1

Temat: Pytanie od Wykonawcy - które zdarzyło mi się raz pierwszy...

Witam,
Sprawa dotyczy PN na usługi projektowe. Wartość szacunkowa to 220 tyś. PLN.
W SIWZ w temacie dotyczącym "środków finansowych" został zawarty zapis dotyczący posiadania środków bądź też zdolności kredytowej do 150 tyś. PLN, aż tu jeden z Wykonawców (wiem, że to ma jedno osobowe Biuro Projektów) wyjechał z Pytaniem:
"Na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010 Nr 113, poz. 759 ze zm.) zwracam się o wyjaśnienie zapisu w punkcie 7.a w SIWZ tj.:
- Wykonawca zobowiązany jest wykazać, że posiada środki finansowe w wysokości co najmniej 150.000,00 PLN lub posiadać zdolność kredytową w wysokości co najmniej 150.000,00 PLN.
Czym kierował się Zamawiający ustalając cytowaną wyżej kwotę. Przy usługach podczas trwania procesu projektowego chociażby dla przedmiotowego zadania nie jest potrzebne zabezpieczenie finansowe w kwocie 150.000,00 zł. Gdyby były to roboty budowlane wówczas zasadne jest żądanie od Wykonawców zabezpieczenia finansowego. Uważam, że wystarczającym jest posiadanie polisy ubezpieczeniowej na żądaną kwotę, wpłacenie wadium, oraz po podpisaniu umowy zabezpieczenie należytego wykonania umowy."
Nie za bardzo wiem, co mam odpowiedzieć. Nie ma mowy, aby zmieniać ten warunek bo mamy złe doświadczenia z poprzednim projektantem gdzie nie było takiego wymagania, nie zapłacić jednemu z branżystów - ten nie wykonał projektu w swojej branży i cały projekt szlak trafił, sprawa jest w Sądzie, bo się Wykonawca nie wywiązał z Umowy, a odsetki przerosły wartość Umowy i teraz Sędzie musi ocenić ile ma wynieść odszkodowanie dla Zamawiającego.
Bardzo proszę o pomoc w sformułowaniu odpowiedzi dla tego Zamawiającego.

2

Odp: Pytanie od Wykonawcy - które zdarzyło mi się raz pierwszy...

Na pewno nie musisz tłumaczyć się wykonawcy dlaczego przyjęliście taki warunek. Trzymając się literalnie art. 38 to wykonawca w ogóle nie zwraca się po wyjaśnienia treści siwz, a o tym stanowi ten art. Opcje są dwie - lakoniczna odpowiedź i brak odpowiedzi bo podstawa jest nieprawidłowa.

3

Dookreślenie warunków udziału w postępowaniu jest przywilejem Zamawjącego, i stanowi jedną z najważniejszych czynności dokonywanych przez Zamawiajacego, albowie mwyznacza krąg podmiotów uprawnionych do ubiegania się o zamówienie publiczne

albo coś w tym stylu. Nie znam wartości szacunkowej, więc nie mogę się wypowiadać nt. żądanej kwoty - jednak, zgodnie ze słowami Prezesa UZP ta kwota ma zabezpieczać Zamawiającego, że wybrany wykonawca będzie w stanie własnymi środkami pokryć koszt realizacji pierwszej części zamówienia - do dnia pierwszej zapłaty (transzy).
Wysokość posiadanych środków finansowych w żaden sposób nie zabezpieczy Was przed nienależytym wykonaniem umowy. Może lepiej zmniejszyć i wprowadzić do umowy (na czas jej obowiązywania) konieczność posiadania polisy OC, pod groźbą kary?

4

psz napisał/a:

Na pewno nie musisz tłumaczyć się wykonawcy dlaczego przyjęliście taki warunek. Trzymając się literalnie art. 38 to wykonawca w ogóle nie zwraca się po wyjaśnienia treści siwz, a o tym stanowi ten art. Opcje są dwie - lakoniczna odpowiedź i brak odpowiedzi bo podstawa jest nieprawidłowa.

Podanie podstawy zadania pytania nie upoważnia Zamawiacza do nie udzielenia odpowiedzi. Niezależnie od podania art. i tak należy udzielić odpowiedzi.

