1

Temat: Usługa sprzątania i ochrony mienia (łącznie)

Witam,

Przygotowuję włąśnie SIWZ na usługę ochrony mienia i sprzątania pomieszczeń biurowych w siedzibie firmy, i zastanawiam się jakie wybrać kryteria oceny ofert. Jest nacisk na zastosowanie innych niż cena, ale jakoś nie przychodzą mi do głowy żadne mądre pomysły. Jak przeglągałem ogłoszenia w internecie to praktycznie wszyscy robią to w 100% cena.

Podrzućcie coś ciekawego.

2

Odp: Usługa sprzątania i ochrony mienia (łącznie)

www.bip.is.rzeszow.pl/przemysl/index.html
Kryteria oceny ofert: cena oraz dodatkowe kryteria i ich znaczenie:

1 - Cena - 80
2 - Warunki gwarancji i serwisu - 10
3 - Warunki płatności - 5
4 - Dyspozycyjność - 5
ale tu z obsługą kotłowni

3

Dzięki.

Ktoś jeszcze ma doświadczenie z tego typu przetargami?

4

TO NIE MOJE PO PROSTU ZNALAZŁAM

5

Ja bym została przy kryterium- cena, natomiast postawiłabym kilka  wymagań udziału w postępowaniu, doświadczenie, gwarancja, dysponowanie swoim sprzętem i środkami do sprzątania, określiłabym warunki ochrony i sprzątania, np że biuro ma  być posprzątane do określonej godziny inaczej będą naliczane kary umowne itd...

6

A ja przeciwnie. Popieram krytyczne poglądy na temat ceny jako jedynego kryterium. Na szczęście pojawiły się oto podpowiedzi na oczekiwane kryteria:
1) cena,
2) gwarancja,
3) dysponowanie swoim sprzętem
4) i środkami do sprzątania
5) warunki ochrony
6) warunki sprzątania, np godzina, do której że biuro będzie posprzątane
7) ...

Jak widać prawie jak u Maarty, tylko nieco inaczej. Zatem można. Odważniej zamieniajmy nasze (wielkopańskie?) wymysły na konstruktywną punktację!

7

hubal napisał/a:

A ja przeciwnie. Popieram krytyczne poglądy na temat ceny jako jedynego kryterium. .... Odważniej zamieniajmy nasze (wielkopańskie?) wymysły na konstruktywną punktację!

I kto to napisał. HUBAL najzagorzalszy orędownik ceny jako jedynego lub dominującego (na poziomie 90%) kryterium. Dla mnie (zwolenika ceny + inne) to powiew wiosny i pożądanych zmian w środowisku ZP. Dla Hubala duża big_smile

8

Na podwórkach jest znana riposta w stylu: no i czego tak leje zęby tongue

Teraz na poważnie.
Ja też zwolennik opcji ?ceny + inne? a jednocześnie ceny na poziomie ok.90% (80% to też ten poziom). Nie ma w tym sprzeczności.
Na dowód mogę dać pomysł rozkładu wag kryteriów:
1) cena 88%
2) gwarancja - 2%
3) dysponowanie swoim sprzętem - 2%
4)  dysponowanie środkami do sprzątania - 3%
5) warunki ochrony - 3%
6) warunki sprzątania  - 2%

Teraz pasuje?

9

5)warunki ochrony - 3%
6) warunki sprzątania  - 2%

dwa ostatnie lekko niezrozumiałe ? warunki te to chyba obowiązek zamawiacza , stworzyć warunki do ochrony i sprzatania

10

Niezrozumiałe? Chodzi tam o co innego: dać wykonawcy możliwość inicjatywy, a nie żeby tylko zamawiający. Zamawiający owszem, ale wystarczy sam pomysł, np. godzina, przy tym ustalenie która godzina niech zależy od drugiej strony.

Podobnie można byłoby czynić z innymi wymogami, także w innych postępowaniach (powyżej są  tylko przykłady na bazie postu #5).