26

Odp: pytanie

psz napisał/a:
Marcel napisał/a:

Nie mówimy tu o rażąco niskiej cenie,a cały czas jest mowa o staranności oszacowania wartości zamówienia.

Jednak gdy zarzuciłeś niestaranność to nie wiem jak mogłeś to zrobić bez ocenienia dwóch tańszych ofert jako te z rażąco niską ceną.

a kto tu mówi ,że te dwie oferty < są tak niskie ,że podejrzeWASZ rażĄCO NISKĄ CENĘ

27

Ja nigdzie nie podejrzewam rażąco niskiej ceny tylko piszę, że jeśli Marcel przypuszcza niestaranność to ja nie widzę innej możliwości niż uznanie dwóch poniżej szacunku za oferty z rażąco niską ceną. Na jakiej innej podstawie można mieć takie przypuszczenia, wiedząc tylko co wiemy z tego wątku?

28

psz napisał/a:

Co robić? Zastanowić się nad starannością szacunku, jeśli jest ok to robić swoje.

I w końcu coś konkretnego.

29

Marcel napisał/a:
psz napisał/a:

Co robić? Zastanowić się nad starannością szacunku, jeśli jest ok to robić swoje.

I w końcu coś konkretnego.

No dopiero teraz bo zobacz co rozpocząłeś swoim postem (#2) wink

30 (edytowany przez Marcel 2011-12-02 09:07:28)

Takie miałem przypuszczenia, i miałem takie prawo.

31 (edytowany przez hubal 2011-12-02 09:18:23)

Moim zdaniem przy zawieraniu umowy (także przed i po) o wartości poniżej osławionych 14000? niepotrzebne jest szacowanie i cały rwetes.
Należytej staranności nie odrzucam, bo pożądana jest zawsze.
Jednak dopiero w przypadku zawieraniu umowy powyżej 14000? celowe jest zastanawianie nad starannością szacunku.

Z kolei cenami ofert -  czy małymi czy dużymi -  też nie musimy się przejmować, bo istotna tu jest cena zapisana w umowie.

32

Zauważcie, że art. 4.8 mówi o wartości zamówienia, a nie o szacunkowej wartości.
To, że wewnętrznie (w jednostce)  ktoś szacuje wartość - ok. Bardzo dobrze. Trzeba przecież rozpoznać rynek. Ale ta wartość nie ma się nijak do umowy, która zostanie zawarta.
Do uznania, że wartość nie przekracza 14.000e dochodzi dopiero w momencie podpisywania umowy. To nie są zamówienia publiczne.

33

Nie wierzę w to co czytam, szacunek jest podstawą do wszczęcia danej procedury, to wręcz priorytet w każdym postępowaniu, niezależnie od kwoty.

34

amsala napisał/a:

Zauważcie, że art. 4.8 mówi o wartości zamówienia, a nie o szacunkowej wartości.
To, że wewnętrznie (w jednostce)  ktoś szacuje wartość - ok. Bardzo dobrze. Trzeba przecież rozpoznać rynek. Ale ta wartość nie ma się nijak do umowy, która zostanie zawarta.
Do uznania, że wartość nie przekracza 14.000e dochodzi dopiero w momencie podpisywania umowy. To nie są zamówienia publiczne.

Art. 32. 1. Podstawą ustalenia wartości zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, ustalone przez zamawiającego
z należytą starannością.

35

skoro rzucamy w siebie artykułami, to może i ja:
2.13 - zamówienie publiczne to umowy
2.7a - postępowanie o udzielenie zamówienia
4.8 - ustawy nie stosuje się do zamówień (...) których wartość
oraz:
Dział II - postępowanie o udzielenie zamówienia (od art. 14)

czy tylko ja widzę rozgraniczenie? Skoro ustawy PZP się nie stosuje, to dlaczego mam stosować zapisy z 32? To może też powinnam stosować 144 o zmianie umowy?

36

Marcel napisał/a:

Nie wierzę w to co czytam, szacunek jest podstawą do wszczęcia danej procedury, to wręcz priorytet w każdym postępowaniu, niezależnie od kwoty.

I sam sobie odpowiadasz - szacunek / wszczęcia procedury / postępowaniu

ale to nie jest postępowanie z PZP!

