51

Odp: pytanie

Marcel napisał/a:

Oj amsala, nie przesadzaj.

Niesiety nie pracuję w departamencie zieleni, więc nie przesadzam

52

Widzę że już dawno odbiegliśmy od tematu, więc zostaw swoją rację ja zostawiam swoją, KONIEC.

53

Odbieganie nie było z mojej inicjatywy. Zgadzam się jednak - koniec.

54

ab123 napisał/a:

Mój przypadek jest przykładem. Zastanawiałam się co robić, jeżeli taka sytacja by się zdarzyła...

hmm a może ab123 kombinuje zrobi sobie szacunek poniżej ominie pzp a oferty będą powyżej i będzie ok smile tylko rada byle nie były powyżej za dużo smile.

55

amsala napisał/a:

nikt nie mówił ,że bedzie łatwo

aby zastosować art.4.8.  trzeba najpierw dokonać analizy rynku o ile zamawiający nie może sam dokonać wyceny np. w przypadku rb i dopiero wtedy gdy ma ugruntowaną wiedzę ,że może go zastosować , a nie jak koleżanka pisze o umowie bo to jest chyba efekt końcowy

56

Marcel napisał/a:

Nie wierzę w to co czytam, szacunek jest podstawą do wszczęcia danej procedury, to wręcz priorytet w każdym postępowaniu, niezależnie od kwoty.

no ja też jak miała bym podejście takie jak większość w tym wątku to ominęłabym co najmniej 20% zamówień pow. 14 tys euro, ale każdy robi jak uważa jego pieniądze jego naruszenia itp.

57

myszy1953 napisał/a:
amsala napisał/a:

aby zastosować art.4.8.  trzeba najpierw dokonać analizy rynku o ile zamawiający nie może sam dokonać wyceny np. w przypadku rb i dopiero wtedy gdy ma ugruntowaną wiedzę ,że może go zastosować , a nie jak koleżanka pisze o umowie bo to jest chyba efekt końcowy

o właśnie myszy stara dobra marka smile

58

no mam zastrzeżenie co do "stara" haha jak w tym kraju szanuje się emerytów , którzy nie pobrali emerytury bo jak bym na nią odeszła to ..................

59

śmierć głodowa

60

art.4.8

61

hihihi dobre

62

myszy1953 napisał/a:
amsala napisał/a:

Widzę, że każdy ma swoje zdanie. Jednak ja pozostaję przy swoim - art. 4.8 ma zastosowanie do zamówień, których wartość nie przekracza 14.000e.
Gdyby ustawodawca chciał pójść za Waszym zdaniem napisałby:
... do zamówień i konkursów, których wartość szacunkowa, ustalona na post. art. 32 nie przekracza wyrażonej w złotych równowartości 14000e.

Dokonanie analizy rynku jest niezbędne, nigdzie nie wypieram się także obowiązku należytej staranności. Ale nie ma podstaw do zarzucenia mi naruszenia 32, jeśli wartość oszacowana została z jego pominięciem, ponieważ nie ma on zastosowania do zamówień, które udzielamy z at. 4.8

Idąc jednak Waszym tokiem myślenia - mam zamówienie, szacuję je zgodnie z 32 na 13.995 euro, wysyłam zaproszenia (zgodnie z jakimś tam regulaminem), dostaję oferty, najniższa za 14.001 euro. I co? Podpiszecie? Przecież szacowaliście z należytą starannością, macie dowody, rozeznanie rynku itd, itp.
Dla mnie najważniejsza jest wartość umowy. Bo to do jej podpisania stworzone zostało wyłączenie dla wartości 14000. Natomiast droga, jaką pójdę do momentu jej zawarcia - zgodnie z przepisami o finansach publicznych, kodeksem cywilnym oraz regulaminami wewnętrznymi (jeżeli zostały stworzone) jest nieokreślona przepisami.

63

"Ustawa regulowała zasady wydatkowania środków publicznych i objęła swoim zakresem wydatkowanie wszystkich publicznych pieniędzy począwszy od przysłowiowej złotówki.  Rozluźnienia tego rygoryzmu dokonano dopiero nowelizacją z 1995 r. wprowadzając przesłankę stosowania trybu zamówienia z wolnej ręki, jeżeli wartość zamówienia nie przekraczała kwoty 1.000 ECU. " vide www.uzp.gov.pl zakladka  historia zamówień publicznych.
aby skorzystać z art.4.8 trzeba skorzystać z ustawy pzp. - bo to wniej jest ten artykuł.
Dla mnie możesz zacząć od faktury ..................

64

Po tym temacie od dzisiaj nie szacuję wartości zamówienia poniżej 14 000 euro wink

65

HAHAHHAH a ja przestaje stosować Pzp

66

nina napisał/a:

HAHAHHAH a ja przestaje stosować Pzp

Tylko swój wew. regulamin którego jeszcze nie mam smile

67

a ja idę dalej w swych planach na przyszłość smile