1

Temat: terminy ważności referencji

Problem jest następujący:

Termin składania ofert to data: 04.11.2008 (termin wszczęscia postępowania 23.10.2008) ,

Zamawiający wymaga przedstawienia:

Wykazu zamówien (co najmniej 3) odpowiadajacych swoim rodzajem zamówieniu stanowiacemu przedmiot zamówienia (usługi sprzatania swiadczone w pomieszczeniach wewnetrznych budynków biurowych o łacznej powierzchni co najmniej 2500 m?) o wartosci rocznej (12 miesiecy) nie mniejszej niż 50% wartosci złożonej oferty brutto i okresie trwania porównywalnym z przedmiotem zamówienia (co najmniej 12 miesiecy), w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczecia postepowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalnosci jest krótszy - w tym okresie, z podaniem ich wartosci, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców

wykaz i referencje złożone przez wykonawcę obejmują okres od 01.01.2005 do 31.01.2006, i teraz wątpliwości Zamawiajacego odnośnie dat: czy liczy się okres rozpoczęcia usługi czy okres zakończenia usługi? jeśli chodzi o określenie "w okresie ostatnich trzech lat?"

dotychczas nigdy składając ofertę z tym wykazem i  referencjami nie było problemu, bo każdy Zamawiający uznawał za ważność referencji datę zakończenia usługi, sam nawet chyba widziałem orzecznictweo potwierdzające ten tok myślenia,

będe wdzięczny za opinię, a może ktoś ma na podorędziu jakieś orzecznictwo?

z góry dziękuje

2

Odp: terminy ważności referencji

mairon napisał/a:

i teraz wątpliwości Zamawiajacego odnośnie dat: czy liczy się okres rozpoczęcia usługi czy okres zakończenia usługi?

Liczy sie data wykonania zamowienia.

3 (edytowany przez Marta 2011-12-15 12:34:18)

ja mam taka sytuacje termin skladania ofert 14-12-2011
wymagane doswiadczenie:dostawa materiałów biur. na kwotę min. 60 000 kazda
wykonawcca przedsatwia referencje z ktorych wynika ze byl dostawca na kwote 89 000 od 01.01.2008 do 31.12.2008. czy spelnia wymóg mówiący ze wykonal zamowienie w ciagu ostatnich 3 lat?

4

Według mnie - tak
31.12.2009 - 1 rok
31.12.2010 - 2 rok
31.12.2011 - 3 rok

5

Wg mnie spełnia.

6

Spełnia.