1

Temat: Poprawa parametrów w formularzu ofertowym

Mam pytanie, Wykonawca ma wypełnić opis techniczny w formularzu ofertowym. Ma podane parametry wymagalne dla potwierdzenia spełnienia parametrów powinien wpisać spełnia i podać parametr oferowany,który jest albo minimalnym albo wymaganym np chcę zółte cytryny wpisuje mi Wykonawca "spełnia" ale  powinien jeszcze wpisać oferuje zółte cytryny ale zamiast tego daje mi specyfikację techniczną gdzie jest wpisane że jego cytryny są żółte. Wydaje mi się, że mogę takie braki poprawić jako inna omyłka art. 87 ust. 2 pkt 3 przeniesc ze specyfikacji technicznej do formularza ofertowego. Drugie pytanie, co w sytuacji jeśli nie wpisał w formularzu, że spełnia jakiś parametr a w specyfikacji technicznej jest ten parametr ale nie dokońca  jestem pewna czy spełnia czy nie, czy mogę wyjaśnić?Reasumując Wykonawca potwierdza, mi że jego towar spełnia wszystkie nasze parametry,a z formularza i specyfikacji technicznej to nie wynika.Mam jedną ofertę i chce ratować postępowanie

2

Odp: Poprawa parametrów w formularzu ofertowym

Ad.1 bez przesady, zostawić i nic nie poprawić, wiesz co masz, co oferuje wykonawca

justi1977 napisał/a:

co w sytuacji jeśli nie wpisał w formularzu, że spełnia jakiś parametr

Ad. 2 w tym przypadku może być już problem prowadzący do odrzucenia oferty, ale nie chcę wróżyć z fusów.

3

a jakby  potraktować  puste miejsce w opisie parametrów -brak napisu spełnia  jako omyłkę pisarską,  w końcu jakby nie spełniał to chyba by nie startował w przetargu, dokładnie tak jak mówisz wiem co oferuje Wykonawca tylko pewnie z rozpędu ominął wiersz wypełniając formularz

4

Ustawa Pzp nakazuje odrzucić ofertę, jeżeli jej treść nie odpowiada treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, z zastrzeżeniem art. 87 ust. 2 pkt 3 ustawy Pzp. Zamawiający ma obowiązek poprawić w ofercie omyłki polegające na niezgodności oferty
ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujące istotnych zmian w treści oferty.
Skoro z innych dokumentów wynika że Wykonawca warunek spełnia, zastosował bym 87.2.3.

5

Zgadzam się. Poprawić, albo nawet nie poprawiać, w każdym razie jestem za zostawieniem oferty.

6

Można poprawić, ale nawet gdyby to "olać", to wiadomo że wykonawca oferuje to, czego żądano smile