1

Temat: Świadczenie usług związanych z dostawą internetu

Art. 4 pkt 10) lit. c) ustawy ma następujące brzmienie: "świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych za pomocą publicznej sieci telekomunikacyjnej lub usług poczty elektronicznej za pomocą takiej sieci".

Czy na podstawie tego punktu do zamówienia polegającego na świadczeniu usług związanych z dostawą internetu, nie stosuje się ustawy PZP? Czy jest jakaś literatura która by to poruszała? Siedziałem wczoraj trochę i nie znalazłem praktycznie żadnego komentarza, ani też tego typu postępowania .

2

Odp: Świadczenie usług związanych z dostawą internetu

jeżeli zamówienie jest udzielane wyłącznie w celu wykonywania jednego z tych rodzajów działalności to ok.

3

Ten zapis akurat chyba został wykreślony z ustawy. Teraz to wygląda tak:
"10) zamówień, których głównym celem jest:
           a) pozwolenie zamawiającym na oddanie do dyspozycji publicznej sieci
                telekomunikacyjnej lub
           b) eksploatacja publicznej sieci telekomunikacyjnej, lub
          c) świadczenie publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych za pomocą
               publicznej sieci telekomunikacyjnej;"
Przedmiotem zamówienia jest dostawa internetu pod wskazane lokalizacje. Zamówienie jest dofinansowane, dlatego muszę mieć pewność że mogę je zrealizować poza ustawą.

4

Chyba jednak będzie postępowanie. Znalazłem postępowania związane dostępem do internetu. Temat można chyba zamknąć.

5 (edytowany przez Marcel 2011-11-30 10:26:05)

Usługa dostępu do Internetu  ma charakter odpłatny. Mamy tu do czynienia ze wzajemnym świadczeniem, gdzie obie strony uzyskują korzyść.
Przez zamówienie publiczne rozumiemy odpłatną umowę zawieraną między zamawiającym a wykonawcą, której przedmiotem jest usługa, dostawa lub robota budowlana (art. 2 pkt 13 ustawy Pzp). Muszą zatem zostać spełnione następujące przesłanki:
stronami umowy są zamawiający i wykonawca,
zawierana umowa ma charakter odpłatny oraz
przedmiotem umowy jest usługa, dostawa lub robota budowlana.