1

Temat: kiedy kary umowne przekraczają wartość umowy?

no właśnie co zrobić w takiej sytuacji ?!

PN na usługi projektowe wraz z uzyskaniem w imieniu Zamawiającego decyzji pozwolenia na budowę. Umowa z różnych względów nie została rozwiązana przez Z., ale opóźnienie w wykonaniu przedmiotu zamówienia sięgnęło blisko 6 m-cy. W międzyczasie zawierane były 2 aneksy przedłużające termin wykonania umowy, który ostatecznie upłynął na koniec czerwca br., i od tego momentu biegły kary umowne określone w umowie (0,2% wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień opóźnienia).
Umowa została zakończona i według mojego wstępnego szacunku kary umowne naliczone wykonawcy wynoszą 48,9% wartości wynagrodzenia umownego brutto.
Jednocześnie w umowie jest zapis, że z tytułu odstąpienia od umowy z przyczyn niezależnych od Zamawiającego Wykonawca zapłaci karę w wysokości 10 % wynagrodzenia umownego brutto (co by mu się pewnie bardziej opłaciło, ale kontynuował umowę i wykonał ją z pół rocznym opóźnieniem).

Teraz wiem, że moim błędem w konstruowaniu umowy było to, że nie określiłam górnej granicy kar umownych, ale stało się...

Moje pytanie jest takie: czy naliczać owemu wykonawcy kary umowne literalnie wg umowy (czyli 48% watrości umowy), czy też naliczyć tylko 10 % zapisane w umowie tytułem odstąpienia i potraktować to jako górną granicę kar??

Proszę poradźcie co robić w tej patowej sytuacji?!!!

2

Odp: kiedy kary umowne przekraczają wartość umowy?

kary naliczasz wg. umowy do 10% ale jak myslę masz zabezpieczenie nalezytego wykonania umowy i po niego sięgasz oraz wskazany jest zapis w umowie który zawsze stosuję:
każda ze stron ma prawo dochodzenia FAKTYCZNIE PONIESIONYCH KOSZTÓW I STRAT ....

3

NP Strony zastrzegają sobie prawo do dochodzenia odszkodowania na zasadach ogólnych, o ile wartość faktycznie poniesionych szkód przekracza wysokość kar umownych.

4

Po pierwsze zdaje się błędnie policzyliście kary, chyba że jest błąd w poście.

Po drugie powinniście policzyć jak wynika z umowy i dać znać drugiej stronie, niech oni teraz kombinują. Nie widzę podstawy ograniczenia wysokości kwoty, jednocześnie kojarzenie kar ze szkodami jest nieporozumieniem (lub raczej niezrozumieniem).

Po trzecie  sięganie do zabezpieczenia wydaje się na razie przedwczesne.

5

Kary policzone są dobrze, tylko umowa jest skomplikowana i zapisy dot. kar umownych dziwne (niestety napisane nieprzemyślanie, klepnięte przez wszystkich i podpisane).

W skrócie:
- umowa dwuetapowa - 1 etap zakończony w terminie i zapłacony 40% wynagrodzenia umownego; 2-etap rzeczone opóźnienie, a płatność powinna wynosić 60 %.
Kary zapisane w umowie:
a) 0,2% wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień opóźnienia (niestety mimo, że do zapłaty za drugi etap jest tylko 60% to kary liczone są od wartości całej umowy)
b) 10 % wynagrodzenia umownego brutto z  tytułu odstąpienia od umowy z przyczyn niezależnych od Zamawiającego, co nie nastąpiło
- zabezpieczenia należytego wykonania umowy nie żądano.

Kary obliczone do dnia odebrania przedmiotu umowy według punktu a) wynoszą 48,9% wartości umowy brutto mimo, że do zapłacenia wykonawcy za II etap pozostało 60 %.

Jasne jest, że wykonawcy bardziej by się opłaciło odstąpić od umowy i zapłacić tylko 10% kary, czego nie zrobił. Poinformowaliśmy go o wyliczonych wg punktu a) karach, na co przysłał prośbę o zawarcie aneksu, a w nim złagodzenie kar umownych (po pierwsze licząc je od wartości II etapu, a nie wartości całej umowy, po drugie liczyć dni robocze opóźnienia, a nie kalendarzowe).
Ja żadnych zmian w umowie nie przewidziałam z wyjątkiem terminu wykonania, więc takiego aneksu zawrzeć nie mogę i zastanawiam się co zrobić bo generalnie sytuacja jest patowa sad Boję się czy takim zapisem kar nie narażę się na zarzut kary rażąco wysokiej, gdyby chcieli walczyć w sądzie. Zastanawiam się też czy nie ma przesłanek, żeby potraktować 10% karę przewidzianą za odstąpienie z winy wykonawcy za górną granicę kar, która w umowie nie została określona???

6 (edytowany przez nina 2011-12-12 21:32:39)

jak znam życie to sąd zmiarkuje kary ale po co do sądu jak z waszej winy to mu sami zmiarkujcie smile niech zapłaci ale mniej. A co do granicy kar  to nie musi jej być jak się umówiliście tak robicie czyli skubiecie wykonawcę.

7

carpediem30 napisał/a:

1) Kary policzone są dobrze, tylko umowa jest skomplikowana...:
a) 0,2% wynagrodzenia umownego brutto za każdy dzień opóźnienia ...
b) 10 % wynagrodzenia umownego brutto z  tytułu odstąpienia
Kary obliczone ... według punktu a) wynoszą 48,9% wartości umowy...
2)  Poinformowaliśmy go...
3) ... aneksu zawrzeć nie mogę
4) zastanawiam się co zrobić
5) jest patowa
6) czy takim zapisem kar nie narażę się na zarzut kary rażąco wysokiej, gdyby chcieli walczyć w sądzie.
7) Zastanawiam się też czy nie ma przesłanek, żeby potraktować 10% karę przewidzianą za odstąpienie z winy wykonawcy za górną granicę kar

1) Dobrze??? Sprawdźcie może jeszcze raz. Mnie wychodzi od końca czerwca do 12 grudnia 165dni, zaś kara co najwyżej 0,2*165*0,6=19,8% całej ceny umownej i nie umiem zgadnąć jakim sposobem może wyjść ?48,9% wartości umowy?.
2) No i dobrze, mniej więcej o takie coś mi chodziło.
3) Eee, może się da, skoro już były dwa aneksy - jak rozumiem to nie jest zamówienie publiczne.
4) Wysłuchać drugiej strony oraz poradzić się na forum to już coś, ale najlepiej oficjalnie SWOJEGO adwokata.
5) Wcale nie jest
6) Mało prawdopodobne, nic złego tu nie widzę, ale wyroki są nieprzewidywalne. Jednocześnie nie widzę nic złego w zatrudnieniu sądu, a najlepiej jakiegoś polubownego.
7) Formalnie nie, ale jeśli zmieniać umowę, to całkiem rozsądna liczba.

8

0,2% od całej wartości umowy więc bez mnożenia przez współczynnik 0,6.
Coś dziwnie wyglądają te aneksy przy umowie zawartej w wyniku PN.
Naliczaj kary i potrącaj z faktury.

9

Dziwnie, dziwnie...
Jeśli już kary, to podobno nie powinny być potrącane, a ten mnożnik 0,6 to raczej przejdzie.