1

Temat: zatrzymanie wadium!

Wykonawca nie uzupełnił nam dokumentu. Czy wykluczam go z postępowania bo nie wykazał warunków udziału w postępowaniu? a zatrzymanie wadium i poinformowanie o tym wykonawce jest czynnością oddzielną.

2

Odp: zatrzymanie wadium!

zawiadamiasz o wykluczeniu i o zatrzymaniu wadium jednocześnie

3

Chyba że udowodni że nieuzupełnienie wynika z przyczyn od niego niezależnych, wówczas wadium zwracasz.

4

No to ładnie, bo w tym samym zawiadomieniu ja pisze o wyborze najkorzystniejszej oferty/wykluczeniu wykonawców. Wykluczyłam tego Wykonawcę a o zatrzymaniu wadium nie napisałam nic.
Wykonawca się wygłupił na maksa bo napisał że zgubił dokument

5

O samych konsekwencjach zatrzymania wadium informuje się w wezwaniu do uzupełnienia dokumentów, dla świadomości samego Wykonawcy, nie uzupełnił oraz nie udowodni że wynikło to z przyczyn od niego niezależnych, wadium do zabrania, informację o zatrzymaniu wadium można wpisać w samym zawiadomieniu lub również powiadomić osobnym pismem, no chyba że zagubienie dok. można potraktować jako przyczyna niezależna od wykonawcy smile

6

o konsekwencjach nie uzupełnienia dokumentu Wykonawca został poinformowany. Chodzi mi teraz o to czy zrobiłam źle nie informując o zatrzymaniu wadium w zawiadomieniu o wyborze najkorzystniejszej.
Z tego co piszesz Marcel wynika, że nie zrobiłam źle bo mogę zawiadomić również oddzielnym pismem, tak? Czy na decyzję Zamawiającego o zatrzymaniu wadium przysługują Wykonawcy środki ochrony prawnej????????

7

ola2003 napisał/a:

Czy na decyzję Zamawiającego o zatrzymaniu wadium przysługują Wykonawcy środki ochrony prawnej????????

Nie, w spr. zatrzymania wadium ewentualnie sprawa cywilna.

8

Marcel napisał/a:
ola2003 napisał/a:

Czy na decyzję Zamawiającego o zatrzymaniu wadium przysługują Wykonawcy środki ochrony prawnej????????

Nie, w spr. zatrzymania wadium ewentualnie sprawa cywilna.

O ile mnie pamięć nie myli, to SN miał odmienne zdanie.

9

To poproszę o sygnaturkę, osobiście nie przypominam sobie.

10

Krajowa Izba Odwoławcza nawet w przypadku stwierdzenia nieprawidłowości zatrzymania wadium przy braku wpływu tej czynności na wynik postępowania nie można odwołania uwzględnić i nakazać zamawiającemu zwrotu wadium (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 3 grudnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 1619/09).

.".....Jednak instytucja zatrzymania wadium, jakkolwiek przewidziana w ustawie Pzp i mająca za podstawę postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego, nie jest związana z samym uzyskaniem zamówienia. A zatem KIO nie ma podstaw do rozpoznawania sprawy w tym zakresie. Zdaniem Izby może ona wydawać orzeczenia dotyczące nieprawidłowego zatrzymania wadium wyłącznie w przypadku, gdy są one związane z możliwością dalszego uczestniczenia wykonawców w postępowaniu, a tym samym ubiegania się o zamówienie.
Wykonawca nie zostanie przywrócony do postępowania, a zatem ewentualne zatrzymanie wadium, nawet jeśli naruszałoby przepisy ustawy Pzp, nie jest związane z możliwością uzyskania przez niego zamówienia, a więc nie jest przedmiotem właściwym dla zastosowania środków ochrony prawnej przewidzianych w ustawie Pzp."

11

Marcel napisał/a:

To poproszę o sygnaturkę, osobiście nie przypominam sobie.

Mówisz - masz!

