Temat: czy można zmienić tryb w trakcie postępowania?
No właśnie... ostatnio mnie znajoma zastrzeliła takim pytaniem - czy można zmienić tryb z przetargu ograniczonego na nieograniczony w trakcie postępowania ? jak myślicie?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → czy można zmienić tryb w trakcie postępowania?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No właśnie... ostatnio mnie znajoma zastrzeliła takim pytaniem - czy można zmienić tryb z przetargu ograniczonego na nieograniczony w trakcie postępowania ? jak myślicie?
Ja myślę, że powinieneś zmienić znajomych.
Na pewne rzeczy - z natury niewykonalne, nie trzeba przepisu, że są one nie wykonalne.
Też zadała pytanie !, to chyba był kawał, pyta Jasiu tatę.......
powiem Ci, że też w ten deseń tłumaczyłem, ale w zasadzie ogłoszenie w tej materii możesz zmienić... Nie przypominam sobie przepisu, który mówi o tym, że takie postepowanie jest nieważne, albo że umowa jest nieważna. Więc jak to wytłumaczyć
No to ok, da się zmienić, podobnie jak się da zmienić płeć - tylko... zresztą sam pomyśl
Kurcze co za pytanie, formalnie jest to nie do przeskoczenia, zmiana przetargu ograniczonego na nieograniczony, dzisiaj nie prima aprilis?
to może zrobić przetarg nieograniczony na usługę ochrony, a po chwili zmienić na budowę drogi
na chłopski rozum pomyśl o terminach, ogłoszeniu,udostępnienu SIWZ i całej reszcie...
chodzi o ten sam przedmiot ale zmianę trybu
a ja dalej jak wyżej, w ten sposób argumentować można,
że ja mam ten sam tryb tylko z usług na robotę budowlaną
dodam, że po zmianie trybu przedłużyli termin składania ofert o czas jak dla wszczęcia nowego postępowania tyle, że nie unieważnili starego trybu (bo nie mieli podstawy prawnej) ha!
no możesz argumentować choćby tym, że postepowanie w przedmiocie jaki był pierwotnie nie leży w interesie publicznym i unieważniasz bo masz podstawę prawną, a następnie wszczynasz nowe postępowanie.
dobra, wszystko ładnie i pięknie tylko ciekaw jestem co na to przyszła, ewentualna kontola powie? jak nic to znaczy, że super i tyle
Problem może pojawić się np w związku ze zmianą treści ogłoszenia. Bo to przy tej okazji należałoby też to zrobić.
Dla mnie poważna wada wprowadzająca w błąd wykonawców (jak tu postępować nie znając zasad postępowania) i ciekawe pole do wykazania się dla kontrolujących
Ja właśnie teraz zmieniłem zapytanie o cenę w przetarg ograniczony
Wiecie - ja też bym tego nie zrobił... ale kurde - nie ma przepisów które mówią że tak nie można. Ogłoszenie jak sprawdzałem możliwość zmiany - da się zmienić. Wykonawców jak poinformujesz i dasz odpowiedni termin - nie narazisz na straty, bo wszystko przed otwarciem ofert przepisów o unieważnieniu takiego postepowania nie ma, podobnie jak nie ma przepisów mówiących o nieważności takiej umowy - jedyne wytłumaczenie to nie bo nie dalej czekam na jakieś propozycje, bo sam mam zgryz
postepowanie w przedmiocie jaki był pierwotnie nie leży w interesie publicznym
a dlaczego takie stwierdzenie? przetarg nieograniczony i ograniczony to podstawowe tryby i nie powinno aż tak wpływać na to co piszesz.
z mojej strony za błąd bedzie chociażby dlatego co pisałem wyżej, ale jeśli już to zrobiłem to zrób wszystko na tyle jasno i z zachowanie wszelkich teminów stanności, aby nikt nie miał ewentualnych pretensji.
chodzi o podstawę unieważnienia:
jak zmieniasz np przedmiot z usług ochrony na roboty budowlane, to przynajmniej się możesz zastanowić nad unieważnieniem bo znajdziesz podstawę - np. że usługi ochrony stały się zbędne, bo zatrudniliście na umowę o pracę ochroniarzy (mało prawdopodobne ale chodzi o przykład). W przypadku zmiany samego trybu przy pozostawieniu tego samego przedmiotu nie masz przepisu na podstawie którego możesz unieważnić postępowanie bo co wpiszesz? nie masz też przepisu który ci mówi, że nie możesz zmienić trybu ... i o to właśnie się rozchodzi na razie widzę, że podobnie jak ja - oprócz "nie bo nie" nikt nie znajduje rozwiązania
w ustawie tego pewnie nie znajdziej prędzej w orzecznictwie, ale tak samo jak nie mozna stosować przetargu nieograniczonego itp, do badania sobie rynku za ilę mogę sobie coś kupić, nie można zmieniać trybu.
Tym bardziej, że są to podsawowoe tryby i powinienieś już mieć wszystko opisane, przeanalizowane i resztę rzeczy, że jak już ogłosisz przetarg to nie ma zmiłuj.
Ustawa nie przewiduje unieważnienia w tym zakresie, bo nie ma takiej możliwości, tak samo jak coś zrobisz źle, są tylko konsekwencję
Tak siedzę i czytam i sam nie wiem co myśleć, o tak dziwacznym pytaniu, wszczynasz procedurę w danym zakresie w danym trybie, skoro już wszcząłeś to klamka zapadła, a kombinowanie o zmianę trybu to miałeś przed ogłoszeniem procedury.
Przepisu brak, bo brak realiów w tym zakresie a zdrowy rozsądek.
Na pewne rzeczy - z natury niewykonalne, nie trzeba przepisu, że są one nie wykonalne.
To całe sedno sprawy.
no możesz argumentować choćby tym, że postepowanie w przedmiocie jaki był pierwotnie nie leży w interesie publicznym i unieważniasz bo masz podstawę prawną, a następnie wszczynasz nowe postępowanie.
nie leży w interesie publicznym bo zastosowano tryb p. ograniczonego i po zmianie trybu już interes jest zachowany ?
Ponadto ciekawe jak fizycznie można zmienić ogłoszenie w Biuletynie ? ponadto art.12a się kłania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc