1

Temat: Uprawnienia

Zamawiający żądał aby Wykonawcy wykazali się dysponowaniem kierownikiem budowy posiadającym Uprawnienia budowlane w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń.
Wykonawca w wykazie osób wskazał technika budownictwa oświadczając, iż osoba ta posiada wymagane Uprawnienia.
Biorąc pod uwagę rozporządzenia dot. posiadanych uprawnień... wynika, iż osoby z wykształceniem średnio nie posiadają uprawnień bez ograniczeń.
Czy Zamawiający powinien uznać powyższe Uprawnienia, biorąc pod uwagę złożone oświadczenie przez Wykonawcę?

2

Odp: Uprawnienia

No jak?! Przecież wiesz, że nie może spełniać to na jakiej podstawie chcesz to uznać?

3

A z jakiego roku te uprawnienia?

4

Dobre pytanie Marcel. Jeżeli są to uprawnienia wydane na podstawie "starej" ustawy prawo budowlane to technik budowlany mógł uzyskać uprawnienia w specjalności konstrukcyjno - budowlanej bez ograniczeń.

5

Dokładnie.

6

Tak, kiedyś to mieli dobrze.... jeszcze zakład pracy za takie uprawnienia płacił.

7

Marcel napisał/a:

A z jakiego roku te uprawnienia?

Tego nie wiem, Wykonawca nie wpisał inf. na temat daty ich wydania, natomiast wg opinii osoby z Izby Inżynierów wynika, iż w celu zweryfikowania uprawnień bez ograniczeń należałoby żądać od Wykonawców szeregu dokumentów potwierdzających posiadanie tych uprawnień.
Czy w związku z tym uznać - przyjmując oświadczenie Wykonawcy- uprawnienia czy dalej "drążyć" temat?

8

Przyjąć. Bo na jakiej podstawie będziesz drążyć ? . Poprawnie złożony wykaz z Waszymi wymaganiami zapewne jest.  Osoba z Izby Inżynierów nie zna Pzp.  Jeśli jest poprawny wykaz i oświadczenie o posiadaniu uprawnień - należy uznać.

9

Osoby posiadające wykształcenie średnie nie mają uprawnień bez ograniczeń - Uchwała Krajowej Izby Odwolawczej z dnia 28 listopada 2011 r., sygn. akt KIO/KU 84/11

10

Karol wszystko ok, tylko to świeża uchwała, a uprawnienia mogą być starsze, lub znacznie starsze.

11

Marcel - To jest zasada, że osoby które uzyskały uprawnienia wg starych przpeisów, jeżeli miały wówczas wykształcenie średnie, w obecnym stanie prawnym nie mają uprawnień bez ograniczeń. Ta przywołana uchwała KIO potwierdza tylko tę zasadę. Ja kilka lat temu miałem podobny przypadek, wystąpiłem do Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa w Łodzi, ktora w sporządzonej opinii wyraziła taki sam pogląd jak KIO. Jeżeli zamawiający ma w dalszym ciągu wątpliwości, to powinien wystąpić do właściwej miejscowej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa.

12

Wyrok KIO z dnia 15 lipca 2011 r., sygn. akt KIO 1361, sygn. aktKIO 1369:
"Czyli skoro tylko osoby posiadające wyższe wykształcenie techniczne mogą uzyskać według aktualnie obowiązujących przepisów uprawnienia nieograniczone to osoby ze średnim wykształceniem technicznym, które wcześniej nabyły uprawnienia mogą je realizować nadal, ale według zasad obowiązujących osoby z tym samym wykształceniem czyli średnim wykształceniem, to jest w według aktualnie obowiązujących przepisów w ograniczonym zakresie".

13

Ok, zgadzam się i przyznaję rację, zgodnie z wyrokiem, tylko szkoda że obecne przepisy ograniczają te wcześniej już zdobyte.

14

Karolk dzięki, nie wiedziałam o tym.

15

Opinie Izby są praktycznie ostateczne w zakresie uprawnień.
Jednocześnie jak wiadomo każdy przypadek jest indywidualny. Wobec tego i wobec wątpliwości należałoby zażądać wyjaśnień wykonawcy, czy aby na pewno wskazana osoba ma wymagane uprawnienia, a może jeszcze lepiej: od razu zażądać uzupelnienia oferty z zastrzeżeniem, że przekonujące wyjaśnienia uczynią żądanie bezprzedmiotowe.