1

Temat: Oprogramowanie komputerowe

Witam. Przygotowuję przetarg w 2 czesciach. Jedną z nich jest zakup komputerów  i sprzętu multimedialnego. Musze kupić również Oprogramowanie komputerwe. Chyba  mogę  to Oprogramowanie wrzucić do komputerów?  2 -ga cześć to pomoce dydaktyczne.  Jestem zupełnie zielona ze spraw techniczno - komputerowych a nie mam wsparcia od mertorycznej komórki.

2

Odp: Oprogramowanie komputerowe

nikt mi nie pomoże? sad

3

Oprogramowanie do komputerów jak najbardziej tak, pomoce dydaktyczne oddzielnie w drugiej części, hmm a jakie to pomoce?

4

Istotne jakie to pomoce dydakt? Może wcale nie musisz łączyć wartości tych zamówień.

5

Też dlatego właśnie pytałem smile

6

pomoce dydaktyczne do zajęć np. ksiązki, klocki, mikroskopy, zestawy np. logopedyczne itp. smile
To jako część 1  a komputery jako cz. 2

7

jeszcze jedno dodam. Wartości nie łącze, ale robiąc przetarg w częsciach chcę zakupić wszytsko co jest mi potrzebne do realizacji projektu.

8

No chwila, to po co w jednym postępowaniu wrzucać klocki itp.? to zrobić osobnym zamówieniem!

9

to są klocki dydaktyczne, dla zajęć matematycznych

10

To ja się domyślam, ale wrzucać to do jednego worka z zakupem komputerów to nie bardzo!

11

nie:) Komputery sa w części 2 a materiały dydaktyczne w części 1

12

Kurcze, ale chcesz to przeprowadzić w jednym postępowaniu, czy tak?, z możliwością składania ofert częściowych? zamówienia takiego udziela się jeżeli zamówienie stanowi całość jest podzielne a klocki to już inny asortyment i można go przeprowadzić w oddzielnej procedurze jak nie przekracza 14 000 euro to nawet bez stosowania przepisów Pzp.

13

Ada ja zrobiłabym tak jak Marcel podpowiada. Chyba, ze masz na to dofinansowanie...

14

Ale nawet jak jest dofinansowanie to jest to realne.

15

mam dofinansowanie i tak nam narzucają grantodawcy

16

No jest, jak najbardziej, z tym, że później kontrolujący różne dziwne sugestie mają. Czasem lepiej dla świętego spokoju wyskoczyć przed orkiestrę. No ale każdy może mieć inne doświadczenie w tej kwestii.

17

My w zeszłym roku mieliśmy r.budowlaną + zakup mebli, meble poszły osobno i szafa gra.

18

Maarta ma racje, Marcel też:).  Myślę sobie że nie jest to błędem. A i biurokracja mniejsza, bo w jednym postepowaniu mogę wybrać wykonawców na oba zadania. A przetarg tak czy inaczej i tak muszę przeprowadzic dla materiałów.  Więc te komputery wrzuciłam jako 2 cześć.

19

Wrzucaj smile

20

Ja w kwestii oprogramowania.
Nie wiem jak jest w tym przypadku, ale bywa ono na tyle indywidualne, że wskazane bywa wyodrębnienie do odrębnego postępowania.
Wrzucanie do wspólnego worka ze sprzętem ma sens tylko w zakresie programów powszechnie oferowanych przez sklepy komputerowe.

21

Bardzo trafna uwaga kolego.

22

potrzebujemy podstawowego oprogramowania komputerowego, mam takie odczucie, że właśnie takiego o jakim mówi  hubal

23

Jak podstawowego to łącznie z komputerami,np pakiet office itp.

24

A jak office to w tym momencie wypada polecić Openoffice.

25

eee, pewnie bo darmowy smile