1

Temat: art. 181 ust. 2a

Mam mały problem, wadium mojej ofert jest ważne do 12.07 (gwarancja bankowa), w postępowaniu została wybrana moja oferta jednak konkurencja złożyła protest, zamawiajacy go oddalił, konkurencja poszła do arbitrażu i go wygrała, następnie Zamawiający poszedł do sądu tutaj jeszcze nie ma wyroku a więc protest nie został rozstrzygnięty!? problem polega na tym iż miesiąc temu zamawiający powiadomił mnie o zawieszeniu terminu związania ofertą /bez jakiejkolwiek informacji o wadium/, natomiast do dnia dzisiejszego nie wezwał mnie do przedłuzenia wadium, choć powinien to zrobić na podstawie art. 181 ust. 2a minimum 7 dni przed wygaśnięciem starego wadium! co w tym przypadku? co jeśli nie złoże przedłużenia wadium? zwłaszcza że nawet nie wiem na jaki czas! proszę o pomoc

2

Odp: art. 181 ust. 2a

mairon napisał/a:

co w tym przypadku? co jeśli nie złoże przedłużenia wadium? zwłaszcza że nawet nie wiem na jaki czas! proszę o pomoc

No niestety, z własnej woli nic nie możesz zrobić...
Zamawiający prawdopodobnie zaspał, bo nie sądze że zrobił to specjalnie skoro poszedł do sądu. Pachnie unieważnieniem

3

należało być czujnym na etapie powiadomienia o zawieszeniu biegu terminu związania ofertą i wnieść w odpowiednio wczesniej zawiadomienie o braku wezwania w sprawie wadium, a tak... patrz Marko - zapach bardzo intensywny.

nora

4

Marko napisał/a:

No niestety, z własnej woli nic nie możesz zrobić...

A czemu sam nie może wnieść wadium?

5

Bo mu ustawa nie pozwala?

6

Marko napisał/a:

Bo mu ustawa nie pozwala?

A w którym przepisie?

7

co prawem nie zakazane uznajemy że dozwolone smile)

no, w tym wypadku niekoniecznie. Wpłacając nowe wadium wykonawca powinien podać w opraciu o jaki przepis wpływa na działanie zamawiającego w zakresie procedowania o zamówienie publiczne.
Co, prawda może być precedens, bo jeżeli sam wniesie bez wezwania, to zamawiający nie może wadium nie przyjąć, a tym bardziej zwrócić ( z zastrzeżeniem art. 46 ust. 1). Nie może także postawić zarzutu wykonawcy naruszenia art. 181 ust. 2a, który to uprawnia zamawiającego do wezwania do przedłużenia ważności wadium. Nie ma bowiem sankcji na wykonawcę za "czujność".

Nie może pozostać to bez wyjaśnienia, gdyż zamawiający mogą wykorzystywać tę lukę dla siebie w wygodny sposób, więc uznajmy, że ...

wykonawca może sam wnieść wadium, bez wezwania, jeżeli faktycznie był dostatecznie czujny, a dodatkowo we wniesieniu przedstawił uzasadnienie, w którego wynikało, że postawił także zarzut zaniechania wezwania przez zamawiającego.

i, co wy na to Piotrze, Marko.. hmm

nora

8

problem jest taki że bank może nie zdążyć wydać mi aneksu do gwarancji a w gotówce to jakieś 200 tyś:), po drugie sam nie wiem czy chce to zrobić czy czasami nie wnieść protestu o unieważnienie postępowania (wygrana Zamawiającego w sądzie z konkurencją według mnie wątpliwa), tylko jak popatrzą na ten przypadek arbitrzy? bo pewnie zamawiający protest odrzuci, a jak pisać protest to po to żeby iść z nim dalej.