37

Cóż z tego, ale np. w moim przypadku środki publiczne, wszystko w temacie.

38

środek publiczny nie zawsze musi być wydawany zgodnie z uPzp, ale zawsze zgodnie z finansami publicznymi.

a w finansach publicznych nie mówi się o szacowaniu wartości zamówienia zgodnie z art. 32 uPzp. Także wszystko zależy od zapisów w regulaminie smile

U mnie nie ma regulaminu i jestem szczęśliwa. W poprzedniej jednostce zapisy były gorsze, niż w ustawie - zakupy po 100 zł wymagały stosu papierów.

39

amsala napisał/a:

A czym są?
To są zamówienia publiczne bez względu na wartość, tylko do tych o wartości poniżej 14000 nie stosujemy ustawy (to uproszczenie - stosujemy ustawę zawsze, choćby po to, żeby stwierdzić, że "ustawy nie stosujemy".

Art. 3.1 w zw. z 4.8 ("zamówienia"), art. 11.5 -  ze względu na wartość zamówienia ... nie jest obowiązkowe.

amsala napisał/a:

Potrzebujesz 32 do kwalifikacji zamówienia - ustawa czy poniżej progu

amsala napisał/a:

tu bez związku

amsala napisał/a:

oraz:

Potrzebujesz ustawę do ustalenia czy "jesteś w ustawie czy poza nią"

amsala napisał/a:

czy tylko ja widzę rozgraniczenie? Skoro ustawy PZP się nie stosuje, to dlaczego mam stosować zapisy z 32? To może też powinnam stosować 144 o zmianie umowy?

32 jest definicyjny.

40

psz napisał/a:
amsala napisał/a:

A czym są?
To są zamówienia publiczne bez względu na wartość, tylko do tych o wartości poniżej 14000 nie stosujemy ustawy (to uproszczenie - stosujemy ustawę zawsze, choćby po to, żeby stwierdzić, że "ustawy nie stosujemy".

Art. 3.1 w zw. z 4.8 ("zamówienia"), art. 11.5 -  ze względu na wartość zamówienia ... nie jest obowiązkowe.

I tu się nie zgadzamy. Środki publiczne nie zawsze muszą być wydawane zgodnie z PZP. Jeśi się nie stosuje, to się nie stosuje.

psz napisał/a:
amsala napisał/a:

Potrzebujesz 32 do kwalifikacji zamówienia - ustawa czy poniżej progu

amsala napisał/a:

tu bez związku

amsala napisał/a:

oraz:

Potrzebujesz ustawę do ustalenia czy "jesteś w ustawie czy poza nią"

amsala napisał/a:

32 jest definicyjny.

1) skoro 32 jest definicyjny, to dlaczego nie znalazł się w 2?
2) art. 11.5 na który się powołujesz niestety bardziej odpowiada mojemu zdaniu - znajduje się w części ogólnej, a nie po (kolokwialnie już pisząc) nazwie Działu II. Art. 32 jest już częśćią postępowania, natomiast ogłoszenia w art. 11 nie
3) art. 2.7a jak najbardziej w związku. jeśli od art. 14 (dział II) zaczynasz czytać i stosować przepisy, to powinieneś wiedzieć do czego. A o tym, do czego stosujesz definiuje Ci właśnie 2.7a

41

ale dyskusja na temat sytuacji , która się nie wydarzyła hahaha!

42

Tak, myszy dokładnie o tym samym pomyślałem patrząc na ilość postów a sprawa przcież jest taka jasna smile

43

Marcel napisał/a:

Tak, myszy dokładnie o tym samym pomyślałem patrząc na ilość postów a sprawa przcież jest taka jasna smile

bardzo jasna - szacunek nie ma nic do rzeczy przy zamówieniach do 14000 Euro smile

44

Panie zlituj się nad odp. wyżej, bo ręce opadają.

45

RAZEM Z MAJTKAMI

46

dwie powyższe wypowiedzi przypominają mi moją księgową

nie wnoszą nic do tematu, a obrażają adwersaża - dzięki

47

ups - adwersarz smile

48

Nie wrogo nastawiona, a podtrzymująca po prostu swoją rację.

49

responder napisał/a:

ups - adwersarz smile

Jaki adwersarz, taka pisownia  hi hi hi

50

Oj amsala, nie przesadzaj.