Ale prawdą jest, że można też odpowiedzieć w stylu:
"Ustawodawca umożliwił Wykonawcy zwracanie się do Zamawiającego z prośbą o wyjaśnienie treści SIWZ. Z literalnego brzmienia pytania wynika, że Wykonawca prawidłowo zrozumiał zapis Zamawiajcego, więc Zamawiający nie może wyjaśnić niejasności, ponieważ Wykonawca ich nie podał"

- taka odpowiedż wywoła burzę i problemy. Dlatego odradzam smile

5

I tak jak "amsala" odpowiem:) Dzięki wielkie! Ale swoją drogą, to ten Wykonawca Mnie po prostu zaskoczył...

6

Moim zdaniem warunek jest przesadzony i jest potencjalnie szkodliwy, ale wyjaśnień należy udzielić i opublikować.
Jednocześnie proponuję napisać np. że zamawiający chce zagwarantować udział wykonawców o silnym potencjale ekonomiczno-finansowym gwarantującym wykonywanie zamówienia w długim okresie czasu i z udziałem wielu osób, zaś argumenty przytoczone w zapytaniu nie mają związku z tym potencjałem.

7

Warunek jak najbardziej ok, ale musi być adekwatny do danego zamówienia, nie przesadzony.

8

nie za ma co smile

9

Warunek da się obronić pod względem prawnym, owszem, ale z praktycznego punktu widzenia jest PRZESADZONY (!), nieżyciowy, niepraktyczny i szkodliwy, zaś Marcel i Tadeusz zdaje się nie do końca rozumieją jak zarabia się na życie w niektórych usługach.

10

hubal napisał/a:

Warunek da się obronić pod względem prawnym, owszem, ale z praktycznego punktu widzenia jest PRZESADZONY (!), nieżyciowy, niepraktyczny i szkodliwy, zaś Marcel i Tadeusz zdaje się nie do końca rozumieją jak zarabia się na życie w niektórych usługach.

To, czy warunek jest przesadzony, nieżyciowy, niepraktyczny i szkodliwy to inna kwestia i za każdym razem to zaznaczam. Jendak pytanie Tedeusza dotyczyło odpowiedzi na pytanie Wykonawcy, co też zostało uczynione. Zasadność ustalenia takiego wymogu mogła być przedmiotem odwołania, i Wykonawca by wygrał. Ale prawdopodobnie jest już po czasie, bo Wykonawca przespał / nie chciało mu się czytać / za późno się zabrał za sprawę.

PS. Jeśli nie jest jeszcze po czasie na odwołanie, a odwołanie przysługuje w tym postępowaniu - amsalka sugeruje wysłanie odpowiedzi po upływie terminu na jego wniesienie smile

11

zgadzam się z HUBALEM ,że warunek mocno przesadzony ponieważ jak wynika z #1 wartość szacunkowa zamówienia wynosi 220 tys.
przy ustalania tego warunku winno być brane pod uwagę - wartość zamówienia, termin wykonania oraz warunki płatności
wymagana zdolność kredytowa czy posiadane środki to prawie 70 % wartości zamówienia zakładając ,że termin wykonania to np. 6 m-cy to prosty rachunek 220:6x2=73000,00 przy jednorazowej m-cznej fakturze z terminem płatności 30 dni
Ponadto warunek ten w żadnym stopniu nie uchroni zamawiającego przed nieuczciwymi projektantami nie płacącymi podwykonawcom.

12

To jaki proponujecie % wartości szacunkowej ? smile

13

Hmmm... 1,2... niech będzie: do 9% smile
- w tym przypadku oczywiście,
ale lepiej wymyślić rozwiązanie bezpieniężne,
a niezależnie od tego niechby zamawiający płacił zaliczkowo (założę się, że tego ostatniego nie przewidzieli).

14

u mnie, co do zasady, ustala się wysokość posiadanych środków finansowych na wysokości pierwszej płatności + 50%
Czyli, jeśli szacujemy,  ze jest to 220tys przez 6 miesięcy tj. 220.000 / 6 = 36.666,66+50%=54.999,99
W tym przypadku było by to coś pomiędzy 55 a 60 tys.

