wioletta1234 napisał/a:Na jednym ze szkoleń usłyszałam, że dobrą praktyką jest w RB stosować furtkę robót uzupełniających niezależnie od tego czy wynagrodzenie jest ryczałtowe czy kosztorysowe. Czy też tak uważacie? Co mają roboty uzupełniające do rozliczenia ryczałtowego? Mają na coś wpływ?
zamówienie uzupełniające na RB patrz art. 67.1.6.
Przed wszystkim jest to tryb WR i jest to zamówenie powtórzenia tego samego, np. malowanie sal. Ryczałt nie ma tu żadnego znaczenia. Udzielenie zamówienia z WR jest innym trybem i pozostaje bez związku z zamówieniem podstawowoym - tym ryczałtowym. Jeżeli powtarzam to samo, po udzieleniu zamówienia podstawowego - bo wtedy mogę go udzielić, wówczas nie ma związku z rozliczeniem rycałtowym, gdyż wartośc ryczałtowa sie nie zmienia. Jednak chcę udzielić zamówienia uzupełniającego na malowanie kolejnego piętra w budynku, bo wcześniej nie miałam kasy, a w ciągu 3 lat pozyskałam środki, udzielam go w trybie WR bez szwanku na rozliczenie ryczałtowe umowy podstawowej.
Zgadzam się ze stanowiskiem danaug, jeżeli udzieli się takiego zamówienia przy realizacji zadania podstawowego objetego dokumentacją projektową - nie ma zastosowania. Także na roboty dodatkowe art. 67.1.5(zamienne) w rozliczeniu rycałtowym w większej części nie mają zastosowania, chyba że dowiedzimy, że dalsza realizacja zadania podstawowego jest niemożliwe bez wykonania robót dodatkowych, nie ma ich w dokumentacji czyli nie jest objęta zamówieniem podstawowym i nie mozna było tego przewidzieć. Faktycznie dochodzi do nadinterpretacji tego przepisu, szczególnie gdy wychodzą ewidentne wady dokumentacji projektowej - a te niestety są przewidywalne.
nora
nora