1

Temat: zamówienie uzupeł. na roboty

firma realizuje zamówienie na roboty, okazało się że trzeba zrobić rzecz nie ujętą w zamówieniu którego wartośś jest około 10 tyś pln, zastanawiam się czy art.67 ust1 pkt5 -wolna ręka - zrealizowanie zam podstawowego  jest zależne od dodatkowego, czy wcale nie stosowac ustawy na tak  małą kwotę?
ja optuję za wolna reką ale mam wątpliwości
prosze o opinię

2

Odp: zamówienie uzupeł. na roboty

mama napisał/a:

art. 4 pkt 8 - ustawy nie stosuje się, a więc nie stosuje się również art. 67 ust. 1 pkt 5

3

Piotrek napisał/a:
mama napisał/a:

art. 4 pkt 8 - ustawy nie stosuje się, a więc nie stosuje się również art. 67 ust. 1 pkt 5

Pochopne. Zależy czego dotyczy robota podstawowa, czy jest to samo zadanie i to samo rozliczenie np. na jednym obiekcie

4

cbud napisał/a:
Piotrek napisał/a:

Pochopne. Zależy czego dotyczy robota podstawowa, czy jest to samo zadanie i to samo rozliczenie np. na jednym obiekcie

A gdzie w art. 4 pkt 8 jest mowa o tym "czego dotyczy robota podstawowa, czy jest to samo zadanie i to samo rozliczenie np. na jednym obiekcie"?

5

nie sądzę aby można było zastosować art. 4 pkt 8 , zrozumiałam że nie jest to odrębne zamówienia a raczej dodatkowe do zamówienia podstawowego, gdyby można było tak dzielić zamówienie to wogóle nie musielibyśmy robić przetargów

6

danaug napisał/a:

nie sądzę aby można było zastosować art. 4 pkt 8 , zrozumiałam że nie jest to odrębne zamówienia a raczej dodatkowe do zamówienia podstawowego, gdyby można było tak dzielić zamówienie to wogóle nie musielibyśmy robić przetargów

sugerujesz przetarg na rozszerzenie dotychczasowej umowy? big_smile

7

Piotrek napisał/a:
cbud napisał/a:
Piotrek napisał/a:

A gdzie w art. 4 pkt 8 jest mowa o tym "czego dotyczy robota podstawowa, czy jest to samo zadanie i to samo rozliczenie np. na jednym obiekcie"?

Duzo zależy od Zamawiającego. Jeśli to "budżetówka" - rozliczana jest co roku. Zadania przyjmowane na podstawie uchwał. Nie widzę takiej możliwości, jest to typowe dzielenie zamówienia ....

8

cbud napisał/a:

Nie widzę takiej możliwości, jest to typowe dzielenie zamówienia ....

To jaką widzisz możliwość zlecenia tej roboty?

9

dodatkowe

10

dodadoda

11

cbud napisał/a:
Piotrek napisał/a:
mama napisał/a:

Prosze przeczytać uważnie głownego autora postu. Przecież pisze o zamówieniu dodatkowym z art. 67.1.5, a takie jest inne od zamówienia podstawowego, nie mozna go było przewidzieć i realizacja podstawowego jest uzależniona od wykonania zadania dodatkowego. Jaki jeden obiekt?, jakie to samo zadanie?
Do "mama": jeżeli zaistniały wszystkie trzy wymienione przeze mnie okoliczności dla udzielenia zamówienia, wystarczy, że dokładnie to opiszesz, wykażesz w dokumentacji dziennika budowy (jeżeli w tej inwestycji obowiązuje), spoirządzisz kosztorys inwestorski a następnie przedmiar robót. Jeżeli nie przekracza to zadanie kwoty 14 tys euro, zastosuj art. 4 pkt.8

smile nora