1

Temat: rzeczoznawca majątkowy

witam,

muszę zrobić przetarg na świadczenie usług rzeczoznawcy majątkowego.
środki ma zaplanowane dla powiatu i dla skarbu państwa.
czy robiąc przetarg mogę zawrzeć 2 umowy, jedną dla powiatu a drugą dla skarbu państwa reprezentowanego przez starostę?
wykonawca ma mi podać ceny jednostkowe na poszczególne zadania i po takich cenach świadczyć te usługi w 2012.

Jako zamawiającego mogę w siwz wpisać tylko powiat? w bzp nie mam konta założonego na skarb państwa, nigdy nie było takiej potrzeby, zresztą założenie takiego konta chyba jest niemożliwe.

macie może pomysł na warunek doświadczenia jaki powinien spełnić taki rzeczoznawca majątkowy?

byłbym wdzięczny za pomoc

szad

2

Odp: rzeczoznawca majątkowy

Na pewno musi posiadać odpowiednie uprawnienia w zakresie szacowania nieruchomości, czy jest wpisany do rejestru, no i może ze trzy opinie wcześniejszych zleceniodawców lub udokumentowanie wcześniejszych np. trzech wycen.

3

ale te uprawnienia to na potwierdzenie warunku z 22.1.3 czy 22.1.1?
z 22.1.1 chyba raczej nie bo tam są koncesje, zezwolenia i licencje a na te usługi tego nie potrzeba

4

Art 22 ust 1 pkt 1 bo przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania uprawnień. Wymagania co do tych uprawnień znajdziesz pewnie w ustawach o gospodarce nieruchomościami i może w prawie geodezyjnym... musisz poszukać.

5

to jaki dokument na to trzeba żądać z rozporządzenia?
jedyne co podchodzi to oświadczenie par. 7.1.7) ale wg mnie to oświadczenie dotyczy osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, to one mają mieć uprawnienia.

przecież może wystartować wykonawca, który nie ma pojęcia o wycenie ale ktoś inny użyczy mu osoby posiadające uprawnienia i będzie wszystko w porządku.

wg mnie art. 22.1.1 dotyczy zamówień do realizacji, których jest potrzebne zezwolenie, koncesja, licencja zgodnie z ustawą o swobodzie działalności gospodarczej.

na wykonywanie usługi rzeczoznawcy majątkowego nie potrzeba koncesji, zezwolenia, licencji, a tylko osoba wykonująca te usługi powinna mieć uprawnienia.

takie jest moje zdanie, ale oczywiście mogę się mylić.

6

To raczej  ja mogę się mylić...
Po analizie- trzeba do tego podejść jak np do wyboru nadzoru inwestorskiego.
Zamawiasz usługę oraz zgodnie z art 22 ust 1 pkt 3 wymagasz wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, posiadania odpowiednich uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia i zakres wykonywanych przez nie czynności.

7 (edytowany przez Darek W. 2011-11-23 12:31:51)

Maarta napisał/a:

To raczej  ja mogę się mylić...
Po analizie- trzeba do tego podejść jak np do wyboru nadzoru inwestorskiego.
Zamawiasz usługę oraz zgodnie z art 22 ust 1 pkt 3 wymagasz wykazu osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, w szczególności odpowiedzialnych za świadczenie usług wraz z informacjami na temat ich kwalifikacji zawodowych, posiadania odpowiednich uprawnień, doświadczenia i wykształcenia niezbędnych dla wykonania zamówienia i zakres wykonywanych przez nie czynności.

Tylko i wyłącznie - w dysponowaniu proponuje zapisać

dysponowania osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, tj.;
dysponowanie osobą lub osobami posiadającą/cymi aktualne uprawnienia zawodowe w zakresie .................................

8

zastanawiam się nad warunkiem w przetargu na rzeczoznawcę majątkowego.
szacunek na 56. tys
- wiedza i doświadczenie,
wersja 1:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże że okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał co najmniej trzy usługi polegające na sporządzaniu operatów szacunkowych dla administracji samorządowej lub rządowej o wartości co najmniej 50.000 zł brutto każda.

wersja 2:
Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże że okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał usługi polegające na sporządzaniu operatów szacunkowych dla administracji samorządowej lub rządowej o łącznej wartości co najmniej 50.000 zł brutto.

która wersja byłaby bardziej odpowiednia?

pozdrawiam

szad