1

Temat: Jak interpretować wykaz wykonywanych usług

Witam!
Od niedawna zajmuje się przetargami dlatego mam ogromną prośbę o pomoc. Jak mam interpretować wykaz wykonywanych usług. Jak interpretować wykonaną usługę jeżeli Wykonawca przedstawił w wykazie, iż wykonał usługę w latach 2009-2010 dla jednej firmy  na kwotę 80.000 a w referencjach napisano iż były to 3 umowy tego samego typu Jakie wymagał Zamawiający tylko 1 umowa na kwotę 30.000, 2 umowa 40.000, 3 umowa 10.000. Chcieliśmy aby wykonawca wykonał 1 usługę o wartości minimum 80.000. Czy mam je potraktować Jaka trzy odrębne usługi czy uznać Jako jedną?

2

Odp: Jak interpretować wykaz wykonywanych usług

Coś tutaj jest kombinowane, dlatego też należy wezwać wykonawcę do złożenia wyjaśnień, jeżeli były to faktycznie 3 umowy a wy wymagaliście jedną na daną kwotę to wykonawca warunku nie spełnia.

3 (edytowany przez agulinka 2011-12-15 05:58:21)

Wymagaliśmy jednej usługi, a co w przypadku gdy inny wykonawca też przedstawia jedną kwotę w wykazie, w referencjach ma iż świadczeł usługi i kwotę łaczną a znam tą firmę i wiem iż firma w której świadczył usługi nie podpisała z nim żadnej umowy na zasadzie usługa faktura i tak np 20 razy w roku?

4

Po pierwsze jakie zamówienia wymagaliście, o jakim charakterze?

5 (edytowany przez agulinka 2011-12-15 07:07:32)

W SIWZ napisaliśmy tak:
"Wykonawca wykaże, iż z okresie ostatnich trzech lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie wykonał lub wykonuje, co najmniej jedną usługę odpowiadającą swoim rodzajem usłudze stanowiącej przedmiot zamówienia (w zakresie regularnego przewozu dzieci do szkół i przedszkoli lub innych obiektów użyteczności publicznej) o wartości nie mniejszej niż ..... zł brutto ? w przypadku składania oferty na wszystkie 3 części z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbioru. A w przypadku składania ofert częściowych należy wykazać się doświadczeniem w wysokości nie mniejszej niż: Część 1 ? ... zł brutto, Część 2 ? ....zł brutto, Część 3 ? ...zł brutto."
Wiem ż niektórzy podpisują umowa w okresach kiedy np szkoły działaja tz od stycznia do czerwca i to jest 1 umowa od września do grudnia 2 umowa itd. a niektórzy wogóle nie mają umowy a świadczą usługi od kilku lat

6

No tak myślałem, to usługa powtarzająca się okresowo a więc może jednak zamówienie objęte jedną umową?, to było by ok, chyba że faktyczne były to trzy zamówienia, trzy umowy, trzeba to wyjaśnić.

7 (edytowany przez agulinka 2011-12-15 08:05:41)

A jeśli wiem, że u jednego z wykonawców były to trzy umowy co pół roku, a u jednego nie było wogóle umowy podpisanej tylko na zasadzie przejazd faktura? Wiem o tym bo znam oby dwie firmy bardzo dobrze i wiem jakie umowy podpisywali i na jaki okres.

8

Jeżeli znasz obydwie firmy bardzo dobrze to czemu postawiliście taki warunek?

Sytuacja nieciekawa, na upartego można stwierdzić, że pierwszy wykonywał 1 usługę na podstawie 3 umów.

Drugiemu na pewno zsumowałbym faktury. Nie traktowałbym każdego przejazdu jako oddzielnej usługi, tylko całość jako 1 usługę rozliczaną w taki, a nie inny sposób.

9

Znam firmy, które wystawiły referencje i wiem kto jakie usługi tam świadczył, nie wiedziałam że ci wykonawcy będa brali udział w przetargu. A tera nie wiem czy uznać czy nie? Bardziej skłaniam sie do uznania ale chciałabym być pewna.

10

Również ku temu się skłaniam, proponuję konsultację z waszym prawnikiem.

11

a ja proponuję nie wróżyć, tylko wyjaśnić, zwrócić się o wyjaśnienia, a nie pisać, " Ja znam", "My wiemy", lum, "..przypuszczamy".

12

Przypuśćmy, że wezwę ich do wyjaśnienia wyjaśnią iż było kilka umów i co w tedy odrzucam, jeśli tak to wszystkich wypadałoby. Radca powinien być za dwie godziny ciekawe ja on do tego podejdzie?

13

Ma być jedno zamówienie w ramach jednej umowy na daną kwotę, nie kilka umów za kilka kwot.

14

Zgadzam się z Marcelem. Nieżyciowe, ale tak jest.