1

Temat: "pytanie" od wykonawcy

Witam
w PN poniżej progów na drugi dzień po jego ogłoszeniu do zamawiającego wpłynęło pismo od wykonawcy, które nie wiem jak potraktować.
Pismo zaczyna się: "działając na podstawie art. 38 ustawy Pzp z zachowaniem terminu wskazanego w art. 182 ustawy Pzp...".
Wydaje mi się, że wykonawca przekopiował swoje pismo z innego postępowania bo głównie oburza się w nim na żądania zaświadczeń, które w moim postępowaniu nie były żądane.
W piśmie wykonawca nie zadaje żadnego pytania o wyjasnienie treści SIWZ tylko żąda usunięcia jednego z zapisów.

Nie wiem czy to pismo olać czy jednak spróbować stworzyć z niego jakieś pytanie i  zgodnie z art. 38 odpowiedzieć?

2

Odp: "pytanie" od wykonawcy

Czy z treści tego pisma da się wyłuskać jakieś pytanie? Jeśli tak to warto je jako takie potraktować.
W większości przypadków pytania wykonawców pokazują niedociągnięcia zamawiających w opracowaniu SIWZ, które można jeszcze na tym etapie poprawić.

3

Jakieś pytanie da się. A zmian w SIWZ nie przewiduje. Dzięki

4

Zastosować się do tego co dotyczy waszego postępowania, resztę olać.

5

ja bym ogólnie olał to pismo i jednak odpowiedział mimo wszystko, iż nie dotyczy

6

Coś odpowiedzieć trzeba, dla  zasady pisemności postępowania smile

7

Ja bym się zastanowił nad przywołaniem art 182 i możliwością zastosowania ust 2 tego art. czyli mozliwością wniesienia odwołania na treść SIWZ.
Jeżeli to się nie potwierdzi to grzecznie odpisz że zarzuty podane w piśmie nie dotycza tego postępowania

8

Marcel napisał/a:

Coś odpowiedzieć trzeba, dla  zasady pisemności postępowania smile

milczenie jest złotem smile))

9

No nie ukrywam że czasami milczenie jest zlotem wink

10

Może jest złotem, ale jednak art. 38 nakazuje odpowiedziec