1

Temat: zatrzeżenie o unieważnieniu przetargu z powodu braku dotacji

Witajcie!
Przedmiot zamówienia: budowa sali gimnastycznej. Żeby złożyć wniosek o dofinansowanie, musimy mieć przynajmniej ogłoszony przetarg. Dofinansowanie: Minister Sportu. Czy mogę zrobić w SIWZ i ogłoszeniu zastrzeżenie, że w przypadku nie otrzymania dotacji przetarg zostanie unieważniony?

Chociaż tempo przyznawania tych dotacji jest zabójcze - 4 - 5 miesięcy - więc i tak w razie czego będę musiała podpisać umowę z wykonawcą.

Potrzebuję pomysłu jak się wymiksować z umowy z wykonawcą w przypadku nie otrzymania dofinansowania z ministerstwa.

2

Odp: zatrzeżenie o unieważnieniu przetargu z powodu braku dotacji

Art 93.1a - na tej podstawie unieważniasz postępowanie. Nie możesz mieć podpisanej umowy, żeby ją podpisać środki muszą już być.

3

Dofinansowanie jest ze środków krajowych - kwalifikuje się pod 93.1a ?
Poza tym - i tak muszę pokazać, że mam kasę na realizację zamówienia. No i nie zdążę uzyskać decyzji o przyznaniu dotacji przed upływem terminu związania ofertą: przetarg muszę ogłosić w styczniu, a decyzja będzie może w czerwcu.

4

Ten art. pod środki krajowe nie podchodzi.

5

Tak myślałam. Macie jakieś pomysły jak to ugryźć? Jak się zabezpieczyć żeby móc zrezygnować z realizacji w przypadku braku dotacji?

6

Można wszcząć postępowanie ni mając wszystkich środków. Jeśli jednak nie ma pewności, że te środki się znajdą to roztropniej jest powstrzymać się z wszczynaniem postępowania. Ewentualne unieważnienie przetargu z tytułu wady uniemożliwiającej zawarcie ważnej umowy byłoby z winy zamawiającego, a wiadomo, że lepiej tego uniknąć.