1

Temat: kary umowne..

witam,
pn na wykonanie projektu. W umowie przewidywaliśmy kary umowne m. in. za zwłokę w wykonaniu przedmiotu zamówienia. Tuż przed terminem zakończenia umowy został z projektantem zawarty aneks, w którym przedłużono mu termin dostarczenia pozwolenia na budowę i wszystkich uzgodnień.
Oddał więc zrobiony projekt, ale zamówienia nie zrealizował w całości.
Zgodnie z aneksem nic poza terminem nie ulegało zmianie, nie ulegały zmianie zatem również ewentualne kary umowne (naliczane od całkowitej wartości umowy).
Nasz projektant zwlekał z pozwoleniem na budowę, nie uzupełniał odpowiednich dokumentów, więc pozwolenia nie uzyskał w terminie - spóźnił się z tym o ok. 40 dni.
Obecnie zamówienie wykonał i naliczyć mu musimy zatem  kary za zwłokę z wykonaniu przedmiotu zamówienia i tu mam pewne wątpliwości - gdyż kary stanowią 1% od wartości umowy... natomiast zgodnie z KC wykonawca może się ubiegać o zmniejszenie kar jeżeli w terminie wykonał ok 80% zamówienia.
Co robić?
Naliczać mu kary zgodnie z umową i aneksem?
Czy mam jakąś podstawę do ich zmniejszenia, czy wręcz przeciwnie- nie mam do tego prawa?

2

Odp: kary umowne..

Moim zdaniem należy postąpić zgodnie z warunkami umownymi.

3

kary zgodnie z umową inaczej narazisz się na dyscyplinę finansów

4

cbud napisał/a:

kary zgodnie z umową inaczej narazisz się na dyscyplinę finansów

Tak a nie inaczej.

5

ok dzięki...
a jeżeli wykonawca wnosi Wam zabezpieczenie należytego wykonania umowy a później nalicza sie mi kary umowne to na ogół zatrzymujecie mu zabezpieczenie na poczet kar?  czy zwracacie zabezpieczenie a kary umowne ściągacie odrębnie?

6

W sytuacji gdy zamawiający potrącił z  wynagrodzenia karę umowną, zabezpieczenie należytego wykonania umowy podlega zwrotowi.

7

stadonn napisał/a:

zgodnie z KC wykonawca może się ubiegać o zmniejszenie kar ...
Co robić?

Naliczyć mu kary zgodnie z umową i kazać zapłacić. Zaś wykonawca skoro może (!) się ubiegać, to niech się ubiega, a jeśli złoży pismo, to uprzejmie rozpatrzyć, przy czym ja bym zaraz poleciał do radcy po bardziej oficjalną poradę.

8

nie potrąciliśmy mu kar umownych z wynagrodzenia, chcieliśmy je potrącić z zabezpieczenia ...

9

Z natury zabezpieczenia wynika, iż nie ma możliwości zaliczenia takiego zabezpieczenia na poczet kary umownej. Kara umowna jest niezależna od innych należności. Nie można zatem owego zabezpieczenia zaliczyć na poczet kar umownych, gdyż skoro nie doszło do wykonania umowy - ma ono służyć swoistej rekompensacie niewykonania umowy.

10

Z opinii UZP: "(...)zamawiający może pokryć środkami z zabezpieczenia należytego wykonania umowy należności, których dochodzenie jest dozwolone przepisami prawa lub postanowieniami umowy, jako sposobu naprawienia szkody spowodowanej niewykonaniem lub nienależytym wykonaniem zamówienia, w tym również wykonania zastępczego czy zapłaty zastrzeżonej w umowie sumy (kary umownej)."