1

Temat: wycofanie oferty

Witam
Zmieniliśmy siwz na 3 dni przed terminem składania ofert, zmieniając formularze ofertowe i inne dokumenty, jednocześnie przedłużając termin składania ofert.. Jeden z wykonawców wysłał ofertę zanim dopatrzył się zmiany, więc wysłał faks z informacją (przed terminem na złożenie ofert), że wycofuje ofertę, która wpłynęła dniu x, w związku ze zmianami jakie wprowadzano w siwz, a których nie uwzględnili w ofercie.
W dniu otwarcia ofert, ten sam Wykonawca złożył kolejną ofertę. Czyli mam dwie: wycofaną i tą właściwą, ale nie mam oryginału pisma na wycofanie tej pierwszej oferty tylko faks.
Co robić? traktowac jako złożenie 2 ofert, czy uznać to wycofanie złożone faksem- może oryginał jeszcze wpłynie,  i co w przypadku gdy wpłynie oryginał, z datą nadania listu, po otwarciu ofert.
Co sądzicie?
pozdrawiam

2

Odp: wycofanie oferty

Osobiście uważam że trzeba poczekać na oryginał dok., faks nie jest formą pisemną a więc można przypuszczać że jak nie będzie oryginału dok. to trzeba będzie uznać że zostały złożone dwie oferty.

3

Też tak uważam, tylko martwi mnie kwestia, że oryginał wpłynie po otwarciu ofert, czy to będzie ok, pod kątem kontroli oczywiście:)

4

Myszka- a dopuściłaś fax - jako metodę porozumiewania się z wykonawcami ? Jeśli tak - to po co Ci oryginał

5

84.1 - nie precyzuje formy oświadczenia o wycofaniu oferty, więc należy uznać, że było dopuszczalne wycofać ją w taki sposób jaki został przewidziany przez Zamawiającego do porozumiewania się z Wykonawcami (art. 27.1). Skutek taki jak Darek W. - jeśli faks był dopuszczony to faksem można wycofać ofertę.

6

Dla zachowania formy pisemnej nie jest wystarczające przesłanie podpisanego oświadczenia za pomocą faksu. Minimalnym wymogiem jest własnoręczny podpis.

7

Marcel napisał/a:

Dla zachowania formy pisemnej nie jest wystarczające przesłanie podpisanego oświadczenia za pomocą faksu. Minimalnym wymogiem jest własnoręczny podpis.

To co mówisz ma znaczenie przy uzupełnianiu oferty o oświadczenia wymagane - a wycofanie oferty - jak najbardziej dopuszczalne faksem.

8

Marcel napisał/a:

Co według Ciebie można przesłać mailem bądź faksem bez konieczności dosyłania papierów?

9

No dobra, a co zrobicie jak Wykonawca przyśle wniosek o wycofanie oferty faksem ale podpisane przez pełnomocnika + pełnomocnictwo (wszystko forma faks) smile

10

Teraz może ja dołożę swoje 3 grosze.

myszka17 napisał/a:

1) Czyli mam dwie: wycofaną i tą właściwą, ale  2) nie mam oryginału pisma na wycofanie tej pierwszej oferty tylko faks.
3) Co robić?  4) traktowac jako złożenie 2 ofert, czy 5) uznać to wycofanie złożone faksem- 6) może oryginał jeszcze wpłynie,  i  7) co w przypadku gdy wpłynie oryginał, z datą nadania listu, po otwarciu ofert.

1) Od nadmiaru głowa nie boli
2) Radzę skopiować, bo kiedyś zblaknie. Jeśli autentyczność nie budzi wątpliwości, to się cieszyć że jest i tak trzymać
3) Chyba dość tu porad
4) No, gdzież, nie wariujmy
5) Oczywiście (jeśli autentyczność nie budzi wątpliwości)
6) Otóż to, a w razie czego na pewno dacie radę
7) Cieszyć się że jest i tak trzymać smile

11

Dzięki za uwagi, a co sadzicie o stanowisku, że wycofanie oferty powinno być w tej samej formie co oferta- czyli pisemnie?. Ja się skłaniam ku temu i czekam na orygunał faksu. Zastanawia mnie tylko jak to potem rozwiązać, bo on wpłynie z datą np. dzisiejszą, a otwarcie było 2 dni temu. Gdyby się czepiać to oryginał powinien przyjść razem z tą nowa ofertą lub w dniu otwarcia ofert- przed ich otwarciem. Następne pytanie -czy na protokole z otwarcia ofert informować, że jedna oferta została wycofana?

12

Myszka, nie czekaj na oryginał tylko wycofaj tą ofertę, szkoda Twojego czasu, w protokole z posiedzenia komisji, jak najbardziej można zaznaczyć iż jedna oferta została wycofana na wniosek Wykonawcy, trzeba wpisać to co faktycznie się działo.

13

myszka17 napisał/a:

Dzięki za uwagi, a co sadzicie o stanowisku, że wycofanie oferty powinno być w tej samej formie co oferta- czyli pisemnie?. Ja się skłaniam ku temu i czekam na orygunał faksu. Zastanawia mnie tylko jak to potem rozwiązać, bo on wpłynie z datą np. dzisiejszą, a otwarcie było 2 dni temu. Gdyby się czepiać to oryginał powinien przyjść razem z tą nowa ofertą lub w dniu otwarcia ofert- przed ich otwarciem. Następne pytanie -czy na protokole z otwarcia ofert informować, że jedna oferta została wycofana?

jest takie urządzenie jak telefon i dzwoni się do Wykonawcy aby przesłal oryginał pisma ...  i po sprawie

14

I wilk syty i owca cała smile