1

Temat: Któtkie pytanie - dot. definicji powierzchni.

Witam,
PN na usługę projektową (mój pierwszy, zawsze RB no i jedna usługa - ale Nadzór) i chciałem dobrze, a...
W SIWZ w wymaganiach wobec wykonawcy żądałem wykonania:
"co najmniej 1 usługi, przedmiotem których było wykonanie dokumentacji projektowej na budowę budynku biurowo-socjalnego o powierzchni zabudowy min. 700m2 wraz z zagospodarowaniem terenu i przyłączami"
Niby prosto. ale każdy złożył Ofertę z opisem powierzchni użytkowych, powierzchni zabudowy i kubaturze w referencjach.
Cóż począć - jak bym nie wzywał do wyjaśnień, bo moim zdaniem powierzchnia użytkowa równa się powierzchni biurowo-socjalnej.
Z góry dzięki za rady!

2 (edytowany przez Marcel 2011-11-16 21:10:51)

Odp: Któtkie pytanie - dot. definicji powierzchni.

Warunek postawiony kiepsko i wcale nie dziwię się że teraz jest kłopot.
Jak masz niezbędne info. to oczywiście uznaj.

3

Teraz to wiem, na przyszłość tego nie "błędu" nie popełnię...Będę pisał "powierzchnia użytkowa".
Ale moim zdaniem "biurowo-socjalna" jest tożsame z "powierzchnią użytkową" - gdyż pod pojęciem "biurowo-socjalna" kryję się wszystko, zarówno hale produkcyjne, jaki i pomieszczenia biurowe.
Jeżeli ktoś ma jakąś definicje (bo te od Wujka Googla) są jakieś "skąpe"...

4 (edytowany przez psz 2011-11-17 10:12:37)

biurowo-socjalna ---> produkcyjna? Absolutnie nie. Pod biurowo-socjalną kryją się tylko biura i socjalne smile Tak jak nazwa wskazuje. Socjalne to stołówka, szatnia, łazienki... Brakuje jeszcze magazynów czy powierzchni sprzedażowej, również usługi - te też nie muszą być wykonywane na powierzchni biurowej. Poza tym są pomieszczenia techniczne - kotłownia, skład opału, pralnia, inne gospodarcze.

5

Tak jak pisze psz.

6 (edytowany przez hubal 2011-11-18 06:45:41)

W praktyce utarło się nazywać krótko ?powierzchnią? to, co jest tzw. polem (polem tej powierzchni) w sensie matematycznym.
Tzw. powierzchnia użytkowa (rozumiana jako pole),  powierzchnia zabudowy (też pole),  oraz kubatura zostały dawno zdefiniowane, mają więc określone znaczenie  i w taki sposób są powszechnie używane w praktyce.
Powierzchnia ?biurowo-socjalna" jest nowym indywidualnym pomysłem i wymaga zdefiniowania.

Z pierwszego postu nie wynika, że w ogóle taka nazwa zaistniała w dokumentach,
Wystąpiły zaś budynki ?biurowo-socjalne" - kategoria tak osobliwa jak rzadka, że od razu prowokuje domysły...
Co najważniejsze nie sposób zrozumieć czym różnią się od innych, że najbogatsze  ogólnobudowlane doświadczenie tu nie wystarcza. Dziwne i prowokujące...

Skoro autor chce się poprawić - to mu podpowiadam.

Obecnie - jak Marcel: uznać referencje i oferty.

7

Tak też uczynię, a takiego błędu (zapisu) nigdy nie popełnię...

8

Tedeusz napisał/a:

Tak też uczynię, a takiego błędu (zapisu) nigdy nie popełnię...

Nie popełniaj, bo później wychodzą kwiatki.

9

tak ogólnie - nie pisałabym "budynki biurowo - socjalne bo po pierwsze to nie wiadomo co to jest a po drugie to czy doświadczenie projektowe  (np. projekt szpitala, teatru, pływalni krytej) nie byłoby odpowiednie?