1

Temat: Polisa

Ofertę złożyło Konsorcjum dwóch firm.  Na potwierdzenie warunku ubezpieczenia załączyli obydwaj konsorcjalni dokumenty
1. Polisę wystawioną przez Tow. Ubez. WARTA , z której nie wynika że jest opłacona  oraz
2. dokument niemiecki  w postaci "potwierdzenia ubezpieczenia" , w którym jest kwota ubezpieczenia ale nie wynika z niego że jest opłacona składka.
Każdy z tych dokumentów oddzielnie  mógłby spełnić kwotowo warunek posiadania ubezpieczenia. Moje pytanie jest takie czy poprosić o uzupełnienie dowodu opłacenia polskiej polisy , czy uznać dokument niemiecki jako "inny dokument potwierdzający, że wyk. jest ubezpieczony...."

2

Odp: Polisa

Zgodnie z wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej (Sygn. akt: KIO/200/11 z dnia 11 lutego 2011r.): ?Skład orzekający Izby stoi na stanowisku, iż Wykonawca składając polisę OC zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu dowód na potwierdzenie okoliczności opłacenia tej polisy. W ocenie Izby obowiązek ten wynika z treści przywołanego § 1 ust. 1 pkt 10) Rozporządzenia o dokumentach, gdzie ustawodawca wyraźnie postanowił, iż polisa ta ma być opłacona. Wykonawca jest zobowiązany wykazać, iż opłacił należną składkę ubezpieczeniową. Zgodnie bowiem treścią art. 26 ust. 2a to na Wykonawcy ciąży obowiązek wykazania na żądanie Zamawiającego i w zakresie przez niego wskazanym, nie później niż na dzień składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, spełniania warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.?
Czy pojawiło się coś nowego w tej kwestii?

Myślę, że zarówno z polisy, jak i innego dokumentu  powinno bezsprzecznie wynikać, że wykonawca spełnia warunek udziału, czyli posiada opłacone ubezpieczenie (czyli opłacił ubezpieczenie).
Jednak nie widząc dokumnetu "potwierdzenie ubezpieczenia" trudno jednoznacznie doradzić. Spotkałam sie z tzw. innym dokumentem, który potwierdzał, iż wykonawca posiada ubezpieczenie opłacone na okres od.. do.. na kwotę..., nie było mowy o składkach, ale wynikało z treści, że ubezpieczenie jest opłacone.

3

Jeżeli jest to konsorcjum to wystarczy jak warunek spełnia jeden z nich.

4

Marcel napisał/a:

Jeżeli jest to konsorcjum to wystarczy jak warunek spełnia jeden z nich.

Tak, tak, tylko pytanie, czy chociaż jeden z nich spełnia ...

5

Bursztynowa napisał/a:

Każdy z tych dokumentów oddzielnie  mógłby spełnić kwotowo warunek posiadania

6

Marcel napisał/a:
Bursztynowa napisał/a:

Każdy z tych dokumentów oddzielnie  mógłby spełnić kwotowo warunek posiadania

Kwotowo tylko (rozumiem, że spełniają warunek dot. wysokości sumy ubezpieczenia), jak pisze Bursztynowa, a wątpliwości dotyczą faktu, czy ubezpieczenie jest opłacone, czyli, czy w ogóle istnieje.

7

To fakt, w tym wypadku jestem jak najbardziej zw wyjaśnieniami.

8

joanna99 napisał/a:

Zgodnie z wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej (Sygn. akt: KIO/200/11 z dnia 11 lutego 2011r.): ?Skład orzekający Izby stoi na stanowisku, iż Wykonawca składając polisę OC zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu dowód na potwierdzenie okoliczności opłacenia tej polisy. W ocenie Izby obowiązek ten wynika z treści przywołanego § 1 ust. 1 pkt 10) Rozporządzenia o dokumentach, gdzie ustawodawca wyraźnie postanowił, iż polisa ta ma być opłacona. Wykonawca jest zobowiązany wykazać, iż opłacił należną składkę ubezpieczeniową. Zgodnie bowiem treścią art. 26 ust. 2a to na Wykonawcy ciąży obowiązek wykazania na żądanie Zamawiającego i w zakresie przez niego wskazanym, nie później niż na dzień składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, spełniania warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp.?
Czy pojawiło się coś nowego w tej kwestii?

Myślę, że zarówno z polisy, jak i innego dokumentu  powinno bezsprzecznie wynikać, że wykonawca spełnia warunek udziału, czyli posiada opłacone ubezpieczenie (czyli opłacił ubezpieczenie).
Jednak nie widząc dokumnetu "potwierdzenie ubezpieczenia" trudno jednoznacznie doradzić. Spotkałam sie z tzw. innym dokumentem, który potwierdzał, iż wykonawca posiada ubezpieczenie opłacone na okres od.. do.. na kwotę..., nie było mowy o składkach, ale wynikało z treści, że ubezpieczenie jest opłacone.

