1

Temat: przedłużenie terminu wykonania

dzień dobry.
W przetargu mielismy jako jeno z kryteriów termin wykonania robót. Wykonawca w czwartek po południu przysłał mi pismo ze nie zmiesci się w terminie bo dostawca materiału "zawalił sprawę" i  prosi o przedluzenie. I co mu odpowiedziec w tym wypadku, kiedy termin jest na jutro?

2

Odp: przedłużenie terminu wykonania

Jutro tso? Wykonawca może wycofać ofertę.

3

jutro jest termin wykonania robót nie składania oferty

4

Kary umowne do naliczenia.

5

A co warunki umowy (i ew. całego zamówienia) na przedłużenie? No to tak odpowiedzieć smile

6

Wszystko właśnie zależy od samych zapisów umowy i tu należy sprawdzić.

7

W umowie nie ma slowem o zmianie postanowień umowy, jedynie formułka że: "...chyba że konieczność wprowadzenia takich zmian wynika z okoliczności, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy, lub zmiany te są korzystne dla Zamawiającego". tyle.
robota jest prosta, pogoda piękna, jedynym jego wytłumaczeniem jest to, że dostawca napisał do niego , ze nie zdąży w terminie wykonać elementy do zamontowania..bo był 1 listopada...

8

Tak też myślałem a więc podtrzymuję opinię z posta nr.4 smile

9

dziękuję, też tak myslałam, miałam tylko nadzieję że może coś da się wymyslic bo to nieprzyjemna sytuacja, pozdrawiam Kolezanki i Kolegów. Można na Was polegać, chociaż jakieś małe wsparcie... smile

10

Ach jacy pazerni na cudze pieniądze!, a robota czeka, czyli podanie nadal bez odpowiedzi. Zdaje się nie dotyczyło ono kar, lecz zmiany terminu, więc logicznie należy rozpatrywać w tym kierunku i odpowiedzieć: tak czy nie. Tak czy nie?

Kary zaś to sprawa całkiem inna, przy czym najpierw obowiązkowo popatrzeć czy w umowie są w ogóle przewidziane, potem na jakich warunkach, a potem ...

Tak czy nie?

11

kasiaha napisał/a:

dziękuję, też tak myslałam, miałam tylko nadzieję że może coś da się wymyslic bo to nieprzyjemna sytuacja, pozdrawiam Kolezanki i Kolegów. Można na Was polegać, chociaż jakieś małe wsparcie... smile

Zawisze się da coś wymyślić smile tylko trzeba pomyśleć.

12

Moim zdaniem nie można przedłużyć terminu ponieważ jednym z kryterium wyboru było jak się domyślam skrócenie przez wyk. terminu wykonania

13

myszy1953 napisał/a:

Moim zdaniem nie można przedłużyć terminu ponieważ jednym z kryterium wyboru było jak się domyślam skrócenie przez wyk. terminu wykonania

no dlatego trzeba pomyśleć smile

14

nie ma co myśleć - nawet gdyby nie wiem co to nie wolno przedłużać terminu

15

danaug napisał/a:

nie ma co myśleć - nawet gdyby nie wiem co to nie wolno przedłużać terminu

Po prostu - brak podstaw.

16

Dzień dobrywieczorrr.  Poszło pismo o karach ale też pomyslelis(my). wink Teraz robota aż furczy, walczą, zeby jak najmniej zaplacic smile

17

i dobrze smile zawsze trzeba myśleć Wykonawca też człowiek smile

18

kasiaha napisał/a:

Dzień dobrywieczorrr.  Poszło pismo o karach ale też pomyslelis(my). wink Teraz robota aż furczy, walczą, zeby jak najmniej zaplacic smile

Heh, nieźle co?

19

a no smile