1

Temat: zaświadczenie z ZUS dla wspólnika SC

spółka cywilna 3 osób fizycznych (tak wynika z treści załączonej umowy spółki). Do oferty nie załączono zaświadczenia z ZUS, więc wezwałam do uzupełnienia. Wykonawca uzupełnił zaświadczenia dla dwóch wspólników, że nie figurują w KSI, natomiast dla trzeciego wystawione na zakład produkcyjno handlowy jan kowalski. Wykluczyłam ich z postępowania, ponieważ zakład nie był wpisany do umowy spółki tylko jan kowalski jako osoba fizyczna dlatego uznałam, że wykonawca nie potwierdził warunki niepodlegania wykluczeniu. Teraz wykonawca twierdzi, że nie mógł mi dostarczyć nic innego, bo osoba fizyczna która prowadzi odrębną działalność inną niż spółka cywilna w rejestrze ZUS widnieje jako firma, i nie jest w stanie nić innego dostarczyć. mieliście może podobne przypadki?

2

Odp: zaświadczenie z ZUS dla wspólnika SC

Zaświadczenie z ZUS dla S.C powinno być złożone zarówno dla wspólników jak samej spółki.
Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt.  UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt  KIO/UZP 737/08).

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4944

3

znam te wyroki na nie się powoływałam wzywając do uzupełnienia, tyle że wykonawca twierdzi, że skoro jeden ze wspólników prowadzi inną działalność jako osoba fizyczna nie może uzyskać zaświadczenia z zus wystawionego tylko na niego a na firmę, która w przetargu nie startowała.

4

W tym wypadku postąpiłaś prawidłowo wykluczając Wykonawcę.

5

Mam podobną sytuację jak w pkt. 1? Ktoś pomoże?

6

KIO/UZP 708/10

?W odniesieniu natomiast do zaświadczenia właściwego oddziału ZUS stwierdzić należy, że spółka  cywilna jest  pracodawcą w  rozumieniu  art.   3  kodeksu  pracy Zatem  w razie zatrudniania   pracowników   dokonuje   ona   zgłoszenia   pracowników   do  ubezpieczenia społecznego i odprowadza należne składki. Wspólnicy   spółki   cywilnej   mogą  samodzielnie   odprowadzać   swoje   składki   ZUS,   w indywidualnych przypadkach może uczynić to również spółka. Zatem wymaganie złożenia zaświadczenia lub zaświadczeń wystawionych przez właściwy  oddział ZUS przez wspólników lub przez spółkę cywilną konkretyzuje się w zależności od okoliczności danego przypadku - tzn. faktu zatrudniania pracowników lub zgłaszania do ubezpieczenia osób i odprowadzania składki z innych tytułów (umów cywilnoprawnych) oraz dokonywania lub nie wymienionych czynności w odniesieniu do wspólników"

7

według mnie osoba fizyczna prowadząca działalność w świetle przepisów fiskalnych a więc i ZUS i US nie ważne czy nazwana czy nie nazwana jest tą samą osobą. Rozlicza się jako [Usługi ... jakieś tam] Jan Kowalski i jako Jan Kowalski jednocześnie; więc papier dotyczy tego samego podmiotu więc jednak bym popatrzył inaczej i uznał