Kiedyś też tak sądziłem lecz przeczytałem TO - W kwestii opłaconej polisy wypowiedziała się Krajowa Izba Odwoławcza w uchwale KIO/KU 108/10, w której stwierdziła, że ?(?) złożenie polisy, która została wydana na dowód zawarcia umowy ubezpieczenia, która to umowa przestała wiązać w związku z nieuiszczeniem składki, byłoby niedopuszczalne - polisa ma potwierdzać, że ?wykonawca jest ubezpieczony? (§ 1 ust. 1 pkt 10 rozporządzenia). Zauważyć również trzeba, że fakt zawarcia ważnej umowy ubezpieczeniowej może potwierdzać również polisa jeszcze ?nieopłacona? (zgodnie z art. 813 § 2 Kodeksu cywilnego, można zapłacić składkę ubezpieczeniową w ciągu 14 dni od doręczenia polisy, zgodnie z art. 814 § 2 Kodeksu cywilnego, ubezpieczyciel może ponosić odpowiedzialność jeszcze przed uiszczeniem składki - a więc można dysponować polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą) - w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką polisę uznać za ?inny dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony?, o którym mowa w rozporządzeniu."

i teraz już nie żądam dowodu opłacenia smile.

Czyli jeśli jedna z nich a najlepiej Polska polisa spełnia warunek - ja bym uznał i nie żądał dowodu opłacenia składki.

9

i widzicie - co KIO to KIO - smile

10

Nie do końca Darku, z tym wyrokiem nie jest taka prosta sprawa i uwierz że w razie kontroli dowód o opłaceniu jest zbawieniem.

11

Darek W. napisał/a:

i teraz już nie żądam dowodu opłacenia smile.

Takiego też nigdy nie żądam, co najwyżej OPŁACONEJ polisy albo innego dokumnetupotwierdzajacego, że wykonawca JEST UBEZPIECZONY.

12

Są wobec tego dwa sprzeczne orzeczenia KIO, ja póki co zgadzam sie z tym nowszym.

13

zobaczcie jak napisało KIO ".....polisą ważną, lecz jeszcze nieopłaconą - w świetle obowiązujących przepisów, nie ma przeszkód, aby taką POLISĘ UZNAĆ za ?INNY dokument, potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony? - tylko przy polisie mamy stwierdzenie OPŁACONA  - a przy INNYM nie - więc jest ok. 

Znaczy MARCEL miałeś kontrolę ??.  Są kontrolujący, którzy ... zresztą sami wiecie jacy ....

14

Tak, musiałem się im natłumaczyć co i jak ale przeszło, Wykonawca też miał nową "świeżą: polisę.

15

Nie.

16

A dlaczego nie ?- ta nota może być tym innym dokumentem potwierdzającym, że
Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie
prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia

17

Po prostu nie ma umowy, a deklaruje że dopiero zostanie taka zawarta.

18

Uważam, że należy uznać notę pokrycia. Jest to potwierdzenie udzielania ochrony ubezpieczeniowej na konkretną kwotę i okres. Jak pisze golavox nota pokrycia ważna jest do 31.01.2012 czyli na dzień składania/otwarcia ofert było ważne bez względu na to czy składka zostanie opłacona czy też nie i wygaśnie z dniam 31.01.2012

19

Nota pokrycia

Nota pokrycia - Jest to tymczasowy dokument stwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia.
Dokument ten jest wystawiany, gdy:

? Pozostają jeszcze do uzgodnienia mniej istotne warunki ubezpieczenia
? Ubezpieczyciel nie mógł wystawić polisy lub sporządzić tekstu ramowej umowy ubezpieczenia przed terminem, od którego rozpoczyna się jego odpowiedzialność.
? W ramach zawartej umowy generalnej dokument ten może potwierdzać, że w odniesieniu do określonego przedmiotu ubezpieczenia strony uzgodniły stosowanie szczególnych warunków, różniących się od umowy generalnej.

20

Zgadza się multi - czyli inny dokument

21

Ja też głosuję za uznaniem.

22

Odnośnie polisy ubezpieczenia, mamy dylemat. Czy powinno się żądać w ofercie opłaconej polisy na dzień składania ofert, czy ważnej opłaconej na czas trwania umowy ( umowa jest przecież podpisywana nieco później niż TSO). Chodzi oczywiście o potwierdzenie spełniania warunku udziału. Proszę o Wasze opinie. Jak postępujecie u siebie. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

23

Spójrz do rozporządzenia ws. dokumentów jakich może żądać zamawiający. Nie możesz żądać opłaconej na cały okres, czemu w ogóle miałbyś żądać? Jeśli ktoś nie ma to ma wykupić polisę tylko żeby spełniać warunki udziału? A jeśli nie zostanie wybrany to zwrócicie mu za polisę?

24

No to jest jedno wypracowane stanowisko w tej sprawie czy nie?????
bo ja mam teraz też dylemat czy "musi" być potwierdzenie opłaconej polisy czy nie neutral
wczoraj otwarcie ofert i tak....jedni mają wszystko inni tylko polisę
zgłupieć można!!

25

Nie musi