1

Temat: Inna omyłka nie powodująca istotnych zmian

Witam.

Przetarg nieograniczony poniżej progów UE. Zamawiający dokonał poprawy innej omyłki o której mowa w art. 87 ust 2 pkt 3. Zawiadomił Wykonawcę o poprawie dnia 12.12.2011 r.
Zgodnie z art. 89 ust 1 pkt 7 "Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli wykonawca w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia nie zgodził się na poprawienie omyłki, o której mowa w art. 87 ust. 2 pkt"

Rozumiem, że  muszę czekać te 3 dni czy czasem w ciągu tych dni Wykonawca nie przysle pisma, że nie zgadza się na poprawę.  Brak w ciągu tych 3 dni negatywnej reakcji = zgoda na poprawienie?? Informacje o wyborze oferty mogę wysłać wtedy dopiero 16.11.

A co, gdy Wykonawca np już dzisiaj przyśle pismo, iż wyraża zgodę na poprawienie innej omyłki? Mogę również dzisiaj wysłać pismo o wyborze czy trzeba czekać na koniec tych 3 dni?

pozdrawiam

2

Odp: Inna omyłka nie powodująca istotnych zmian

Jeżeli Wykonawca przesłał szybciej pismo że wyraża zgodę to już czekać nie trzeba.

3

jak Marcel

4

Dzięki, chciałem się upewnić. Jeszcze raz dzięki.

5

Oczywiście - nie trzeba - jak wyżej

6

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7448

7 (edytowany przez Bitter 2011-12-14 10:05:36)

to może dla świętego spokoju poczekam hehe.....jak sądzicie?:P Była 1 oferta.

8

Powiem, tak, jak macie czas nic nie stoi na przeszkodzie aby poczekać.

9

"Brak w ciągu tych 3 dni negatywnej reakcji = zgoda na poprawienie?? "

Wydaje mi się, że tu zasada ta nie działa.  Reakcja powinna być pozytywna (wyrażenie zgody) a inna reakcja ( nie wyrażenie zgody lub brak reakcji) powoduje odrzucenie oferty.

10

Zgodnie z KIO działa

11

W tym sęk że brak reakcji traktuje się jako zgodę smile
KIO/UZP 293/09:
Zdaniem Izby w zakresie pkt 3 ust. 2 art. 87 ustawy Prawo zamówień publicznych takiej zgody wyrażać nie trzeba. Z zawiadomieniem wykonawcy o poprawieniu innych omyłek polegających na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia, niepowodujących istotnych zmian w treści oferty ustawa wiąże istotne skutki prawne. Wynikają one z art. 89 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp. Stosownie do tego przepisu wykonawca może, w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, oświadczyć Zamawiającemu, że nie wyraża zgody na poprawienie ww. omyłki, co powoduje bezskuteczność tej czynności Zamawiającego. Tak więc, zdaniem Izby wykonawca, który w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia nie wniósł sprzeciwu - nie zgodził się na poprawienie omyłki, uznaje - w sposób dorozumiany wyraża zgodę - na poprawienie omyłek wskazanych przez Zamawiającego".

12

Przejrzałem zeszyty orzecznicze i nie znalazłem późniejszego wyroku niż ten, który Marcel przytoczył.
.... a to się zdziwiłem....

13

To jedna z tych interpretacji, które popieram smile

14

Ale taki wyrok jest, to nie fikcja.

15

Interpretacja ok, ale nie zmienia to faktu, że językowo ten artykuł (89) mógł być sformułowany precyzyjniej.

16

Jak cała ustawa smile)

17

W sumie... smile