1

Temat: jak policzyć szacunek!

Musimy ogłosić przetarg na materiały biurowe, bo zsumowałam dwie umowy z tego roku i wychodzi mi kwota powyżej 14 tys euro.
Czy we wniosku o wszczęcie procedury wartością szacunkową będzie ta zsumowana z tych dwóch umów + kwota ta obecna, śmieszna bo pięć tysięcy netto, czy wystarczy jak wpiszę tylko pięć tysięcy , a pod wniosek załączę kartkę z tymi wyliczeniami.
Proszę was bardzo o pomoc

2

Odp: jak policzyć szacunek!

A jakie ma to znaczenie w formie rozpisania kwoty?, i tak trzeba zastosować procedurę właściwą dla wartości wszystkich zamówień tego samego rodzaju, lepiej jest jednak dokładnie rozpisać co z czego wynika.

3

no może ma jakieś znaczenie, bo jak kontrola zobaczy że szacowana wartość zamówienia to 5 000 zł, to powie że chyba nie miałam co robić i z nudów przetarg ogłosiłam.

4

Szacunek jest łączny a więc A+B.

5

pytanie z innej beczki: co traktujesz jako materiały biurowe?

6

konkretnie to ma być przetarg na dostawę artykułów piśmiennych i papierniczych, czyli klej, nożyczki, segregatory, papier kancelaryjny itp.
Gmina zawarła umowę na takie dostawy od lipca 2011 do czerwca 2011r i druga umowa też na podobny asortyment jest zawarta na 2 lata. Czy skoro te umowy nie są jeszcze skonsumowane to powinnam liczyć do szacowania czy nie?
Rozjaśnijcie mi temat bo poprostu już sama nie wiem jak postąpić

7

W zasadzie TAK, tylko troszkę nie tak.
Tak, bo w umowach są zawarte rzetelne rzeczywiste dane. które warto wykorzystać.
Ale niekoniecznie w takim stylu jaki prezentuje ola2003:

ola2003 napisał/a:

Gmina zawarła umowę ... od lipca 2011 do czerwca 2011r i druga umowa też ...

- a w ogóle nie musi chodzić o umowy, jedną czy więcej, wykonane czy nie, ale o możliwość powołaania się na konkrety oraz o dane w nich zawarte, zaś sposób wykorzystania informacji należy do autorów szacunków.

8

smile daty oczywiście mi się pomyliły. Chodzi o umowę od 1.07.2011 do 30.06.2012 i druga umowa jest zawarta od 01.09.2011 do 30.08.2013r. Obie dotyczą artykułów biurowych. Pierwszą zawarła gmina i dot. ona zakupów dla potrzeb urzędu, drugą też zawarła gmina ale dot. zakupów w ramach realizacji projektu unijnego.
Jeśli nie chodzi o to żeby sumować te umowy - a przecież w nich są konkretne kwoty, to w jaki sposób postąpić żeby kontrola nie zarzuciła podziału zamówienia? Sugerować się tym ile z tych umów w tym roku zostało wydane??

9

ola2003 napisał/a:

w jaki sposób postąpić żeby kontrola nie zarzuciła podziału zamówienia?

Gwarancji nie dam, ale trzeba przekonywać w kierunku, że w chwili wszczynania tamtych zamówień nie wiedzieliście a nawet nie mogliście wiedzieć o dalszych potrzebach. Nie widzę innego sposobu.
Ponadto korzystnie działa tu upływ czasu, im później wdrożycie kolejne zamówienie, tym łatwiej, może uda się przetrzymać do przyszłego roku, a wtedy będzie nowy budżet, nowe możliwości, nowe potrzeby i nowe szacunki. Wszak to już niedługo.