1

Temat: Odrzucić czy uzupełnić?

Unieważniłam jedo postępowanie, drugie wszczęłam 11 czerwca. SIWZ nie była identyczna z tą specyfikacją, której postępowanie zostało unieważnione. Oferta która wpłynęła, została sporządzona wg załączników postępowania unieważnionego. Specyfikacja która obowiąywała w nowym postępowaniu miała naniesione parę poprawek.
Proszę o pomoc, wg mnie należy ofertę Odrzucić na podstawie art 89 ust.1 pkt.2.

2

Odp: Odrzucić czy uzupełnić?

to zależy jakie to były poprawki - na ile istotne czy wpływały one na zmianę treści oferty ?

3

np. sposobu zwrotu zabezpieczenia należytego wykonania umowy, załącznik z referencjami  powinien zawierać datę wykonania zamówienia- jego załącznik nie ma takiej kolumny, harmonogram rzeczowo-finansowy miał mówić o częściowym fakturowaniu z czego końcowa faktura nie mogła być mniejsza niż 30 procent - jego dokument mówi o etapach prac a ostatnia pozycja jest mniejsza niż 30 procent (zakładam, że każda pozycja to to faktura częściowa a pozycja ostatnia to faktura końcowa).

4

wioletta1234 napisał/a:

harmonogram rzeczowo-finansowy miał mówić o częściowym fakturowaniu z czego końcowa faktura nie mogła być mniejsza niż 30 procent - jego dokument mówi o etapach prac a ostatnia pozycja jest mniejsza niż 30 procent (zakładam, że każda pozycja to to faktura częściowa a pozycja ostatnia to faktura końcowa).

Oferta podlega odrzuceniu JEŚLI Twoje założenie jest prawdziwe. Musisz je dobrze przemysleć, a w ostateczności, zwróc się do wykonawcy o wyjasnienie oferty.

5

Dziękuję bardzo, zrobiłam unieważnieie

6

Proszę dalej o pomoc w w/w sprawie. Wysłałam pismo do wykonawcy o unieważnieniu postępowania dnia 12.06.2007r. Dzisiaj tj. 19.06.07 otrzymałam od niego pismo z prośbą o wskazanie szczegółowych punktów niezgodności treści oferty ze SIWZ. Oczywiście odpowiadam na pismo.Jutro mogłabym ogłosić nowe postępowanie, ale nie wiem czy powinnam. Wykonawca ma prawo np. odwołać się do Sądu. Co powinnam zrobić?

7

wioletta1234 napisał/a:

Proszę dalej o pomoc w w/w sprawie. Wysłałam pismo do wykonawcy o unieważnieniu postępowania dnia 12.06.2007r. Dzisiaj tj. 19.06.07 otrzymałam od niego pismo z prośbą o wskazanie szczegółowych punktów niezgodności treści oferty ze SIWZ. Oczywiście odpowiadam na pismo.Jutro mogłabym ogłosić nowe postępowanie, ale nie wiem czy powinnam. Wykonawca ma prawo np. odwołać się do Sądu. Co powinnam zrobić?

Jesteś pewna, że to tylko pismo "z prośbą o wskazanie szczegółów"? A może wykonawca kwestionuje Twoje rozstrzygnięcie? Jeżeli tak, jest to protest.
Nie wiem skąd pomysł z sądem. Wykonawca ma 7 dni od otrzymania informacji na wniesienie protestu. Jesli protestu nie wniesiono w terminie lub został ostatecznie rozstrzygnięty można całkiem spokojnie ogłaszać nowe postepowanie.

8

Znalazłam art.180 pkt 8 UZP, który mówi, co powinien zawierać protest. Otrzymane pismo to ..."firma X zwraca się z prośbą o wskazanie szczegółowych punktów niezgodności treści oferty z treścią SIWZ, mających wpływ na odrzucenie jego oferty złożonej w dniu ... na zadanie...."Tak brzmi pismo i uważam, że pismo to nie spełnia warunków protestu.
Dziękuję za odpowiedz i wyprostowanie z Sądem. Od niedawna zajmuję się przetargami. Pozdrawiam.