1

Temat: wykonał lub wykonywał

jaka jest różnica między WYKONAŁ lub WYKONYWAŁ usługi?

pozdrawiam

szad

2

Odp: wykonał lub wykonywał

Nie ma

3

to chyba to samo co uczyłem się ale nie nauczyłem się

4

jest !
wykonał - przeszły dokonany
wykonywał - przeszły niedokonany

5

w zamówieniach : z rozp. wykonane lub wykonywane usługi

6

Dokładnie jak myszka.

7

czyli taki zapis przy warunku doświadczenia i wiedzy jest jak najbardziej prawidłowy i ma sens?

8

Tak, zgodnie z rozporządzeniem w spr, rodzajów dokumentów.

9

z tym wykonywał to chodzi o to, że jak wykonawca ma podpisaną umowę na świadczenie jakiś usług i część tych usług już wykonał, to wtedy może juz brać referencje na te wykonane usługi mimo, że nie wykonał jeszcze całości i umowa nadal trwa?

10

szad napisał/a:

z tym wykonywał to chodzi o to, że jak wykonawca ma podpisaną umowę na świadczenie jakiś usług i część tych usług już wykonał, to wtedy może juz brać referencje na te wykonane usługi mimo, że nie wykonał jeszcze całości i umowa nadal trwa?

może być jak spełnia postawiony przez ciebie warunek np. co do kwoty.

11

nie ma mowy w warunku o kwotach

12

a czemu nie?

13

wide # 1

14

szad napisał/a:

jaka jest różnica między WYKONAŁ lub WYKONYWAŁ

Trzeba poszukać w słowniku języka polskiego smile

15

myszy1953 napisał/a:

wide # 1

Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeżeli Wykonawca wykaże że w okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wykonał lub wykonywał należycie usługi polegające na sporządzaniu operatów szacunkowych dla administracji samorządowej lub rządowej na łączną kwotę co najmniej 50.000 zł brutto.

taki to ma być warunek.

16

Warunek może być, tylko czemu akurat dla administracji rządowej lub samorządowej?

17

bo mój wydział geodezji sobie tak życzy. niby specyfika wykonywania operatów dla administracji jest inna (np. opracowanie operatów szacunkowych dla określenia wartości nieruchomości bądź ich części przejętych pod drogi publiczne na podstawie decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej; opracowanie operatów szacunkowych dla określenia wartości nieruchomości w celu naliczenia i aktualizacji opłaty z tytułu użytkowania wieczystego i trwałego zarządu) niż wykonywanie operatów dla zwykłych ludków.
ja się na tym nie znam, więc ich wpiszę w protokół jako osoby ustalające opis warunków.

18

szad napisał/a:

bo mój wydział geodezji sobie tak życzy. niby specyfika wykonywania operatów dla administracji jest inna (np. opracowanie operatów szacunkowych dla określenia wartości nieruchomości bądź ich części przejętych pod drogi publiczne na podstawie decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej; opracowanie operatów szacunkowych dla określenia wartości nieruchomości w celu naliczenia i aktualizacji opłaty z tytułu użytkowania wieczystego i trwałego zarządu) niż wykonywanie operatów dla zwykłych ludków.
ja się na tym nie znam, więc ich wpiszę w protokół jako osoby ustalające opis warunków.

absolutnie NIE! a to o czym piszesz ma być wpisane w obowiązkach wykonawcy a życzenie  Wydział Geodezji coś tutaj prywatą zalatuje
ponadto , którego ludka stać na operat za 50000

19

Prywatnego może i nie stać, ale administrację rządową lub samorządową już tak!?, ten warunek jest chyba nadto przesadzony.

20

moim zdaniem ogranicza wykonawców

21

to jest wpisane w obowiązki. napisałem tylko dlaczego wydział GN, tak uzasadnił wymóg adm. samorządowej i rządowej.
dany wykonawca może zsumować wszystkie operaty jakie wykonał w ciągu ostatnich trzech lat. jeżeli dla jednej np. gminy zrobił operatów za 20 tys. dla drugiej 15 tys. dla trzeciej 20 tys. to spełnia postawiony warunek.
dla naszego powiatu np. jeden rzeczoznawca wykonał w tym roku operatów na wartość 40 tys. więc jest to możliwe do spełnienia.

22

Zgadzam się z myszy1953 i z Marcelem, że warunki są raczej przesadzone.

23

szad napisał/a:

to jest wpisane w obowiązki. napisałem tylko dlaczego wydział GN, tak uzasadnił wymóg adm. samorządowej i rządowej.
dany wykonawca może zsumować wszystkie operaty jakie wykonał w ciągu ostatnich trzech lat. jeżeli dla jednej np. gminy zrobił operatów za 20 tys. dla drugiej 15 tys. dla trzeciej 20 tys. to spełnia postawiony warunek.
dla naszego powiatu np. jeden rzeczoznawca wykonał w tym roku operatów na wartość 40 tys. więc jest to możliwe do spełnienia.

monopolista znaczy się     wink