Wogóle to jakaś śmieszna sprawa, żeby z powodu urlopów nie dopilnować takiej sprawy! inna rzecz że szukam po orzeczeniach arbitrów i nic podobengo nie moge znaleść, chodzi mi konkretnie o kwestie co się stanie jak nie złoże wadium? boje się że zamawiający wykluczy mnie z postępowania, tylko co na to arbitrzy i ewentualnie sąd?!

9

mairon napisał/a:

sam nie wiem czy chce to zrobić czy czasami nie wnieść protestu o unieważnienie postępowania

chcesz tracić czas na walke o uniewaznienie a nie chce ci sie przedłużac wadium zeby wygrac przetarg?

mairon napisał/a:

chodzi mi konkretnie o kwestie co się stanie jak nie złoże wadium?

wykluczenie - art. 24 ust. 2 pkt 4 zwykło się odnosić również do zawieszenia terminu związania ofertą

10

nora4 napisał/a:

Uważam, ze wykonawca może wnieść wadium bez wezwania.
Obowiązek wezwania ma charakter "przypomnienia" a nie czynności która dopiero daje wykonawcy prawo wniesienia wadium.

11

oczywiscie złóż wadium... dzieki temu Twoja oferta bedzie wazna. mysle ze w tym przypadku wezwanie nie jest Tobie potrzebne - jesli chcesz otrzymac zamowienie - przedluz o np 30 dni i pilnuj waznosci oferty. najwyzej ponownie przedluzysz:)

12

Piotrek napisał/a:
nora4 napisał/a:

Uważam, ze wykonawca może wnieść wadium bez wezwania.
Obowiązek wezwania ma charakter "przypomnienia" a nie czynności która dopiero daje wykonawcy prawo wniesienia wadium.

bez względu na charakter jest to jednak, jak sam raczyłes zauwazyć OBOWIĄZEK..;)

Historia: zamawiający zawiera umowę w terminie nie krószym niż 7 dni od dnia (...) nie później niż przed upływem terminu związania ofertą...,

życie: zamawiający nie wzywa do wyrażenia zgody na przedłużenie terminu związania ofertą (60 dni), ale czujny wykonawca sam składa oświadczenie że wyraża zgodę na przełużenie tego terminu, bo właśnie ten zaczyna upływać, a zamawiający nie kwapi się do podpisania umowy, mimo, że wybrał już ofertę. Czy mógł podpisać umowę, czy umowa nie ważna, bo uprawnienia są po stronie zamawiającego?

smile nora

13

nora4 napisał/a:

zamawiający nie wzywa do wyrażenia zgody na przedłużenie terminu związania ofertą (60 dni), ale czujny wykonawca sam składa oświadczenie że wyraża zgodę na przełużenie tego terminu, bo właśnie ten zaczyna upływać, a zamawiający nie kwapi się do podpisania umowy, mimo, że wybrał już ofertę. Czy mógł podpisać umowę, czy umowa nie ważna, bo uprawnienia są po stronie zamawiającego?

Jak wiemy zdania na ten temat były dwa (jedno: tak, drugie: nie smile). Każde z nich miało swoje racje. W końcu Sąd Najwyższy rozsądził, że nie.
Ale związanie ofertą i wniesienie wadium to nie to samo. Wadium jest pochodną związania ofertą. Jeśli związanie ofertą jest niewątpliwe (jak w naszym przypadku), to wniesienie wadium przez wykonawcę jest zawsze dopuszczalne. Bez sensu byłoby stwierdzenie, że wykonawca nie może zabezpieczyć przez wadium swojej ważnej oferty, którą musi zabezpieczyć zgodnie z SIWZ, bo nie dostał imiennego wezwania od Z.

14

Bez sensu byłoby stwierdzenie, że wykonawca nie może zabezpieczyć przez wadium swojej ważnej oferty, którą musi zabezpieczyć zgodnie z SIWZ, bo nie dostał imiennego wezwania od Z.

dokladnie tak - nic dodac , nic ujac...

15

myślę że trzeba podpowiedzieć zamawiającemu o terminie wadium i tyle