15

To teraz będę się tego już trzymał, bo jeszcze nie robiłem przetargu na usługi projektowe - zawsze na RB (przeważnie rozliczane po wykonaniu pracy).
Odpowiedź poszła o treści:
"Ustawodawca umożliwił Wykonawcy poprzez art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn.  zm.)  zwracanie się do Zamawiającego z prośbą o wyjaśnienie treści SIWZ. Z literalnego brzmienia pytania wynika, że Wykonawca prawidłowo zrozumiał zapis Zamawiającego, więc Zamawiający nie może wyjaśnić niejasności, ponieważ Wykonawca ich nie podał.
Ponadto Zamawiający informuje, że chce zagwarantować udział Wykonawców o silnym potencjale ekonomiczno-finansowym gwarantującym wykonywanie zamówienia w długim okresie czasu i z udziałem wielu osób, zaś argumenty przytoczone w zapytaniu nie mają związku z tym potencjałem."
Na przyszłość będę się trzymał tego co napisała "amsala".
Z góry dzięki za pomoc.

16

Wracając do tego tematu, jaką byście przyjęli wysokość ubezpieczenia Wykonawcy w przypadku tego postępowania?
Bo przetargi idzie od nowa z powodu unieważnienia z art. 93 ust. 1 pkt. 4 uPZP (wpłynęło 6 ofert, z czego dwie zostały wykluczone i odrzucone - z powodu błędnych uzupełnień, a jedna oferta odrzucona - ta najkorzystniejsza bo na żądanie wyjaśnienia z art. 90 ust.1 uPZP, przy cenie wynoszącej poniżej 40% wartości szacunkowej i ok. 20% wartości oferty najdroższej Wykonawca napisał w skrócie "a co do Zamawiającego obchodzi i jakim prawem on tj. Zamawiający go o to pyta".
Pozostałe oferty były dużo ponad wartość szacunkową i Zamawiający podjął taką a nie inną decyzję.

17

Już było.

hubal napisał/a:

do 9%

- to było by coś około 20.000zł.

amsala napisał/a:

Też można się zgodzić.
Na pewno poniżej poprzedniej kwoty, która jak wiadomo źle zadziałała.
A może wcale nie zadawać tego typu warunku.

18

Przy okazji jeszcze jedno.

Tedeusz napisał/a:

... oferty były dużo ponad wartość szacunkową i Zamawiający podjął taką a nie inną decyzję.

Trzeba rozróżnić ?wartość szacunkową? od kwoty jaką można przeznaczyć na zamówienie. Tu mamy przykład skutków utożsamiania (mylenia?) obu pojęć. Ta druga kwota powinna być raczej ciut większa, a niezależnie warto przygotować się na zwiększenie po otwarciu.

19

hubal napisał/a:

Już było.

hubal napisał/a:

do 9%

- to było by coś około 20.000zł.

amsala napisał/a:

Też można się zgodzić.
Na pewno poniżej poprzedniej kwoty, która jak wiadomo źle zadziałała.
A może wcale nie zadawać tego typu warunku.

No właśnie. Po co takie iluzoryczne warunki? Nawet jeśli określicie że ma mieć te 50tys. zabezpieczonych środków to on to oświadczy i:

1) Zamawiający nie ma prawa tego w żaden sposób weryfikować np w banku Wykonawcy i żądać np wyciągu z konta.

2) A nawet jeśli Wykonawca złożyłby wraz z ofertą takie oświadczenie potwierdzone wyciągiem z konta, to on wykazuje spełnianie tylko i wyłącznie na dzień otwarcia ofert. Zamawiający nic nie może zrobić jeśli już następnego dnia, taki Wykonawca zamknie rachunek. A więc, żadanie wydaje się być zbędne i bezskuteczne.

20

hubal napisał/a:

Przy okazji jeszcze jedno.

Tedeusz napisał/a:

... oferty były dużo ponad wartość szacunkową i Zamawiający podjął taką a nie inną decyzję.

Trzeba rozróżnić ?wartość szacunkową? od kwoty jaką można przeznaczyć na zamówienie. Tu mamy przykład skutków utożsamiania (mylenia?) obu pojęć. Ta druga kwota powinna być raczej ciut większa, a niezależnie warto przygotować się na zwiększenie po otwarciu.

W tym przypadku  ?wartość szacunkowa? była taka sama jak "kwota jaką można przeznaczyć na zamówienie."

21

czyli hubal dobrze zrozumiał.

22

prz pracach projektowych warunkiem udziału winno być doświadczenie i osoby, a warunek finansowy tylko moim zdaniem przy płatności jedną fakturą ale ja go nie stosuję bo to zbędny papier a projektantom leniwcom nie chce się go zdobywać