1

Temat: Sklep zakładowy!

Prowadzimy Sklep ,w którym sprzedajemy własne wyroby oraz inne towary handlowe moje pytanie jest następujące, czy działalność handlowa i zakup towarów podlega ustawie Prawo zamówień publicznych i na zakup towarów handlowych do Sklepu powinnam robić przetarg?

2

Odp: Sklep zakładowy!

Na ile rozumiem ustawę, to NIE.
Celem handlu jest zarabianie, czyli formalnie czerpanie ZYSKÓW, ponadto pieniądze są w nieustannym obrocie i na kolejne zakupu pochodzą w zasadzie z wcześniejszej sprzedaży i nie można mówić, że są publiczne.
Z kolei celem zamówień publicznych jest wyłącznie WYDAWANIE, więc nie ma mowy o obrocie i zyskach, zaś pieniądze zą z reguły publiczne.

3

ja mam podobne pytanko,
co w sytuacji jeśli Zam. świadczy pewną usługę, która polega na modyfikacji towaru,
dostaje zamówienie od prywatnego przedsiębiorstwa, gdzie trzeba kupić i zmodyfikować wspomniany towar.
Cały czas na zakupy tego produktu do przerobu robimy postępowania przetargowe,
czy w rzeczywistości muszą być na to ww. postępowania zgodne z pzp.

4

Nie podlega, to Wy świadczycie usługę.

5

Marcel jeśli Twoja odp dotyczyła mojego pytania to mogę od Ciebie prosić o jakieś szersze uzasadnienie, bo jeśli miałbym przekonywać swojego przełożonego chciałbym to jakoś argumentować, u nas wychodzi się z założenia, że nie ważne jest pochodzenie środków, jeśli je wydatkujemy to musi być zgodne z Pzp!

6

tomeczka napisał/a:

czy działalność handlowa i zakup towarów podlega ustawie Prawo zamówień publicznych i na zakup towarów handlowych do sklepu powinnam robić przetarg?

Hubal zgadzam sie z Tobą że powinno być tak jak piszesz w #2. Jednak jeśli przedsiębiorstwo tomeczka(ki??) podlega pod pzp ( art. 3) to nie bardzo widzę możliwość wyłączenia tego segmentu działalności ( dostaw do sklepu)  z reżimu pzp.

7

Nie wykluczam wątpliwości, sprawa nie jest oczywista.
Zgadzam się, że art. 3 jest tu kluczowy, lecz tam nie znajduję ani sklepu ani przedsiębiorstwa ani nawet niczego analogicznego. Nie będę urażony jeśli kto pomoże znaleźć.

Na tym forum znalazłem podobny problem sprzed lat i znalazłem opinie, w szczególności oficjalna radcy prawnego, wykluczające Pzp.

Jest jeszcze aspekt bardziej praktyczny: stosując Pzp osoba prowadząca działalność gospodarczą nie jest w stanie konkurować z inną, która nie stosuje - wiadomo chyba dlaczego, więc skutkiem stosowania Pzp jest likwidacja tej działalności. O to chodzi?
W normalnym sklepie normalna jest sytuacja: w tej chwili tego nie mamy, a czy na jutro pasuje?, zaś przy zastosowaniu Pzp jaka będzie odpowiedź? roll

8

Oczywiście, jak można w tym wypadku stosować ustawę, nie wyobrażam sobie tego, jednak warto zasięgnąć opinii radcy, dobrego radcy wink

9

A który nie jest dobry???

Tak czy owak zgadzam się z Marcelem: opinia radcy jak najbardziej wskazana - OFICJALNA opinia, bo ranga sprawy jest poważna, rzutuje na strategię a nawet los całej jednostki, a nasze opinie nie mają żadnej mocy prawnej.