"Krajowa Izba Odwoławcza będzie orzekać w sprawie zatrzymania wadium. Po interwencji Sądu Najwyższego Izba uznała, że jest organem właściwym do wydawania przedmiotowych rozstrzygnięć.
Do niedawna Krajowa Izba Odwoławcza konsekwentnie odżegnywała się od orzekania w przedmiocie zatrzymania wadium, twierdząc, że ?uprawnienia Izby związane z uwzględnieniem odwołania nie mogą dotyczyć czynności zamawiającego wykraczających poza sferę postępowania o udzielenie zamówienia, ta zaś kończy się wyborem oferty najkorzystniejszej i udzieleniem zamówienia?.

Jakkolwiek było to stanowisko zupełnie niezrozumiałe, Izba prezentowała je konsekwentnie od wielu miesięcy, czego konsekwencje ponosili i do dziś ponoszą wykonawcy usiłujący dochodzić przed sądem swoich praw związanych z bezpodstawnie zatrzymanym wadium.

Przełomem okazało się, wywołane wniesieniem przez Prezesa UZP skargi kasacyjnej, postanowienie Sądu Najwyższego (sygn. akt: V CSK 456/09). Sąd stwierdził w nim: ?ponieważ wniesienie wadium stanowi element postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, (?) wykonawcy, któremu zamawiający zatrzyma wadium na podstawie art. 46 ust. 4a ustawy Prawo zamówień publicznych, przysługują środki odwoławcze określone w przepisach tej ustawy?.

Na reakcję KIO nie trzeba było długo czekać. 27 września 2010 r. trzyosobowy skład orzekający izby przyznał, że decyzja zamawiającego dotycząca zatrzymania wadium jest decyzją w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego i co do jej zasadności podlega ocenie Izby(KIO 1990/10)".

Ale żeby było ciekawiej, to praktyka kijanek w przeważającej mierze pozostaje niezmieniona - przykłady poniżej:
wyrok z 30 grudnia 2009 r. - KIO/ UZP 1829/09
wyrok z 1 lipca 2009 r. - KIO/UZP 755/09
wyrok z 16 kwietnia 2009 r. - KIO/UZP 424/09
KIO/UZP 425/09
KIO/UZP 426/09

12

No proszę, dzięki, dobrze wiedzieć, przyznam że tego wyroku nie znałem.

13

to jak teraz napiszę pismo o zatrzymaniu wadium to od jakiego terminu powinnam liczyć podpisanie umowy, od wykluczenia 5 dni i podpisać umowę, czy od poinformowania o zatrzymaniu wadium i ile dni wykonawcy przysługuje na wniesienie odwołania - też 5 dni sad jakbym napisała w zawiadomieniu to bym miała problem z głowy a tak sad Czy to duży błąd że nie zostało to napisane razem

14

Wyraźnie pisze że odwołanie w przypadku postępowań poniżej progu przysługuje od wykluczenia lub odrzucenia (po wyborze oferty) a więc już jeżeli później poinformujecie o zatrzymaniu wadium to terminu liczyć nie musicie, wykonawca ma na to czas licząc od  nadania ogłoszenia o wyborze najkorzystniejszej oferty.

15

Nie od ogłoszenia, lecz od zawiadomienia (por.art.94).

16

Tak, tak, to miałem na myśli smile

17

ola2003 napisał/a:

to jak teraz napiszę pismo o zatrzymaniu wadium to od jakiego terminu powinnam liczyć podpisanie umowy, od wykluczenia 5 dni i podpisać umowę, czy od poinformowania o zatrzymaniu wadium i ile dni wykonawcy przysługuje na wniesienie odwołania - też 5 dni sad jakbym napisała w zawiadomieniu to bym miała problem z głowy a tak sad Czy to duży błąd że nie zostało to napisane razem

dlatego z doświadczenia wszystko winno być jednocześnie - zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty , wykluczenia i odrzucenia a jak wykluczasz bo nie uzupelnil to zawiadomienie o wykluczeniu i zatrzymaniu wadium - jedna data - te same terminy

gdyby po otrzymaniu pisma usiłowal udowodnić lub udowodnił ,że wynika to z przyczyn nieleżących po jego stronie to decyzja należy do zamawiającego ale jest to już sprawa tylko pomiędzy nimi