1

Temat: Wolna ręka, oświadczenie komisji

Witam.

Wolna ręka. Kiedy kierownik Zam. i komisja ma złożyć oświadczenie? W dniu wysłania zaproszenia? W dniu podpisania umowy?

pozdrawiam!

2

Odp: Wolna ręka, oświadczenie komisji

Moim zdaniem w dniu zaproszenia - zobacz jakie są przesłanki wyłączenia- takie, że od razu kiero i komisja powinni wiedzieć czy podlegają wyłączeniu czy nie.

3

Też jestem tego zdania.

4

W dniu zaproszenia to najpóźniej, u nas np. zarząd najpierw podejmuje stosowna uchwałe o WR, więc praktykujemy że tego dnia podpisują oświadczenie.

5

Opinie są różne, Ja osobiście w dniu wysłania zaproszenia.

6

Marcel napisał/a:

Opinie są różne

Ale tylko takie postępowanie jest prawidłowe:

Marcel napisał/a:

Ja osobiście w dniu wysłania zaproszenia.

7

Dzięki smile.

8

mam trochę inny problem.

mamy u nas w urzędzie powołaną stalą komisję do zamówień.
ostatnio przeprowadziłem 2 postępowania z wolnej ręki na dostawę gazu i na usługi pocztowe do 50 g. mimo, że to stała komisja to w sumie ona nie brała udziału w tych postępowaniach bo z PGNiG i Pocztą nie wiele można negocjować, tak faktycznie to prawie nic (monopoliści). Nawet 67.4 zwalnia z przeprowadzenia negocjacji.

Czy wystarczy jak oświadczenie złoży kierownik i jak jako osoba kontaktująca się z Wykonawcami. Czy dla świętego spokoju wziąć też oświadczenia od członków komisji, biorąc pod uwagę, że to stała komisja.

pozdrawiam

szad

9

Do progów UE nie trzeba powoływać komisji, ale jak już została powołana do tych danych postępowań to niech podpiszą.

10

Wziąć oświadczenia dla spokoju, chyba że z dokumentów jednoznacznie wynika, iż ktoś nie działał w tym zakresie.

11

Pytanie do szad, jak działa ta komisja, jest stała ale czy z jej składu powołujecie skład do danego postępowania, i czy akurat do tego zamówienia została powołana?

12

jest stała. nie powołujemy z niej składu do danego postępowania. regulamin robił poprzednik. faktycznie to ona jest do wszystkich postępowań w urzędzie.

13

A może warto zastanowić się nad zmianą regulaminu powołania komisji?