1

Temat: Wykluczenie Wykonawcy?

Przetarg nieograniczony, usługa szkoleniowa do określonej grupy osób. Warunek udziału w postępowaniu, dysponowanie odpowiednim potencjałem kadrowym. Kilka wymogów określonych, m.in. odpowiednie wykształcenie, uprawnienia pedagogiczne, doświadczenie przy realizacji szkoleń z podobnej tematyki dla tej określonej grupy osób dla których jest skierowane szkolenie.
Wykonawca przedstawia tabelkę z potencjałem kadrowym, wskazane są w niej osoby, które mają uczestniczyć w realizacji zamówienia ? osoby posiadają odpowiednie wykształcenie, uprawnienia pedagogiczne, ale Wykonawca przy żadnej z osób nie wpisał, że realizowała szkolenia z podobnej tematyki dla określonej grupy osób.

Skoro nie wpisał tego, to znaczy, że nie dysponuje osobami, które spełniają wszystkie warunki udziału w postępowaniu, w tej sytuacji nie mają doświadczenia przy realizacji szkoleń z podobnej tematyki co przedmiot zamówienia i dla określonej grupy osób.

Czyli od razu Wykonawcę wykluczyć z udziału z postępowania bo nie spełnia warunków?

2

Odp: Wykluczenie Wykonawcy?

Nie, wykluczać nie można, a obligatoryjnie wezwać do uzupełnienia z zaznaczeniem w piśmie (wezwaniu), gdzie tkwi problem.

3

No ok, ale na logikę. skoro Wykonawca przedstawia mi wykaz osób, które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia i te osoby spełniają powiedzmy 3 z 4 wymogów, to dlaczego ja mam jeszcze dopytywać Wykonawcę czy aby na pewno osoby przedstawione przez niego nie spełniają jeszcze tego jednego warunku. Skoro Wykonawca przedstawia mi taki a nie inny wykaz osób, to znaczy, że dysponuje takimi osobami, które są w nim wskazane, a że nie spełniają 4/4 warunków, to Wykonawca powinien podlegać od razu wykluczeniu, na jakiej podstawie ja mam jeszcze dopytywać wykonawcę, czy może jednak posiada osoby spełniające wymogi?

Domyślam się, że mój tok rozumowania jest błędny, ale czy moglibyście przedstawić jakieś konkretne argumenty, że się mylę? Jakieś orzeczenia, artykuły, komentarze itp.? Bardzo bym był wdzięczny.

4

P1 napisał/a:

Jakieś orzeczenia, artykuły, komentarze itp.? Bardzo bym był wdzięczny.

no to patrz na art. 26.3

5

No tak, wzywa się Wykonawców jeśli m.in. dokumenty zawierają błąd. A czy to, że Wykonawca przedstawił potencjał kadrowy, który nie spełnia wymagań Zamawiającego, należy uznać jako błąd? Czy to nie jest za daleko idące wnioskowanie? Skoro przedstawił taką a nie inną kadrę to widocznie tylko taką dysponuję, dlaczego ja mam dopytywać - "a może jednak Wykonawco zapomniałeś dopisać, że mają doświadczenie przy realizacji określonych zadań"?

6

Ano dlatego masz dopytywać bo tak nakazuje ustawa.

7

No, ale bezpośrednio nie wynika to z art. 26.3, dopiero poprzez wykładnie tego przepisu można dojść do takich wniosków, dlatego pytałem o jakieś orzeczenia, komentarze, artykuły itp. Macie coś na ten temat?

8

O matko, ja już nie mam sił tłumaczyć sad

9

to może ja dorzucę smile
jeśli Wyk. nie przedstawi dokumentu musi być wezwany do uzupełnienia, więc ten który nawet przez pomyłkę wpisał coś nie tak musi być też wezwany do uzupełnienia na równo taraktowany jak ten co nic nie dał!

10

wezwać, nie ma wyjścia

11

Obligatoryjnie trzeba wezwac do uzupelnienia.

12

Ciekawe czy dotarło do pytającego smile

13

może nie, to ja pozwolę sobie jeszcze raz - WEZWAĆ