1

Temat: udostępnienie inf. z sesji otwarcia ofert

Witam czy miał ktoś sytuację gdzie wykonawca nie biorący udziału w postępowaniu zwraca się z prośbą o przesłanie informacji z sesji otwarcia ofert z podaniem szczegółowych danych odnośnie cen jednostkowych składających się na cenę oferty.
Pewnie można udostępnić ale nie jestem na 100% pewna.
smile

2

Odp: udostępnienie inf. z sesji otwarcia ofert

można na 100%

3

oczywiście należy mu udostępnić! jest to inf. jawna.
może to pasjonata smile

4

dzięki serdeczne

5

efigy007 napisał/a:

oczywiście należy mu udostępnić! jest to inf. jawna.
może to pasjonata smile

Gdzie tam pasjonata- sprawdzają konkurencję, dopiero wchodzą na rynek, nie złożyli oferty bo nie spełnili wymogów z SIWZ itd. Często udostępniam te informacje "niewykonawcom" .

6

wiadomo, też tak już miałem - oczywiście to dobry sposób na analizę rynku i nie tylko,
sam z ciekawości proszę o udostępnienie dokumentacji innych Zamawiających,
a to powyższe to taki mój żarcik wink

7

Drodzy dyskutanci, w związku z powyższymi poglądami mam pytanie: jakie znaczenie i jakie zastosowanie ma tu art.86.5?
Czyżby ?wykonawca? i ?każdy? oznaczało to samo???

8

wszystko zgodnie z art. 96 pzp
m.in. udostępnia się wszystkie załączniki od momentu wyboru ofert najkorzystniejszej a protokół wraz z załącznikami jest jawny.....

9

Protokół, załączniki...??? Coś mi nie pasuje

maja2009 napisał/a:

o przesłanie informacji z sesji otwarcia ofert z podaniem szczegółowych danych odnośnie cen jednostkowych składających się na cenę oferty.

Przy okazji chciałem powinszować pracowitości, bo my cen jednostkowych składających się na cenę oferty nie wpisujemy do protokołu.
Kłania się ponownie art.86.5.

10

Art. 96.
1.W trakcie prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia zamawiający sporządza pisemny protokół postępowania o udzielenie zamówienia, zwany dalej ?protokołem?, zawierający co najmniej:
1)opis przedmiotu zamówienia;
2)informację o trybie udzielenia zamówienia;
3)informacje o wykonawcach;
4)cenę i inne istotne elementy ofert;
5)wskazanie wybranej oferty lub ofert.
2.Oferty, opinie biegłych, oświadczenia, informacja z zebrania, o którym mowa w art. 38 ust. 3, zawiadomienia, wnioski, inne dokumenty i informacje składane przez zamawiającego i wykonawców oraz umowa w sprawie zamówienia publicznego stanowią załączniki do protokołu.
3.Protokół wraz z załącznikami jest jawny............

ja też nie wpisuję cen jednostkowych do protokołu, ale co to za problem powołując się na ten art. i poprosić o udostępnienie części oferty z tymi cenami???

11 (edytowany przez jarosław 2011-12-09 08:05:26)

Podmiot zwraca się o udzielenie informacji z otwarcia ofert w trybie art 86.5 i to uszczegółowionych o ceny jednostkowe. Zamawiający ma prawo udzielić takich informacji ale w oparciu o przepisy art 96 a to już inna bajka.
W/g mnie zamawiający nie powinien robić problemu z udostępnienia informacji ale musi zwrócić uwagę na podstawę prawną przekazania tych informacji.