może ale wpis do EDG smile

16

Będzie przeterminowany jak przedsiębiorca zamknie interes i wykreśli firmę z ewidencji smile

17

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, Teraz przynajmniej już wiem, żeby sama nie dawać takiego dokumentu big_smile